Hoppa till huvudinnehåll

Skilda världar på FM-pallen i tresteg: Nytt blåvitt EM-medaljhopp, fortsatt rekordslakt och tung besvikelse

Kristiina Mäkelä.
Kristiina Mäkelä på strålande hopphumör i Jyväskylä. Kristiina Mäkelä. Bild: Lehtikuva Kristiina Mäkelä

Allting fungerade för Kristiina Mäkelä och Kira Kytölä i Kalevaspelens trestegsfinal. För den tredje medaljören Sanna Nygård var minen betydligt mindre munter. Senja Mäkitörmä var kvällens stora skräll med avklarad EM-gräns i kula.

Två strålande glada medaljörer – och en riktigt nedstämd.

Damernas trestegsfinal i Kalevaspelen bjöd på livets bästa tävlingar för vinnaren Kristiina Mäkelä och tvåan Kira Kytölä, medan Sanna Nygård tidigt stötte hälen och missade EM-gränsen.

Mäkelä hade en fullständigt fantastisk serie med fem resultat över 14 meter. Det längsta från den sista omgången mätte 14,31, vilket för henne in som Europasexa i sommar. Mäkelä förbättrade sitt personbästa från OS i Rio de Janeiro 2016 med sju centimeter.

– Jag har väntat på det här hela sommaren och nu satt det! Det är jättenjutbart att hoppa när allt bara stämmer. Du behöver inte stressa över nånting, allt kommer från ryggmärgen, du kör bara på för fullt och det funkar av sig självt.

Orden fullkomligen sprudlar ur lyckliga Mäkeläs mun. Hon blev bara åtta centimeter från Heli Koivula-Krugers finländska rekord.

– Jag var helt slut efter tre omgångar men fick gå en mental kamp mot mig själv. När jag satte ner mig mellan hoppen kände jag att ”huh, vad jag är trött!” men jag bara fortsatte tänka att ”nähä är du!” och körde på.

Kristiina Mäkelä.
Mäkelä har endast sexton centimeter upp till Europaettan denna säsong. Kristiina Mäkelä. Bild: All Over Press Kristiina Mäkelä

Mäkelä bytte tränare kort inpå säsongen men samarbetet med Tuomas Sallinen har fungerat smärtfritt och nu är 25-åringen bättre än någonsin.

– Det har varit många förändringar på kort tid, men jag har hela tiden trott väldigt hårt på mig själv och vågat hålla fast vid mina mål. Djupt inne har jag hela tiden vetat att de här längderna finns i mig. Nu siktar vi ännu längre!

Magisk helg för Kytölä

Lika lycklig var Kira Kytölä över silvret. Esbo IF:s 25-åring hör till dem som överträffat sig själv allra mest under FM-helgen.

I sidogrenen längd i går förbättrade Kytölä sitt personliga rekord med 33 centimeter och vann guld med det längsta hoppet i Finland på fem år (642) – i dag blev det 40 cent till på rekordet i tresteg och silver med 13,61.

– Jag vet inte riktigt vad jag ska säga. Inte har jag kanske ändå vågat vänta mig såna här resultat. Men jag har förstås hoppats och nog visste jag att det kan bära långt.

Kira Kytölä.
Kira Kytölä bärgade sina första medaljer i Kalevaspelen i Jyväskylä. Kira Kytölä. Bild: All Over Press

Stämde allt också i dag?

– Jag är jättetrött i kroppen, så det handlade ganska mycket om att glömma att det känns lite dåligt, och bara hoppa. Jag fick till rätt så avslappnade prestationer till slut, säger Kytölä som haft ett par smått overkliga dagar.

– Längdfinalen hann aldrig sjunka in ordentligt, så det kommer väl i kväll eller i morgon.

Vad ligger bakom det här plötsliga klivet framåt?

– Att jag vågar tro på mig själv. Det är det. Allt annat har vi gjort ungefär lika. Jag har varit skadad och allting, men ändå har det lyckats.

Hälen plågade Nygård

Tävlingens trea Sanna Nygård hade svårt att glädja sig över bronset. Vasa IS-hopparen hade siktet inställt på EM-gränsen 13,90 som hon kommit nio centimeter ifrån i sommar med sitt nya personbästa, men det gick inte vägen.

Nygård slutade trea med resultatet 13,11 och tog sin fjortonde FM-medalj i tresteg (inomhus inkluderat). Saldot är nu sex brons, åtta silver och fortsättningsvis noll guld. Nygård har dock ett par FM-segrar i längd.

– Kul med ännu en medalj, brons nu för omväxlingens skull, men resultatet gör mig besviken, säger Nygård som berättar att hon skadade hälen i den första omgången.

– Det gjorde att jag hade jättesvårt att ställa om mentalt, eller överhuvudtaget klara av att göra det som krävs för ett trestegshopp. Om man börjar tveka ens lite är det en meter bort direkt.

Sanna Nygård hoppar tresteg, FM 2016
Sanna Nygård, 30, suktar efter sitt första internationella mästerskap utomhus. Sanna Nygård hoppar tresteg, FM 2016 Bild: All Over Press / Ville Honkonen Sanna Nygård

Nygård har fortfarande chansen att jaga EM-gränsen nästa helg – ifall hälen inte tog större skada. I övrigt borde formen vara tillräcklig för att nosa på Berlin.

– Det har känts jättebra i kroppen de senaste dagarna och kvalet var lätt och uppvärmningen väldigt bra… Allt har varit så positivt, men så blev det så här i dag.

Enorm rekordförbättring gav EM-plats

En ny EM-resenär fick Finland däremot – oväntat nog – i damernas kulstötning. Senja Mäkitörmä, 24, drämde till med 16,95 i den andra finalomgången och pulveriserade kvalgränsen 16,50.

Mäkitörmä har nu förbättrat sitt personliga rekord med över en och en halv meter i sommar. Inför kvällens FM-final var personbästat 16,05.

– Det här var nog en överraskning. Jag hade lite tittat på EM-gränsen och trott att den kan vara möjlig, men det här är ju ganska mycket mer. Det här kunde jag aldrig vänta mig, säger Mäkitörmä.

Senja Mäkitörmä omfamnas av Eveliina Rouvali.
Senja Mäkitörmä kunde knappt tro sina ögon efter jättestöten. Senja Mäkitörmä omfamnas av Eveliina Rouvali. Bild: Lehtikuva

16,95 är den längsta stöten av en finländsk dam på 19 år. Mäkitörmä, som aldrig stött i internationella mästerskap ens på juniornivå, får nu åka till Berlin efter ett otroligt år.

– Det är inte så supermycket som ändrat egentligen. Jag har helt enkelt kunnat koncentrera mig på idrotten bättre än tidigare med skolan och livet överlag i ett bättre skede. En hel träningssäsong är hemligheten.

– Och så tänder jag alltid till extra mycket i stora tävlingar – nu får vi bara hoppas att EM inte är för stora tävlingar för mig, skrattar Mäkitörmä.

Läs mera:

Eriksson hängde inte med när Richardsson ryckte – håller bakdörren öppen till EM: ”Vågar inte springa som jag borde”

Camilla Richardsson var i en klass för sig då FM-medaljerna delades ut på damernas 3000 meter hinder. Sandra Eriksson gjorde i sin tur sin första hindertävling på nästan två år och kom i mål som tvåa. Det var en sån dag i dag, säger Eriksson.

Läs mera:

Kristian Bäck snuddande nära EM-gränsen – nu väntar förhandlingar med chefen: ”Om han säger att det räcker så räcker det”

Två centimeter. Så nära var Vasa IS Kristian Bäck att nå EM-gränsen i längdhopp. Vasahopparen levererade en av karriärens bästa serier och tog sitt andra FM-guld på raken. Resultatet räcker ändå för tillfället till en plats i EM-laget.

Läs mera:

Kalevaspelen bjuder på det mesta: Totalt oväntat jättehopp i sidogren, 17-åring med superspurt till första medaljen – och frieri efter erövrat guld

Elmo Lakka bjöd på en annorlunda avslutning på det första finalpasset i Kalevaspelen – genom att fria! Före det hade bland annat Kira Kytölä bjudit på en enorm rekordförbättring i längd.