Hoppa till huvudinnehåll

Skogsbränder har spridit sig över ryska gränsen vid Raja-Jooseppi i Lappland

Gränsbevakningens bil med mycket rök i bakgrunden från skogsbränderna i Raja-Jooseppi i Lappland.
Gränsbevakningens bil med mycket rök i bakgrunden från skogsbränderna i Raja-Jooseppi i Lappland. Bild: LEHTIKUVA / HANDOUT / LAPIN RAJAVARTIOSTO Raja-Jooseppi,skogsbränder,Gränsbevakningsväsendet

Flera stora mark- och skogsbränder härjar i Lappland nära östgränsen. Bränderna på ryska sidan om gränsen har under natten mellan fredag och lördag spridit sig över gränsen till Finland.

I släckningsarbetet deltar två helikoptrar. Utöver räddningsverket och gränsbevakningen har också beväringar från Ivalos gränsjägarkompani kallats in för att hjälpa till med släckningsarbetet.

Räddningsverket har bett allmänheten att undvika att vistas i gränszonen vid Raja-Jooseppi. På fredag kväll gick det heller inte att ta sig över gränsen vid gränsövergångsstället i Raja-Jooseppi.

Rökpelarna syns också på NASA:s satellitbilder.

Satellitbild där rökpelarna syns i Lappland. Bilden visar läget den 20.7.2018.
NASA:s satellitbild över norra Finland den 20.7.2018. Satellitbild där rökpelarna syns i Lappland. Bilden visar läget den 20.7.2018. Bild: NASA WORLDVIEV skogsbränder,eldsvådor,Lappland,Nasa

Enligt räddningsverket kan åskan också förvärra bränderna.

– Åskan kan förvärra de pågående bränderna. Det värsta är ändå att åskan kan orsaka bränder i hela Lappland. Vi är för tillfället i beredskap att släcka bränder i hela landskapet, säger Ari Soppela, som är kommunikationschef vid räddningsverket i Lappland, för Yle Uutiset.

Hoppa över Twitterpostning

På Twitter skriver Lapplands Räddnigsverk att branden har inte sökt om visum för att ta sig över gränsen vid Raja-Jooseppi, men att myndigheterna är 200 meter från gränsen, och är i beredskap att släcka branden.

Urho Kekkonens nationalparks hemsidor uppmanas också alla besökare att undvika området.

Risk för att bränderna kommer över gränsen vid Salla

Också söderut i Lappland, i Salla, brinner det bara några hundra meter från den finska gränsen.

Karta med Lapplands bräder markerade.
Karta med Lapplands bräder markerade. Bild: Yle Uutisgrafiikka skogsbränder,Lappland

Både gränsbevakningen och räddningsverket följer med situationen och de ryska myndigheterna försöker förhindra att branden sprids till finska sidan.

– I Kotala vid Salla är branden ganska kraftig, mindre än en kilometer från gränsen. Branden slår mycket gnistor på ryska sidan och det finns en risk att branden sprids via gnistorna till finska sidan om gränsen, säger Soppela.

Enligt Soppela orsakar branden ingen fara för människor eller byggnader. Det finns mycket rök i luften, men det finns inget behov att evakuera människor.

Det råder varning för skogsbrand i hela Lappland och är således förbjudet att göra upp öppen eld.

Eftersläckningsarbete pågår i Pyhäranta i Egentliga Finland

Tidigare i veckan har det brunnit också i södra Finland i Pyhäranta. Eftersläckningsarbetet pågår fortfarande där, berättar jourhavande brandmästare Petri Nenonen för nyhetsbyrån STT.

De som har evakuerats från sina hem har redan fått återvända, trots att eftersläckningsarbetet pågår. Nenonen hoppas att allt släckningsarbete är över fram till måndagen, men arbetet kan dröja längre än så.

Källa: Yle Uutiset, STT

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes