Hoppa till huvudinnehåll

Veckoslutskollen: Rasmus vill ge andra hopp, skogsbränder och global julihetta

Militärhelikopter med vattenbalja.
Militärhelikopter med vattenbalja. Bild: Yle/Peter Petrelius helikoptrar,militärhelikopter,NHIndustries NH90,Pyhäranta,brand- och räddningsarbete,släckning av bränder,skogsbränder

Här följer lördagen den 21 junis nyhetsöversikt.

Inrikes:

Bara några timmar efter att kräftsäsongen inleddes klockan 12 på lördagen fick Mats Lönnfors från Liljendal din första fångst. Kräftorna verkar ha gillat sommarhettan och Lönnfors fångst var större än vanligt. Läs mer här.

Rasmus Anderssén tog bilen och körde ut på riksväg åtta. Han gasade upp farten till 200 kilometer i timmen. Han hade ingen tanke på att komma hem igen. Nu skulle hans liv ta slut. Rasmus styrde rakt in i en mötande långtradare. Han vaknade upp i ett dike, i diket på andra sidan vägen låg hans bil. Läs mer här.

Flera stora mark- och skogsbränder härjar i Lappland nära östgränsen. Bränderna på ryska sidan om gränsen har under natten mellan fredag och lördag spridit sig över gränsen till Finland. Läs mer här.

Utrikes:

Storbritanniens premiärminister Theresa May ska tillbringa sommaren på brexitturné. Målet är att få folk och företag bakom hennes nya brexitplan. Om det misslyckas är det osannolikt att hon fortsätter på posten och allt osannolikare att det blir något brexitavtal.
Läs mer här.

De senaste månaderna har varit mycket varma över stora delar av norra halvklotet. Extrema temperaturer under längre tider kan enligt vissa tecken bli karakteristiskt för framtidens klimat. Och det ställer nya krav på samhället. Läs mer här.