Hoppa till huvudinnehåll

30 grader en "magisk gräns" för nöjesparkerna – besökarantalen minskat med till och med en tredjedel i juli

Borgbackens ingång.
Borgbackens ingång. Bild: Lehtikuva Borgbacken,Amusement Park

Som ett resultat av värmeböljan är besökarantalet lägre på så väl Borgbacken som i Särkänniemi i Tammerfors. Även Tykkimäki och Muminvärlden lider av hettan, men inte lika mycket.

Det säger någonting om årets sommarväder om det till och med är för hett för att äta sockervadd och åka i vilda attraktioner.

Som ett resultat av de extremt varma temperaturerna i juli är besökarantalen i de största nöjesparkerna i Finland betydligt lägre än normalt, rapporterar nyhetsbyrån STT. Det handlar om en minskning på 20-30 procent.

Särkänniemis vd Miikka Seppälä beskriver de nuvarande temperaturerna för en typ av magisk gräns.

– Normalt påverkar värmeböljan inte besökarantalet. Men när kvicksilvret stiger över 30 grader sparar många nöjesparksbesöket till en senare tidpunkt.

Borgbacken
Borgbacken Bild: Lehtikuva Borgbacken

Varmt och halvmulet bäst

Vad är då det bästa vädret att besöka en nöjespark, om man frågar finländarna?

Enligt representanterna för alla nöjesparker som STT talat med lockar relativt varmt och halvmulet väder mest folk. Att det är regnfritt är också viktigt.

Extrema hettan är som regnvädret: man behöver inte köa!― Borgbackens vd Pia Adlivankin

Borgbackens vd Pia Adlivankin säger att besökarantalet i fjol var högre än det varit i år, trots att vädret i fjol var rätt dystert. För den som trots allt kan tänka sig trotsa hettan för attraktionerna har hon emellertid ett hett tips:

– Extrema hettan är som regnvädret: man behöver inte köa!

Vattenparkerna lockar

Även i Tykkimäki har den sjunkande mängden besökare noterats men där är effekten av hettan inte lika stor som i de andra stora nöjesparkerna. I samband med nöjesparken finns nämligen en vattenpark.

– Det går jättebra för vår vattenpark trots att besökarantalet i nöjesparken sjunkit. Det har varit väldigt fullsatt varje dag, säger Tykkimäkis vd Sakari Pasanen.

Borgbackens ingång.
Borgbackens ingång. Bild: Lehtikuva Borgbacken

Räknar man ihop besökarantalet i nöjes- och vattenparken blir summan ungefär den normala.

I Muminvärlden i Nådendal har besökarantalet sjunkit ungefär 10 procent. Mest är det familjer med små barn som valt att stanna hemma, säger marknadsföringschef Ann-Karin Koskinen.

Halvmulet väder är populärt även bland besökarna där men Koskinen menar att trenden ändrat en aning.

– Det extremt varma vädret verkar påverka folk mindre än den gjorde tidigare och de har valt att ta sig hit trots hettan.

Läs också

 • Allt fler i Finland väljer tåget – smidigt och miljövänligt

  Tåg är enklare än flyg, säger passagerare till Svenska Yle.

  Tågtrafiken ökar kraftigt i Finland och intresset för tågresor ser inte ut att minska. Enbart i juli gjordes 1,2 miljoner resor, en ökning med 13 procent. Orsakerna är många, men enligt VR påverkar även klimatdiskussionen. Svenska Yle har pratar med nöjda tågresenärer som bekräftar att smidigheten och miljön får dem att välja tåg.

 • Nya demonstrationer i Hongkong- nu kräver hongkongborna allmän rösträtt

  Demonstranterna ber Storbritannien om hjälp

  Tiotusentals hongkongbor trotsade tidigare idag förbudet att demonstrera och gav sig igen ut på gatorna i Hongkong efter några dagars lugn. Demonstranterna samlades först utanför det brittiska konsulatet för att be Storbritannien hjälpa sin forna koloni.

 • Dramapodd: Vem våldtog Liv på skolgården?

  Hela skolan fuckas upp av en våldtäkt efter en fest.

  Efter en blöt fest slocknar Liv och vaknar våldtagen ute på gården. Stämningen i hela skolan trasslas till i jakten på den skyldige och fler hemligheter dyker upp i podden "Det som hände Liv".

Nyligen publicerat - Inrikes