Hoppa till huvudinnehåll

Alla tiders tävlingar för SFI men EM-truppen växte beklagligt lite – nu kan Finland tumma på reglerna: ”Givetvis måste såna väljas”

Camilla Richardsson hoppar över ett hinder.
Camilla Richardsson var en av SFI:arna som övertygade, medan Sandra Eriksson fortfarande får jaga EM-gräns. Camilla Richardsson hoppar över ett hinder. Bild: All Over Press Camilla Richardsson,Sandra Eriksson

Kristian Bäck och David Söderberg kan komma in bakvägen till EM efter att förbundet öppnar för att tumma på sina paragrafer. Finlands EM-trupp växte med en idrottare i Kalevaspelen – som var historiens framgångsrikaste för SFI-föreningarna.

SFI:s sportchef Petra Stenman har all orsak att le. De svenskspråkiga föreningarna gjorde sina bästa FM-tävlingar i friidrott genom tiderna i Jyväskylä, trots att ett par givna medaljnamn saknades.

Saldot blev nio guld och sammanlagt 25 medaljer, vilket är exakt samma som i fjol. Nu var dock antalet silverpengar åtta mot sju i Seinäjoki förra sommaren.

– Det har varit ett bra FM med många lyckade prestationer. En härlig stämning hela tiden med många överraskningar, säger Stenman som i första hand nämner en dubbel medaljör från Esbo IF.

– Kira Kytölä bjöd på två jätteskutt och stora rekordförbättring både i tresteg och längd. Framför allt längden var en överraskning åtminstone för mig.

Kira Kytölä.
Kira Kytölä tog sina första medaljer i Kalevaspelen. Kira Kytölä. Bild: Lehtikuva

Glädjande besked gav även bland annat Vasa IS längdhoppare Kristian Bäck som blev två centimeter från EM-gränsen, 17-åriga Nathalie Blomqvist som fortsätter IK Falkens fina löpartraditioner och Borgå Akilles dubbelmästare Sara Kuivisto som klarade Berlingränsen på 800 meter.

– Att vi har två raseborgare på prispallen i spjut tycker jag också är speciellt, det har inte hänt tidigare, tillägger Yle Sportens expert Mikael Ylöstalo och syftar på Kariskillarna Oliver Helanders och Teo Takalas medaljer.

SFI-medaljörer i Kalevaspelen 2018

Guld (9)
Frantz Kruger, Vasa IS, diskus
Kira Kytölä, Esbo IF, längd
Sara Kuivisto, Borgå Akilles, 1500 & 800 m
Kristian Bäck, Vasa IS, längd
Camilla Richardsson, Vasa IS, 3000 mh
Elerin Haas, HIFK, höjd
Viivi Lehikoinen, HIFK, 400 mh
Oliver Helander, IF Raseborg, spjut

Silver (8)
Elmo Koivunen, Esbo IF, 20 km gång
Viktor Kantele, Borgå Akilles, 110 mh
Annimari Korte, HIFK, 100 mh
Christoffer Envall, IK Falken, 400 m
Kira Kytölä, Esbo IF, tresteg
Sandra Eriksson, IK Falken, 3000 mh
Jonna Julin, IF Nykarlebynejden, 800 m
Roope Saarinen, Esbo IF, 200 m

Brons (8)
Saga Andersson, Esbo IF, stav
Tomas Söderlund, IF Raseborg, kula
Erik Back, HIFK, 400 m
Nathalie Blomqvist, IK Falken, 1500 m
Sanna Nygård, Vasa IS, tresteg
Nea Mattila, HIFK, 400 mh
Eljas Aalto, IF Sibbo-Vargarna, 200 m
Teo Takala, IF Raseborg, spjut

Fler SFI:are att vänta i EM-flyget

Finlands träningschef Jorma Kemppainen lovordar resultatnivån i Kalevaspelen. Framför allt de kvinnliga hoppgrenarna lyfte rejält med Kristiina Mäkelä, Wilma Murto och Kira Kytölä i spetsen.

– Det har varit ganska positiva förtecken och i många grenar visade våra toppar att de är i riktigt bra form, berömmer också Ylöstalo, som ändå hoppats på fler nya EM-resenärer än kulstötaren Senja Mäkitörmä.

Samma gäller Petra Stenman, som åker till Berlin i egenskap av landslagstränare. Hon hade gärna basat över fler deltagare på damernas 400 meter häck än HIFK:s Viivi Lehikoinen. Hilla Uusimäki blev åtta hundradelar från gränsen i dagens final.

Kristian Bäck hoppar längd, FM 2018.
Kristian Bäck är 22:a i Europastatistiken med sitt guldresultat 793 från Jyväskylä. Kristian Bäck hoppar längd, FM 2018. Bild: Lehtikuva Kristian Bäck

Fönstret för att prestera kvalgränser stänger nästa söndag.

– Jag tror vi ur ett SFI-perspektiv har möjlighet att få ytterligare ett par, tre idrottare till EM, säger Stenman och räknar upp David Söderberg, Kristian Bäck och Sandra Eriksson.

”Toppidrott är inte jämlikt”

Men det kanske inte behövs avklarade kvalgränser för att nå EM. Dels finns ett rankingsystem, där deltagarlistorna fylls på ifall inte tillräckligt många klarar gränsen. Till exempel ligger Bäck nära redan på basis av det.

Dels kan fjolårsresultat räknas in. Det europeiska friidrottsförbundet godkänner kvalgränser från 2017, men det finländska förbundet har krävt resultat från i år. Hittills.

Nu säger träningschefen Kemppainen att man kan komma att luckra upp i reglementet.

– Ett sådant alternativ finns egentligen inte i vårt valsystem, men inte lönar det sig ju att välja bort en idrottare som har chans att nå framgång bara på grund av en paragraf i regelboken. Givetvis måste såna väljas med.

David Söderberg, PNG 2017.
David Söderberg har inte ännu inlett säsongen, men träningschefen beskriver släggveteranens situation som ”inte så farlig”. David Söderberg, PNG 2017. Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press David Söderberg

Kemppainen listar förutom Bäck två övriga längdherrar i Kristian Pulli och Arttu Pajulahti samt David Söderberg, Samuel Purola, Linda Sandblom och Hanna-Maari Latvala bland finländare med kvalgräns från förra året.

Han betonar ändå att idrottaren ska ha realistiskt chans att hävda sig i Berlin, vilket kan gynna till exempel Bäck och missgynna Hangö IK:s höjdhoppare Sandblom som inte hittat rätt i sommar.

– Vi måste få till en rättvis lösning även om toppidrott inte är jämlikt. Det är förstås ingen vits att låta idrottare som kan nå framgång i Berlin ligga hemma i soffan, men vi kan inte heller kategoriskt välja med alla.

Sju finländare i topp-10 i Europa

Finlands trupp innehåller i dagsläget ungefär 40 relativt säkra EM-deltagare och fylls antagligen på med några till under den kommande veckan. De realistiska medaljhoppen är lätträknade.

Av finländarna ryms Veli-Matti Partanen (50 km gång) och Anne-Mari Hyryläinen (maraton) för tillfället in i topp-3 i Europastatistiken, medan Oliver Helander (spjut), Kristiina Mäkelä (tresteg), Nooralotta Neziri (100 mh), Simo Lipsanen (tresteg) och Wilma Murto (stav) återfinns i topp-10.

– Partanens och Hyryläinens grenar är väldigt svårförutsägbara, så de kanske får beskrivas som något osäkra kort trots de höga placeringarna, anser Petra Stenman som hoppas på skrällrika tävlingar i Berlin, liksom i Jyväskylä.

– Vi såg många överraskningar här och det blåser överlag ganska friska vindar just nu. Det är roligt att man verkligen får bli överraskad, att det inte alltid är samma namn i täten. Det ser jag som ett friskhetstecken.

Läs mera:

Helander fick inte EM-sällskap i Jyväskylä – viftar bort medaljmålen: "I bästa fall en outsider"

Oliver Helander tog väntat nog guld i herrspjutet i Kalevaspelen, men det var inte många som hade förväntat sig två pallplaceringar för IF Raseborg. Teo Takalas personbästa gav tredje plats medan 81,26 räckte till för guld.

Läs mera:

Superlycklig silverdam efter tunga år: ”Tänk om jag kastat in handduken och gått miste om allt det här”

Jonna Julin sprudlade av glädje efter silvret på 800 meter i Kalevaspelen i Jyväskylä. Hon har lämnat de mörka åren bakom sig och är tillbaka som FM-medaljör. På herrarnas 800 meter var skolgångsbiträdet Simon Haglund knappt utanför pallen.

Läs mera:

Borgålöparen Kuivisto EM-klar också på 800 meter – diskusdrottningen Kämäräinen vill se positivare finländare

Målet: FM-guld. Resultatet: En överlägsen förstaplats – och dessutom klarad EM-gräns. Sara Kuivisto stod för ett panglopp på 800 meter på söndagen. Ett lopp, där hon inte ens själv visste hur hon skulle löpa. Jonna Julin tog silver med nytt personbästa.