Hoppa till huvudinnehåll

Helander fick inte EM-sällskap i Jyväskylä – viftar bort medaljmålen: "I bästa fall en outsider"

Oliver Helander kastar spjut.
Oliver Helander. Oliver Helander kastar spjut. Bild: Lehtikuva Oliver Helander

Oliver Helander tog väntat nog guld i herrspjutet i Kalevaspelen, men det var inte många som hade förväntat sig två pallplaceringar för IF Raseborg. Teo Takalas personbästa gav tredje plats medan 81,26 räckte till för guld.

Senast en SFI-förening vunnit FM-guld i herrspjutet var 1943. Då vann KIF:s Yrjö Nikkanen över den blivande olympiska mästaren Tapio Rautavaara.

Oliver Helander såg på söndagen till att sätta stopp för den guldlösa sviten.

81,26, som kom i den andra omgången, räckte till för en seger i Jyväskylä. De absoluta fullträffarna lyste däremot med sin frånvaro, men Raseborgskastaren lyckades ändå överskrida 80-metersgränsen tre gånger under tävlingen.

– Det var en svår tävling, man märkte att Oliver försökte mycket och farten var bra, men kastet höll inte riktigt ihop. Men ett finskt mästerskap är det ändå, summerar tränaren Glenn Lignell i tv-intervjun efter tävlingen.

Kariskastaren själv håller med.

– En hyfsad, jämn serie, men det lyckade kastet kom inte i dag. Det längsta kastet var inte heller jättelyckat. Stödbenet höll inte. Det finns en del att förbättra på men jag är helt nöjd med prestationen ändå, konstaterar Helander för Yle Sporten efter tävlingen.

Den här gången grämer övertrampet inte lika mycket

Helander steg igen över en lång båge – något som raseborgaren gjort sig ökänd för under sommaren. Men i Berlin ska det inte ske.

– Jag kom helt enkelt för nära strecket igen. Men den här gången harmar det inte lika mycket. I Berlin ska jag försöka stanna på rätt sida om strecket, säger Helander.

Du har dragits med småskador under säsongen, hur hel är kroppen just nu?

– Tydligen kan jag kasta sex kast med full styrka åtminstone. Formen är det inget fel på, det var bara teknikstrul i dag.

Helander har inte haft någon kastträning efter det personliga rekordet i SFI-mästerskapen i Jakobstad för två veckor sedan. Men det är inget konstigt, menar han.

– Jag behöver inte på det viset kasta flera gånger i veckan som vissa gör, jag klarar mig med ganska små mängder.

Teo Takala på podiet

Den stora frågan var ifall någon annan skulle nå över 80 meter i Jyväskylä. Endast Helander och Antti Ruuskanen hade fixat EM-gränsen före Kalevaspelen och förhoppningarna var att minst en annan spjutkastare skulle nå gränsen. Men det ville sig inte.

Närmast var Toni Keränen, som förbättrade sitt personbästa till 78,86, medan IF Raseborgs Teo Takala tog hand om bronset med sitt personbästa 76,94. Han förbättrade sitt personbästa med knappa två meter.

– Jag visste att chanserna fanns, standarden är för tillfället inte så hård, men inte vågade jag desto mer tänka på medalj. Det var bara att köra eget race och det gick vägen, säger Takala.

Öppna Instagram-inlägget

Det är första gången två SFI:are står på pallen i herrspjutet i FM-sammanhang. Takala har ett FM-silver i 17-årsklassen men tävlade nu i sin första final i Kalevaspelen.

– Jag har dragits med skador i många år. I juniorklasserna gick det ännu ganska smärtfritt, men när det började bli herredskap kom skanvankerna, berättar 24-åringen om sin väg till FM-medaljör.

Kallar sig inte medaljhopp

Enligt Helander är det förstås synd att ingen annan klarade EM-gränsen på söndagen.

– Hoppas att åtminstone Antti (Ruuskanen) är med. Det är alltid kul att ha en landsman med, konstaterar 21-åringen.

Hur känns det att vara ett av Finlands största medaljhopp?

– Jag är en outsider om allt går bra, men jag skulle nog inte kalla mig ett medaljhopp. Det är flera som kastat längre än mig och på en högre nivå. Målet är först och främst att klara kvalet, om man kommer till finalen får man se vad som händer där.

Artikeln uppdaterad med Helanders kommentarer klockan 18.30.

Läs mera:

Alla tiders tävlingar för SFI men EM-truppen växte beklagligt lite – nu kan Finland tumma på reglerna: ”Givetvis måste såna väljas”

Kristian Bäck och David Söderberg kan komma in bakvägen till EM efter att förbundet öppnar för att tumma på sina paragrafer. Finlands EM-trupp växte med en idrottare i Kalevaspelen – som var historiens framgångsrikaste för SFI-föreningarna.

Läs mera:

EM-klara löftet Junnila skadade vristen, ny besvikelse för Sandblom: ”Vet inte egentligen vad jag kunde ha gjort bättre”

Damernas höjdfinal i Jyväskylä bjöd på flera toppresultat, men samtidigt hopar sig orosmolnen. EM-klara Ella Junnila hoppade med en skadad vrist, som bara verkade bli värre samtidigt som Linda Sandblom igen stötte på problem. Varför vet hon inte.

Läs mera:

Superlycklig silverdam efter tunga år: ”Tänk om jag kastat in handduken och gått miste om allt det här”

Jonna Julin sprudlade av glädje efter silvret på 800 meter i Kalevaspelen i Jyväskylä. Hon har lämnat de mörka åren bakom sig och är tillbaka som FM-medaljör. På herrarnas 800 meter var skolgångsbiträdet Simon Haglund knappt utanför pallen.