Hoppa till huvudinnehåll

Landgång välte i Borgå sent i går kväll - orsaken till olyckan är ännu oklar

En bro som har fallit från sitt fäste i vattnet i Borgå.
Strax före midnatt under lördagskvällen kom larmet om att landgången Borgå hade vält och att 15 personer ramlat i vattnet. En bro som har fallit från sitt fäste i vattnet i Borgå. Bild: LEHTIKUVA / MIKKO STIG broar,Borgå

Sent i går kväll skedde en märklig olycka i Borgå då en landgång till en kryssningsbrygga välte och 15 personer ramlade i ån. Inga personer skadades och orsaken till olyckan är ännu oklar. - Det här är första gången något liknande har hänt, säger Kari Hällström på Borgå stad.

Strax före midnatt under lördagskvällen fick Räddningsverket i östra Nyland larm om att flera personer hade ramlat i vattnet då en gångbro hade vält.

- Det visade sig när vi kom på plats att alla som tur kommit upp ur vattnet. Men ett femtontal personer fick vi flytta tillbaka till land för de var på den flytande bryggan och kom inte därifrån då landgången hade ramlat. Som tur skedde inga personskador, säger jourhavande brandmästare Petri Lyttinen.

Vad var det för fartyg som lade till vid bryggan i går?

- Jag tror inte det har varit någon båt där igår utan att de har gått ut på bryggan av någon annan orsak. Men jag har inte varit själv på plats under natten så det kan jag inte svara på, säger Lyttinen.

En bro som har fallit från sitt fäste i vattnet i Borgå.
Olycksplatsen ligger alldeles intill gamla bron i Borgå. En bro som har fallit från sitt fäste i vattnet i Borgå. Bild: LEHTIKUVA / MIKKO STIG Borgå,broar

Hur kunde gångbron välta?

- Det är en annan fråga om vad som har skett. Vi vet inte vad människorna som varit på bryggan har gjort. Men det är Borgå stad som börjar gå igenom konstruktionen av bryggan.

Bild på brandmästare Petri Lyttinen i Borgå.
Petri Lyttinen, jourhavande brandmästare, Räddningsverket i östra Nyland. Bild på brandmästare Petri Lyttinen i Borgå. Bild: Jenna Emtö/YLE brandmästare,brandmästare petri lyttinen

Har något liknande hänt tidigare?
- Det måste jag säga att jag inte har varit med om. Och inte har jag heller varit om någon annan brygga som gjort något motsvarande, säger Lyttinen.

"Det är skrattretande"

Linda Englund arbetar i glasskiosken intill kryssningsbryggan. Hon hörde om olyckan i nyheterna på morgonen före hon kom till jobbet.

- Jag undrar hur det har skett. Jag läste att det var kring 15 personer som var på bron och jag undrar vad de gjort så att den välte.

- Det är tråkigt att det har hänt och jag hoppas den fixas så fort som möjligt, säger Linda Englund.

Vid glasskiosken har hon i dag sällskap av sin bror Rasmus Englund. Han fick höra om olyckan när han syster skickade en bild på den trasiga bron till honom.

- Det är skrattretande. Det är märkligt att den faller på det där viset.

Bild på Rasmus och Linda Englund.
- Det är skrattretande, säger Rasmus Englund om olyckan med gångbron som välte i Borgå. Bild på Rasmus och Linda Englund. Bild: Jenna Emtö/YLE Borgå

- När jag såg bilden började jag skratta. Den första tanken eller bilden som dök upp i huvudet var ett gäng ungdomar som har haft roligt. Så det är antagligen det.

Exakta orsaken oklar

Det är Borgå stad som äger och ansvarar för kryssningsbryggan. För tillfället har staden avspärrat området och inga kryssningsfartyg åker därifrån tills vidare.

Kari Hällström, kommunteknikchef på Borgå stad, säger att den exakta orsaken till olyckan i nuläget är oklar.

Han berättar att staden nu kommer inleda en utredning för att ta reda på vad som skett.

- Först måste vi lyfta gångbron ur vattnet och undersöka den. Sen kommer vi intervjua människor för att bättre kunna säga vad som hänt, säger Hällström.

Bild på kommunteknikchef Kari Hällström.
Staden ska utreda olyckan berättar kommunteknikchef Kari Hällström. Bild på kommunteknikchef Kari Hällström. Bild: Jenna Emtö/YLE kommunens personal,kari hällström

Hällström har aldrig tidigare varit med om att en liknande olycka skulle ha inträffat. Enligt Hällström borde gångbron tåla det antalet personer som befann sig på den samtidigt.

Därför tror han att personerna måste ha gjort något annat medan de var på bron som gjorde att den välte.

- Jag har hört att de alla stod på ena kanten. Men de kan också ha hoppat, säger Hällström.

Hällström avslutar med att konstatera att staden nu ska se över om de ska införa regler för hur man får vistas på gångbron i framtiden. Staden ska också se över om gångbron eller andra konstruktioner i Borgå behöver förstärkas.