Hoppa till huvudinnehåll

Paradisöar, metropoler och afrikanska landsbygden - finlandssvenskar fick berätta om livet i det #nyahemlandet

Mangroveskogar vid kusten i södra Martinique.
Mangroveskogarna i södra Martinique. Mangroveskogar vid kusten i södra Martinique. Bild: Aline Winter/Yle Martinique,#nyahemlandet

I Svenska Yles Instagram-serie #nyahemlandet har vi genom finlandssvenskar utomlands givit insyn i vardagar både när och fjärran. På hösten kör #nyahemlandet igång igen med flera spännande inlägg, kanske av just dig?

Under våren har Svenska Yle låtit finlandssvenskar bosatta utomlands berätta sina historier på vårt Instagram-konto.

Våra följare fick ta del av vardagar från när och fjärran, från metropoler, paradisöar och bylivet på Nigerias landsbygd.

Alla som har bidragit med sina berättelser hade en egen historia, en egen orsak för att de har byggt sitt liv utomlands i det #nyahemlandet.

Kärleken för ofta utomlands

Flera av dem som deltog i #nyahemlandet hade hittat sina nya hem via kärleken.

- Jag träffade min israeliska man i Costa Rica och vi reste omkring i ganska många år utan att kunna bestämma oss för var vi ville bo. När vi startade surfskolan Galim i Tel Aviv för 13 år sedan, var tanken att vi jobbar på somrarna och reser på vintrarna. Det funkade i några år men surfingens popularitet växte snabbt och därmed elevernas antal och så stannade vi här i Tel Aviv året om, skrev Katja Eini från Tel Aviv.
Skip Instagram post

View this post on Instagram

Den här veckan berättar finlandssvenska Katja Eini om sin vardag i Tel Aviv i Israel. Följ med vår serie #nyahemlandet för mera om Katja och andra finlandssvenskar utomlands. 🌍 Jag har alltid älskat att resa. När jag var liten och vi åkte på familjesemestrar tyckte jag att det var tråkigt att komma hem igen. Jag hade länge en sorts längtan ut på äventyr, "wanderlust" kallas det på engelska, som aldrig riktigt kunde mättas. Efter varje resa ville jag iväg igen, för att uppleva något nytt och annorlunda. 🌎 Jag träffade min israeliska man i Costa Rica och vi reste omkring i ganska många år utan att kunna bestämma oss för var vi ville bo. När vi startade surfskolan Galim i Tel Aviv för 13 år sedan, var tanken att vi jobbar på somrarna och reser på vintrarna. Det funkade i några år men surfningens populäritet växte snabbt och därmed elevernas antal och så stannade vi här i Tel Aviv året om.  Idag har vi två barn (11-årig flicka och 8-årig pojke) och surfskolan har vuxit till fem klubbar längs Israels kust. 🌏 Tel Aviv är en fascinerande stad som bubblar av energi och gott humör. Medelhavet och den härliga sandstranden bidrar förstås till stadens charm men Tel Aviv har mycket annat att skryta med, både från kulinariskt och kulturellt perspektiv. 🌐 Bor du utomlands? Vill du dela med dig om din vardag och ditt liv i utlandet i vår serie? Kontakta oss på viktor.heikel@yle.fi.

A post shared by Svenska Yle (@svenskayle) on


Jutta Angus som bor i Halfmoon Bay 80 kilometer från storstaden Vancouver flyttade till sin mans hemland efter att de hade bott i Finland.

- Efter att ha bott tillsammans i Finland i många år fick min man Kale ett jobberbjudande här och vi packade ihop det allra nödvändigaste i några kappsäckar och flyttade hit i december.
Skip Instagram post

View this post on Instagram

Den här veckan berättar finlandssvenska Jutta Angus om sin vardag mitt i naturen i Halfmoon Bay i Kanada. Följ med vår serie #nyahemlandet för mera om Jutta och andra finlandssvenskar utomlands. 🌍 Mitt namn är Jutta Angus och jag bor i British Columbia i Kanada, på en liten ort som heter Halfmoon Bay ca 80 km nordväst om Vancouver. En stor del av min mans släkt bor här och det är den främsta orsaken till varför det blev just Halfmoon Bay för oss. 🌎 Efter att ha bott tillsammans i Finland i många år fick min man Kale ett jobberbjudande här och vi packade ihop det allra nödvändigaste i några kappsäckar och flyttade hit i december. För honom innebar flytten att komma hem, för mig och barnen var det ett okänt äventyr som började! 🌏 För tillfället är jag hemma med vårt yngsta barn Aston och efter att vi hämtat storasyster Ellinor från förskolan på eftermiddagarna går vi ofta ner till stranden för att leka och plocka snäckor och andra skatter som havet spolat iland. De otaliga stränderna och vandringslederna är hela familjens favoritplatser! 🌍 Bor du utomlands? Vill du dela med dig om din vardag och ditt liv i utlandet i vår serie? Kontakta oss på viktor.heikel@yle.fi.

A post shared by Svenska Yle (@svenskayle) on


- För honom innebar flytten att komma hem, för mig och barnen var det ett okänt äventyr som började, skrev Angus i sitt inlägg.

Ny, kär hemort

För musikern David Lillkvist var det staden Marseille som var föremål för förälskelsen som ledde till att familjen flyttade till södra Frankrike.

- På våren 2008 var jag här igen ett par veckor för att jobba med ett projekt kring ”Europeisk pop” i samarbete med Le Moulin teatern i Marseille. Jag trivdes så bra här att jag ville prova på att bo här så jag ansökte om ett jobb som dansackompanjatör i grannstaden Toulon på konservatoriet där och lyckades få det trots mina nästan obefintliga kunskaper i franska, skrev Lillkvist.
Skip Instagram post

View this post on Instagram

Musiken förde David Lillkvist till södra Frankrike. Varje vecka får en utomlandsboende finlandssvensk berätta om sin vardag i vår serie #nyahemlandet. Den här veckan är det står David Lillkvist i Marseille som står i tur. 🌍 Hej! Jag heter David Lillkvist, är musiker och bor i Marseille i södra Frankrike med min fru och våra två barn. Min fru och jag är båda hemma från Jakobstad medan våra pojkar är födda här i Marseille. 🌎 Genom min medverkan i bandet ”AIXINKI” (Aix-en-Provence / Helsinki) kom jag till södra Frankrike för första gången för 15 år sedan. Vi möttes i Aix-en-Provence för att komponera och spela in en CD, det följdes senare av ett antal spelningar och projekt här. 🌏 På våren 2008 var jag här igen ett par veckor för att jobba med ett projekt kring ”Europeisk pop” i samarbete med Le Moulin teatern i Marseille. Jag trivdes så bra här att jag ville prova på att bo här så jag ansökte om ett jobb som dansackompanjatör i grannstaden Toulon på konservatoriet där och lyckades få det trots mina nästan obefintliga kunskaper i franska. 🌍 Flytten gick bra men ganska snabbt märkte jag att det nog inte går att leva i Frankrike utan att prata och förstå franska. Det var förstås mycket att lära sig och det var ganska tufft i början, men ju mera jag lärde mig språket desto lättare flöt allt på. 🌎 Fler finlandssvenska berättelser från världen hittar du under #nyahemlandet. Bor du utomlands och vill berätta om livet där du bor, nära eller fjärran? Kontakta viktor.heikel@yle om du vill vara med eller har frågor. 🌏

A post shared by Svenska Yle (@svenskayle) on


Kärleken förde också Petra Clairborne utomlands, till New York. Trots att det inte gick som hon hade tänkt sig stakade hon ut ett liv i staden som aldrig sover.

- Jag var gift med en amerikan och valde att flytta till USA för att vara tillsammans med honom. Till min stora chock valde han att lämna mig då jag anlände, men jag bestämde mig för att stanna oberoende.
Skip Instagram post

View this post on Instagram

Hur är det att bo i staden som aldrig sover? Finlandssvenska Petra Claiborne berättar om vad som är bäst med  New York. Läs mer om Petra och andra finlandssvenskar ute i världen #nyahemlandet. 🌎 Det bästa med att bo här är gemenskapen där jag bor på i Brooklyn, alltså i Park Slope. Människorna och känslan av samhörighet har gjort att jag trivs, som att bo i en liten by där man känner folk på gator och i butikerna. 🌎 Jag är medlem i ett matkooperativ, Park Slope Food Coop (största i landet, med fler än 16 000 medlemmar), som bland annat säljer lokala ekologiska produkter förmånligare. En Coop går ut på att alla medlemmar arbetar några timmar gratis per månad, och att endast medlemmar kan handla där. Även kända personer som bor i Brooklyn är medlemmar i kooperativet och måste jobba som alla andra. Jag är gruppledare (Squad Leader) för mitt arbetsteam ("receiving and stocking" = mottagning och lagring) som tar emot varor, lastar av maten och fyller hyllorna. En gång hade jag bl.a. skådespelaren Maggie Gyllenhaal och hennes man Peter Skarsgaard i mitt team, och jag bad dem öppna lådor med flingpaket och fylla hyllorna. 🗺️ Man blir aldrig uttråkad eftersom staden är så stor att det finns alltid någonstans man kan ta sig eller någonting nytt att göra/se, och då behöver man inte ens lämna Brooklyn. Jag älskar det mysiga med Brooklyn, men har storstadsliv ett stenkast ifrån. Jag bor bredvid en enorm park, största i Brooklyn, som heter Prospect Park, och har inte långt ner till havet, eller på subway ut till stranden. Bor du utomlands? Vill du dela med dig om din vardag och ditt liv i utlandet  i vår serie? Kontakta mig på viktor.heikel@yle.fi. #svenskayle #nyahemlandet

A post shared by Svenska Yle (@svenskayle) on


- Min första tid här var extremt svår. Jag kände ingen i denna storstad och hade varken telefon, jobb, bankkonto eller lägenhet att bo i. Men lite åt gången byggde jag upp ett hem åt mig och har nu bott här i över 6 år (längre än jag hade planerat), säger Claiborne.

Jobb bland samhällets svaga

Andra som har deltagit i serien #nyahemlandet har dragit utomlands på grund av jobbet.

Anna Tikum jobbar för Finska missionssällskapet i Senegal, där hon arbetar för att människor med funktionshinder ska få vara delaktiga i samhället.

Arbetet har givit en insyn i delar av samhället som annars inte skulle ha öppnat sig, av både de goda och de svårare sidorna.

- Mame Coumba Faye är min närmaste senegalesiska kollega. Just nu besöker vi några byar i syfte att undervisa om funktionshindrades rättigheter. Då har vi med oss Theophil Diouf, som själv är funktionshindrad och som därför har haft ett mycket svårt liv, men som i dag är föreståndare för en liten skola för funktionshindrade, skrev Tikum.
Skip Instagram post

View this post on Instagram

I vår serie #nyahemlandet fortsätter Anna Tikum att berätta om sitt liv i Senegal. Kolla hur byborna mal sin hirs! 🌍 Mame Coumba Faye är min närmaste senegalesiska kollega. Just nu besöker vi några byar i syfte att undervisa om funktionshindrades rättigheter. Då har vi med oss Theophil Diouf, som själv är funktionshindrad och som därför har haft ett mycket svårt liv, men som i dag är föreståndare för en liten skola för funktionshindrade. Han kan sin kultur väl och därför tacklar han mycket skickligt de kulturella föreställningar som gör att man ännu i dag gömmer undan familjemedlemmar med funktionshinder. 🌍 Den här delen av vårt arbete känns mycket meningsfullt, eftersom vi rent konkret har möjlighet att hjälpa individer och familjer som är marginaliserade. Det kan tex handla om att hjälpa någon att få en benprotes, en ögonoperation eller en första konsultation hos en mentalvårdare. 🌍 Det arbete som jag gör tillsamman med Mame Coumba är långsiktigt och bygger på att förstärka de sociala hjälpstrukturer som redan finns i den senegalesiska kulturen. Senegaleserna är duktiga på att ta hand om varandra, men det finns ändå individer som faller igenom systemet. Det är dessa personer som Senegals lutherska kyrka vill hjälpa med sitt diakoniarbete. 🌍 Bor du utomlands och vill vara med i vår serie kan du kontakta oss på viktor.heikel@yle.fi. #svenskayle  #nyahemlandet

A post shared by Svenska Yle (@svenskayle) on


- Han kan sin kultur väl och därför tacklar han mycket skickligt de kulturella föreställningar som gör att man ännu i dag gömmer undan familjemedlemmar med funktionshinder.

- Det arbete som jag gör tillsamman med Mame Coumba är långsiktigt och bygger på att förstärka de sociala hjälpstrukturer som redan finns i den senegalesiska kulturen. Senegaleserna är duktiga på att ta hand om varandra, skrev Tikum.

Paradisön i Stillahavet

Yogaläraren Aline Winter har byggt en helt annan slags vardag på andra sidan jorden, på paradisön Martinique, med ett jobb som kan flytta med henne.

- Mina gudföräldrar har bott i Martinique i snart 30 år och jag har tillbringat mina sommarlov för det mesta här och i södra Frankrike. Jag har alltid varit glad att komma hit och känt mig hemma här. Därför var det ett naturligt val för mig (när jag hade fått nog av kylan och mörkret i Finland), att sälja allt och flytta hit, skriver Winter.
Skip Instagram post

View this post on Instagram

Ny vecka betyder att en ny finlandssvensk ute i världen berättar om hur det är att leva utomlands! Den här veckan är det yogaläraren Aline Winters tur att beskriva sin vardag i vår serie #nyahemlandet. Hon bor på på Martinique i Karibien. Jag heter Aline Winter och jag jobbar som yogalärare i Martinique (en liten fransk ö i Karibien). Min mamma är finlandssvensk och min pappa är fransk och jag har fått resa mycket hela mitt liv. Det är jag verkligen mycket tacksam över! Mina gudföräldrar har bott i Martinique i snart 30 år och jag har tillbringat mina sommarlov för det mesta här och i södra Frankrike. Jag har alltid varit glad att komma hit och känt mig hemma här. Därför var det ett naturligt val för mig (när jag hade fått nog av kylan och mörkret i Finland), att sälja allt och flytta hit! ✈️🏝🌞 Även om Martinique är en ganska liten ö så är naturen här väldigt mångsidigt. I södern har vi dom finaste och största stränderna och mangroveskogarna och i norden är det mera grönt och fuktigt. Där är man omringad av regnskog, vattenfall och floder. Tropiska träd och blommor växer överallt och vi har den ännu aktiva och majestätiska vulkanen La Montagne Pelée. Vulkanens sista utbrott var år 1929, men den är främst känd för sitt utbrott år 1902 då den förstörde den dåvarande huvudstaden St Pierre helt och hållet. Efter det blev Fort-de-France den nya huvudstaden. 🌋💥 Bor du utomlands och vill berätta om livet där du bor, nära eller fjärran? Kontakta viktor.heikel@yle om du vill vara med eller har frågor. #svenskayle

A post shared by Svenska Yle (@svenskayle) on


- Vad är det bästa med att bo här? Möjligheten att fara när du vill till otroligt vackra stränder, att vara jämt ute i den mångsidiga och vackra naturen, sommarkläder och flip-flops året runt, vänliga och utåtriktade människor och den allmänna stressfria och avslappnade stämningen som regerar runt hela ön.

- Här är det "Island Time" som gäller och det betyder att man egentligen aldrig är försenade eftersom alla är alltid lite försenade, skriver Winter.

Vardag och insikter

Oberoende av vad som ligger bakom beslutet att ta sig utomlands har alla de som bidragit till serien erbjudit värdefull insikter och insyn i en annorlunda vardag.

Många har säkert lärt sig något nytt av de berättelser vi har fått ta del av under #nyahemlandet, vare sig det är frågan om hur matbutiker som sköts som kollektiv i New York fungerar, hur man försöker rädda havssköldpaddor i Mexiko, hur politik och utbildning blandas i Israel, eller hur dynamisk start up-kultur lever sida vid sida med svår fattigdom i Kenya.
Skip Instagram post

View this post on Instagram

Varje dag är ett litet äventyr. Så beskriver Mårten Wallendahl livet i Kenya. @svenskayle ger varje vecka utrymme åt en finlandssvensk utomlands att berätta om sin vardag i vår serie #nyahemlandet. 🌍 Afrika är dynamiskt. Och samtidigt underutvecklat. Bägge skälen gör det spännande att bo här. Kenya är en turistdestination – och vill man se Afrika, fyller Kenya säkert de flesta stereotypier. 🌍 Metropolkultur varvat med stammarnas uråldriga seder. Här finns också elände, korruption och behov av hjälp – och därför är vi här. Däremot finns här natur och djurliv som brädar det mesta. 🌍 Varje dag är ett litet äventyr jämfört med i Finland. Som finländsk barnfamilj är vi bortskämda här. Stort hus med gårdsplan och ständig sommar. 🌍 Dessutom lyxen att eliminera det största skälet till gräl i hemmen. Vi har personal som städar, tvättar och kockar! Men med personal följer ansvar – och vi är livlinan för vår personal. 🌍 I Afrika är socialskydd nästan obefintligt. Vi förväntas sponsorera takreparation, sädesanskaffning och begravningskostnader för folk i hembyarna. 🌍 Men det är ett ansvar man måste hantera, om man ska ha städat hus, klippt gräsmatta och mat på bordet då man kommer hem. 🌍 Bor du utomlands? Vill du dela med dig om din vardag och ditt liv i utlandet i vår serie? Kontakta oss på viktor.heikel@yle.fi. #svenskayle

A post shared by Svenska Yle (@svenskayle) on


- Afrika är dynamiskt. Och samtidigt underutvecklat. Bägge skälen gör det spännande att bo här. Kenya är en turistdestination – och vill man se Afrika, fyller Kenya säkert de flesta stereotypier.
Metropolkultur varvat med stammarnas uråldriga seder. Här finns också elände, korruption och behov av hjälp – och därför är vi här, skrev journalisten Mårten Wallendahl.

Wallendahl och familj flyttade till Nairobi i Kenya på grund av hans frus arbete med utvecklingsfrågor för utrikesministeriet.

Den enligt lokala mått bortskämda tillvaron utlänningar ofta lever i ger också en insikt i hur samhället runtom fungerar.

- Vi har personal som städar, tvättar och kockar! Men med personal följer ansvar – och vi är livlinan för vår personal.

- I Afrika är socialskydd nästan obefintligt. Vi förväntas sponsorera takreparation, sädesanskaffning och begravningskostnader för folk i hembyarna. Men det är ett ansvar man måste hantera, skriver Wallendahl.

Viktiga detaljer

Ofta är skillnaderna till Finland inte lika stora som i Kenya, men ändå tydliga.

- Lärarna i de holländska skolorna kommer att strejka - igen. De är missnöjda över hög arbetsbelastning och för låg lön. Jag kan och vill inte annat än hålla med dem, skrev Monica Wartenhorst-Holm som bor Nederländerna.

Wartenhorst-Holm har själv fått sin utbildning på “Peffan” och utbildningsfrågor ligger nära hjärtat.

- Som stolt finlandssvensk hjälper jag nu några lärare på flickornas ‘middelbare school’ (kombination av högstadium och gymnasium / yrkesskola) att komma i kontakt med den finländska skolvärlden. Holländarna fascineras främst av den mångsidiga läsordningen man har i Finland samt utrymmet för kreativa ämnen och kreativt tänkande, skrev Wartenhorst-Holm.

David Lillkvist skrev om hur familjepusslet ser annorlunda ut i Frankrike.

- Här börjar både dagis och förskolan tidigare än i Finland. På dagis kan man lämna sitt barn redan från 3 månaders ålder och förskolan börjar från 3 års ålder.

- Det är ändå ingen självklarhet att få en dagisplats här, vi skrev in våra barn till kommunalt dagis redan i början av graviditeten, fick till all lycka en plats och har varit väldigt nöjda med barndagvården här, skrev Lillkvist.

Hemlängtan, ärlig avundsjuka

Alla som hittills har deltagit #nya hemlandet trivs i sina nya hemland, men saknar också något av det de har lämnat i hemlandet.
Skip Instagram post

View this post on Instagram

Finlandssvenska Irina Nystén berättar den här veckan om sitt liv i Danmark i vår serie #nyahemlandet. Tillsammans med sina barn har Irina funderat på vad som är det bästa med att bo i Danmark. 🇩🇰🇩🇰🇩🇰🇩🇰 Tack Yle för en bra tankeuppgift. Vi har funderat, barnen och jag, på vad som är så bra med att bo här. Birkerød liknar egentlig ganska mycket en mindre ort som Borgå, där jag gick i skola. Det ligger mycket nära Köpenhamn. Bara 25 min på s-tåget och så är man mitt i landets fina huvudstad. 🇩🇰🇩🇰🇩🇰🇩🇰 Många barnfamiljer flyttar hit eller kommer tillbaka. Här finns massor av vacker natur, stora bokskogar, sjöar, det är nära till havet och vi har bra skolor, och framförallt mycket bra människor. 🇩🇰🇩🇰🇩🇰🇩🇰 Skolan är centrum för barnens och på många sätt hela familjens liv. Genom den får vi nya vänner. Många i umgänget har liknande sätt att se på uppfostran, det goda livet och värderingar. 🇩🇰🇩🇰🇩🇰🇩🇰 Precis som i Borgå känner man många, på ett ganska tryggt och trevligt sätt. Det känns lätt att umgås, och vi hjälper varandra. Det betyder otroligt mycket när man har barn och det konstant är full fart framåt. Det vi är mest tacksamma för är nog vårt fina lokala nätverk och de vänskaper vi har här i vårt lokala liv. Det är klart att vi saknar familjen i Finland och allt som vi älskar att göra med kusiner och alla dem vi helst vill vara med i vårt andra hemland. Att fiska, vara på Holmen, träffa vänner, äta allt det goda som liksom bara finns där, bastu… Men vi älskar verkligen vår vardag och vårt lokala liv i gröna, lugna Birkerød. 🇩🇰🇩🇰🇩🇰🇩🇰 Läs mer om Irina och andra finlandssvenskar som lever på olika håll i världen i vår serie #nyahemlandet. Bor du utomlands och vill berätta om ditt liv? Kontakta oss på viktor.heikel@yle.fi. #svenskayle

A post shared by Svenska Yle (@svenskayle) on


- Det är klart att vi saknar familjen i Finland och allt som vi älskar att göra med kusiner och alla dem vi helst vill vara med i vårt andra hemland. Att fiska, vara på Holmen, träffa vänner, äta allt det goda som liksom bara finns där, bastu, skrev Irina Nystén som bor i Danmark.

- Samtidigt älskar vi verkligen också vårt lokala liv här. Vi är tacksamma för allt. Inte minst det goda livet här med alla vänner och viktiga relationer i närmiljön, skrev Nystén.

Vill du vara med?

Alla inläggen i serien #nyahemlandet hittar du på Instagram, antingen på Svenska Yles konto eller via hashtaggen.

Under sommaren kommer #nyahemlandet att ta en paus, men fortsätter med nya spännande inlägg på hösten.

Bord du själv utomlands och vill vara med, eller känner du någon med intressanta erfarenheter av livet i ett nytt hemland?

Ta då kontakt via viktor.heikel@yle.fi.

Artikeln har rättats 23.7.2018. Ursprungligen stod att Anna Tikum jobbar för Kyrkans utlandshjälp. Tikum jobbar för Finska missionssällskapet.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes