Hoppa till huvudinnehåll

Superlycklig silverdam efter tunga år: ”Tänk om jag kastat in handduken och gått miste om allt det här”

Jonna Julin.
Jonna Julin kämpade sig i mål som tvåa. Jonna Julin. Bild: All Over Press Jonna Julin

Jonna Julin sprudlade av glädje efter silvret på 800 meter i Kalevaspelen i Jyväskylä. Hon har lämnat de mörka åren bakom sig och är tillbaka som FM-medaljör. På herrarnas 800 meter var skolgångsbiträdet Simon Haglund knappt utanför pallen.

Sara Kuivisto var det stora namnet på damernas 800 meter i Kalevaspelen, då Borgå Akilles-löparen underskred EM-kvalgränsen och säkrade sitt andra guld för helgen.

Men loppets tvåa var minst lika glad.

– Jag är superlycklig, upprepar Jonna Julin ett par gånger några minuter efter målgång.

– Jag tänkte att jag med en jättebra dag tar medalj, men silver… Nä, det vågade jag inte ens hoppas på.

”Det här är nog livet!”

Jonna Julin vann FM-silver på 400 meter som tonåring 2011, men åren mellan medaljerna har tidvis varit dystra. Nu har hon den första hela träningsvåren på länge bakom sig – och resultaten har infunnit sig.

Hon har inlett en satsning på 800 meter, som nu slutligen börjar kännas som hennes sträcka, och hade hyvlat bort en dryg halvsekund från sitt personliga rekord inför avresan till Jyväskylä.

I FM-finalen försvann ytterligare två sekunder och Julin stannade klockorna på 2.05,20.

– Jag kände mig jätteseg och skakig före loppet, men blev aldrig orolig. Jag brukar vara som bäst då det känns som om jag inte ska orka. Kroppen var helt otrolig i dag, det tog aldrig slut.

Jonna Julin och Aino Paunonen.
Jonna Julin och Aino Paunonen. Jonna Julin och Aino Paunonen. Bild: Lehtikuva Jonna Julin,Aino Paunonen

Du såg ut att tidigt ta Kuivistos rygg, var det din taktik?

– Jo, min taktik var att hänga på så långt det går och försöka spurta om på slutet. Det lyckades till 120 procent. Jag ska inte säga att nånting är omöjligt, men Sara är nog ännu i år lite svår att rå på.

Hur skönt är det att få belöningen i form av en FM-medalj efter alla tunga år?

– Det kan inte beskrivas i ord. Tänk om jag skulle ha kastat in handduken och gått miste om allt det här. Inte för att den tanken nånsin dök upp i skallen, men ändå. Det här är nog livet!

Skolgångsbiträde FM-fyra

På herrarnas 800 meter vann Markus Teijula före Joonas Rinne och Ville Lampinen. Simon Haglund tog täten med dryga 300 meter kvar, men lyckades inte hålla undan.

IK Falken-löparen, som vann inomhus-FM-guld på distansen i vintras, sprang nytt personbästa med 1.51,34 – men den efterlängtade första pallplatsen i Kalevaspelen uteblev.

– Jag gjorde vad jag kunde. Jag hade satt upp taktiken att jag far upp i täten och försöker ge järnet. Om jag slocknar och blir åtta är det ingen skillnad, bara jag gjort mitt allt.

– Klart det harmar med en fjärde plats, men det ger också en morot inför framtiden, att jag vill ha den där medaljen, säger 25-åringen.

Simon Haglund.
Simon Haglund. Simon Haglund. Bild: SUL / Anssi Mäkinen

Haglund nu har sammanlagt plockat bort 24 hundradelar från det personliga rekordet under säsongens gång. Bästa sommaren hittills, summerar han.

– Jag måste säga att det gått förvånansvärt bra med tanke på att jag har ett fulltidsjobb som skolgångsbiträde och eftisledare, berättar Haglund som gillar att ha ett komplement till idrotten, även om det tär på krafterna.

– Jag lämnar jobbet fem på kvällen och åker och tränar, och så är kvällen där. Det är typ det man hållit på med hela året. Det har varit tufft, men också gett utdelning.

Tre medaljer för Thureson

På herrarnas 200 meter vann Eljas Aalto sitt andra raka brons. Förra sommarens medalj beskrev han som en chock – nu var den framskjutna placeringen mer väntad.

– Jag är inte lika chockad i dag, men precis lika nöjd, sammanfattar IF Sibbo-Vargarnas 22-åring.

– Jag hade i och för sig väntat mig personligt rekord, men fick inte löpningen att rulla lika bra som i heaten. Jag försökte lite för mycket, de sista 50 metrarna var ganska svåra. Men inte kan man vara missnöjd med ett brons.

 Eljas Aalto, Oskari Lehtonen och Roope Saarinen.
Eljas Aalto, Oskari Lehtonen och Roope Saarinen. Eljas Aalto, Oskari Lehtonen och Roope Saarinen. Bild: All Over Press Roope Saarinen

Aalto var snabbast alla i försöksheaten med tiden 21,51, som han förbättrade till 21,42 i finalen. Hans rekord lyder 21,37. EM-klara Oskari Lehtonen vann med 21,07 före Esbo IF:s Roope Saarinen på 21,41.

På damernas 200 meter fullbordade Milja Thureson sin kanonhelg. Efter silvren på 400 och 100 meter tidigare vann hon tvåhundringen med nya rekordtiden 23,65. IF Drotts Jeanine Nygård slutade fyra med 24,50.

Läs mera:

Alla tiders tävlingar för SFI men EM-truppen växte beklagligt lite – nu kan Finland tumma på reglerna: ”Givetvis måste såna väljas”

Kristian Bäck och David Söderberg kan komma in bakvägen till EM efter att förbundet öppnar för att tumma på sina paragrafer. Finlands EM-trupp växte med en idrottare i Kalevaspelen – som var historiens framgångsrikaste för SFI-föreningarna.

Läs mera:

Borgålöparen Kuivisto EM-klar också på 800 meter – diskusdrottningen Kämäräinen vill se positivare finländare

Målet: FM-guld. Resultatet: En överlägsen förstaplats – och dessutom klarad EM-gräns. Sara Kuivisto stod för ett panglopp på 800 meter på söndagen. Ett lopp, där hon inte ens själv visste hur hon skulle löpa. Jonna Julin tog silver med nytt personbästa.

Läs mera:

Helander fick inte EM-sällskap i Jyväskylä – viftar bort medaljmålen: "I bästa fall en outsider"

Oliver Helander tog väntat nog guld i herrspjutet i Kalevaspelen, men det var inte många som hade förväntat sig två pallplaceringar för IF Raseborg. Teo Takalas personbästa gav tredje plats medan 81,26 räckte till för guld.

Läs också