Hoppa till huvudinnehåll

Svensk hockeyspelare död – enligt mamman behandlades han illa inom laget: "Att bli ratad, utfryst och mobbad tog knäcken på honom"

Ett ishockeymål.
Ett ishockeymål. Bild: Cosmo Condina North America / Alamy ishockey

Den 21-årige svenska ishockeybacken Jesper Nordin, som förra säsongen spelade i Surahammars IF på Sveriges tredje högsta serienivå, är död. Hans mamma skriver på Facebook att han har haft det tufft. Det som pågår i kulisserna inom elitsport måste få ett slut här och nu, skriver Annette Nordin i ett Facebookinlägg.

"Noppe" Nordin är hockeyfostrad i AIK Härnösand och debuterade säsongen 2015–2016 i klubbens A-lag i division 1. Efter säsongen degraderades laget till division 2 och i Surahammar fick han hösten 2017 igen möjlighet att lira hockey i division 1.

Division 1 är den tredje högsta serienivån, Sveriges motsvarighet till Finlandsserien.

– Jesper gjorde sin sista säsong för AIK Hockeys A-lag 2016–17 och klubbens J-20 Elitlag där han var lagkapten. Förra säsongen representerade han Surahammar i division 1 men lånades hem en match i spelet mot division 1, skriver AIK Härnösand på sin webbplats.

Det är många av Jespers gamla lagkamrater som är ledsna i dag.

I Surahammar blev det totalt 19 matcher i A-laget och två matcher med juniorerna.

– Det hela är väldigt tragiskt och vi i Surahammars IF beklagar djupt Jespers bortgång. Även om Jesper bara hann vara i klubben under en säsong så gjorde han ett bestående avtryck, skriver Surahammars viceordförande Mattias Forsberg i ett mejl till tidningen VLT.

– Han var en omtyckt lagkamrat med glimten i ögat. Det är många av Jespers gamla lagkamrater som är ledsna i dag och våra tankar är hos Jespers nära och kära.

Hoppa över Twitterpostning

Mamman skriver på Facebook

Jespers pappa Jan Nordin har på Facebook publicerat ett offentligt inlägg som är undertecknat: Annette Nordin, Jespers mamma.

Hon skriver att Jesper haft en tuff tillvaro.

– Att bli ratad, utfryst och mobbad tog knäcken på honom och det som pågår i kulisserna inom elitsport måste få ett slut här och nu.

Annette Nordin låter förstå att det var problem inom ishockeyn som till sist fick Jesper att tappa livsgnistan.

– Alla individer i ett lag ska ha möjlighet att kunna ventilera, ifrågasätta och bli informerad om hur tränaren tänker, vilken plan som finns för laget, inför en serie.

– Spelar man i ett A-lag så är man vuxen och ska kunna kräva lite, inte bli utfryst för att du vågar stå upp, stå för sina åsikter.

Det är bara fokus på fysiken.

Hon efterfrågar nu förebyggande insatser.

– Det är bara fokus på fysiken. En ny ledarroll/mentor måste tillsättas i varje lag, en som regelbundet kollar killarnas psykiska mående. En person som även kan finnas som stöd, om man som ung kille flyttat långt från sin familj, när man inte längre har samma möjlighet till den närhet av familjen man är van vid.

"Ställde alltid upp"

I AIK Härnösand minns man Nordin som en lagspelare.

– Noppe låg aldrig i toppen av några skytteligor men var en hårt jobbande back som gav allt för laget. Vi minns människan Jesper Nordin som alltid ställde upp som lagkamrat, vän och medmänniska, men även spjuvern med det där luriga leendet.

Se Jesper Nordins hockey-CV på sajten Eliteprospects.

På Twitter har svenska hockeyprofiler som Marie Hallman och Per Ledin uppmärksammat Jesper Nordins bortgång.

Hoppa över Twitterpostning

Läs också

Nyligen publicerat - Sport