Hoppa till huvudinnehåll

Värmeböljan visar inga tecken på att avta – 30 grader varmt också nästa vecka

Pojkar hoppar i vattnet.
Ungdomar bada i Vasa den 19 juli 2018. Pojkar hoppar i vattnet. Bild: Lehtikuva sommar,värmebölja,Vasa

Börjar du vara trött på den oändliga hettan? Tyvärr kommer vi inte med några glädjenyheter. De kommande tio dagarna kommer högst sannolikt att vara precis lika varma som de som gått.

Det syns inget slut på värmeböljan, skriver Meteorologiska institutet på Twitter. Suck och stön, tänker säkert någon. Hurra, jublar en annan.

I samma tweet skriver Meteorologiska institutet också att juli kommer att bli den hetaste månaden som någonsin mätts i Lappland.

Hoppa över Twitterpostning

Enligt Yles meteorolog Kerttu Kotakorpi kommer värmeböljan att fortsätta åtminstone de kommande tio dagarna. Temperaturen rör sig om dagarna mellan 25 och 30 grader.

Majoriteten av dagarna är det soligt och uppehåll, några små regn- och åskskurar kan förekomma lokalt.

Extrem hetta på måndag

Meteorologiska institutet varnar på måndag för extrem hetta i hela landet med undantag av Lappland.

– För tillfället ser temperaturen inte ut att stiga över 30 grader under början av veckan, men väldigt varmt är det i alla fall, säger Kotakorpi.

Enligt Meteorologiska institutet överskrids gränsen för värmebölja i medeltal under 16 dagar i juli. I år är siffran redan nu 18.

Om nätterna blir det lättare

För den som lidit av de tropiska nätterna på sistone kommer Meteorologiska institutet med glädjenyheter: nu blir det svalare nattetid.

Under nätterna ligger temperaturen mellan 15 och 20 grader den kommande veckan. Speciellt i inlandet sjunker nattemperaturen ordentligt, på kusten kan det fortfarande vara över 20 grader varmt om nätterna.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes