Hoppa till huvudinnehåll

VPS redde ut KuPS anstormning – tog fjärde raka i fotbollsligan efter defensiv jätteinsats

VPS spelare jublar på gräset.
VPS firar (arkivbild). VPS spelare jublar på gräset. Bild: Harri Bragge/All Over Press Vaasan Palloseura,vps

VPS är fotbollsligan formstarkaste lag för tillfället. På söndagen föll KuPS med 2–1 på bortaplan efter en uppoffrande försvarskamp. Samtidigt förlorade IFK Mariehamn för tredje gången på raken, den här gången borta i Lahtis.

Dusten mellan KuPS och VPS visade sig bli fotbollsligaomgångens pärla.

KuPS, som åkte ut i Europa League mot FC Köpenhamn så sent som på torsdagen, fick en blytung start på matchen. Juho Lähde gav gästerna ledningen redan i den tredje matchminuten.

Men kvitteringen kom snabbt. Petteri Pennanen pangade in bollen bara åtta minuter senare och förde samtidigt KuPS upp till 1–1.

Nästa kalldusch kom ändå ännu före halvtidspausen. Douglas Cae stod för målsyttet då VPS knep ledningen igen i den 38:e spelminuten.

"Förstår inte hur vi förlorar den här matchen"

Hemmalaget var inställt på att kvittera matchen i den andra halvleken och dominerade matchbilden. Med tio minuter kvar på klockan såg KuPS ut att få utdelning – men Rasmus Karjalainen klarade inte av att förvalta en straffspark.

Matchens fjärdedomare delade ut hela nio tilläggsminuter och hemmalaget gjorde sitt yttersta för att utnyttja dem. I matchens absolut sista minut lyckades Juho Pirttijoki styra en nick nätt och jämnt förbi den bortre stolpen. VPS tog istället sin fjärde raka trepoängare.

Bittert värre, åtminstonte om man frågar KuPS-spelaren Ilmari Niskanen.

– Den här förlusten smakar förfärligt skit. Vi stod för en jävla kämpainsats. Vi radade upp målfarliga lägen på rad. Jag kan inte förstå hur vi sabbade det här. Det harmar något otroligt. Men vi vinner nästa match, säger han i ISTV:s intervju efter matchen.

Tudelade Ålandsresultat: Förlust för IFK – seger för United

För nästjumbon IFK Mariehamn fortsatte kräftgången i Lahtis. Hemmalaget tog en stabil 2–0-seger efter två mål under matchens sista tio minuter.

För ålänningarnas del var det den tredje matchen på raken där man kammat noll i fotbollsligan. Avståndet upp till tredjejumbon TPS är ändå bara en poäng. Marginalen ner till PS Kemi på sista plats är tre poäng och IFK Mariehamn har dessutom spelat en match färre än bägge två.

Åland United fixade däremot tre poäng i toppmötet mot FC Honka i damligan. Slutsiffrorna stod 1–0 till gästerna efter en fullträff av Signy Aarna under den första halvleken.

HJK:s damer klarade i sin tur av att behålla serieledningen efter en 2–1-seger över JyPK. Det var Hanne Ojanperä och Vilma Hakala som stod för Helsingforsdamernas fullträffar.

Resultat:

Fotbollsligan
FC Lahti – IFK Mariehamn 2–0 (0–0)
Ilves – PS Kemi 2–0 (1–0)
KuPS – VPS 1–2 (1–2)

Damligan
FC Honka – Åland United 0–1 (0–1)
HJK – JyPK 2–1 (1–0)

Läs också

Nyligen publicerat - Sport