Hoppa till huvudinnehåll

EIF-kaptenen: Skönt att inte behöva ligga vaken och grubbla på degradering till tvåan

EIF-spelarna kramar om varandra efter att laget gjort mål.
Målen och seriepoängen rasslar in för EIF. EIF-spelarna kramar om varandra efter att laget gjort mål. Bild: Patric Westerlund / Yle fotboll,Ekenäs,Ekenäs IF,Raseborg,Västnyland,fotbollsspelare,Kokkolan Palloveikot,Ettan

Självförtroendet är på topp i laget och det känns som om vi inte kan förlora just nu. Det säger EIF:s lagkapten Johan Estlander, Ekenäs IF gör sin bästa säsong i fotbollsettan.

EIF har samlat 25 seriepoäng på 14 matcher och är trea i serietabellen. Helsingfors IFK toppar tabellen med 27 poäng, tvåan KPV från Karleby har 26 poäng.

EIF:s lagkapten Johan Estlander säger att det är skönt att vara kapten för laget som seglar i kraftig medvind.

- För tillfället är det helt fantastiskt. De senaste säsongerna har vi kämpat mot degradering så visst är det skönt att inte behöva ligga vaken om nätterna och fundera på olika resultat, säger Estlander.

Porträttbild på Johan Estlander.
Självförtroendet är på topp i laget, säger Johan Estlander. Porträttbild på Johan Estlander. Bild: Bubi Asplund / Yle fotboll,fotbollsspelare,Ekenäs,Ettan,Raseborg,Ekenäs IF,Västnyland,Lagkapten,johan estlander

- Självförtroendet är på topp i laget och det känns som om vi inte kan förlora just nu.

Självförtroendet på topp

Estlander tror att ett bra självförtroende är nyckeln till fortsatt framgång.

- Det är den största faktorn att det har gått så bra. Vi fick en bra start med cupmatcherna i våras och vi har förlorat endast en match sedan semifinalförlusten mot Inter.

- Just nu studsar bollarna vår väg. I försvarsspelet är det stolpen, ribban eller målvakten Jonathan Jäntti som stoppar bollarna och i anfallszon är det stolpe in.

Orsakerna till framgången är många tror Estlander.

- Först och främst har vi en bred och bra trupp. Vi har också heltidsanställda tränare vilket är en mycket välkommen sak.

- I toppidrott behöver tränaren all sin tid på att fokusera på följande match.

Det är hårt jobb och en motiverad spelartrupp som ligger bakom det att det går så här bra― Johan Estlander, Ekenäs IF

Estlander säger att laget inte har några hemligheter som skulle ligga bakom framgången.

- Det är hårt jobb och en motiverad spelartrupp som ligger bakom det att det går så här bra.

God sammanhållning har EIF också inom laget.

- Alla kommer till träningarna med ett leende på läpparna och det samma gäller när träningspasset är över.

Inget stoppar oss när vi har så här bra flow― Johan Estlander, Ekenäs IF

Hur långt laget kan gå står förstås skrivet i stjärnorna, men lagkaptenen säger att laget har flyt nu.

- Inget stoppar oss när vi har så här bra flow. Jag hoppas vi hålls med i toppstriden och får några roliga matcher ännu i oktober, säger Estlander med ett stort leende på läpparna.

Kvalspel i november

EIF avslutar division 1-säsongen med en bortamatch i Helsingfors mot Klubi 04 27:e oktober. Vill det sig väl fortsätter EIF:s säsong ännu efter det. Kvalmatcherna till ligan spelas efter att grundserierna i ligan och division 1 är slutspelade.

- Fast hellre vinner vi serien, undviker kvalet och stiger direkt, skrattar Estlander.

- Å andra sidan finns det inget som är roligare än kvalmatcher. Alla de som var med då vi kvalade och steg till division 1 kommer säkert ihåg det resten av livet.

Hösten 2014 slog EIF Helsingforslaget Atlantis i division 1-kvalet med det sammanlagda resultatet 6-4. I Ekenäs slutade matchen 3-3 och på Bollplan i Helsingfors var EIF bättre med siffrorna 3-1.

Höftskadan bråkar

Johan Estlander fyllde nyss 30 år och hans höftskada har gjort att han inte kunnat träna med full effekt på några veckor. Det har betytt att han inte i de senaste matcherna har platsat i öppningselvan.

- Det är klart att det är jobbigt. Man tränar ju för att spela de här matcherna.

- Jag var skadad hela förra säsongen och förstår att jag börjar vara i slutet av karriären så jag får njuta så länge det varar, säger Estlander.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland