Hoppa till huvudinnehåll

Elli Flén lämnar posten som fullmäktigeordförande i Nykarleby

Elli Flén.
Elli Flén (SFP) lämnar posten som stadsfullmäktiges ordförande i Nykarleby av hälsoskäl (akrivbild). Elli Flén. Bild: elliflen.com/Patricia Rodas elli

Elli Flén (SFP) meddelade på måndag förmiddag att hon lämnar posten som stadsfullmäktiges ordförande i Nykarleby av hälsoskäl.

Uppdraget att leda Nykarlebyfullmäktige sköts av vice ordförande Bo Kronqvist (SFP) tills stadsfullmäktige valt ny ordförande.

– Det här var inget lätt beslut. Det har varit både roligt och givande att få axla förtroendet att leda Nykarlebyfullmäktige. Jag är heller inte den personen som lättvindigt kastar in handduken, skriver Elli Flén i ett pressmeddelande.

Elli Flén har lett stadsfullmäktige i Nykarleby sedan 2015.

– Min hälsa har tyvärr krånglat en längre tid och nu har jag nyligen fått veta att jag har mykoplasma. Samtidigt som det usla hälsotillståndet fick en förklaring, insåg jag att jag måste dra ner på uppdragen. Nykarleby förtjänar en fullmäktigeordförande som hålls på benen, fortsätter Elli Flén pressmeddelandet.

Flén berättar för Yle Österbotten att mykoplasman i sig inte är den avgörande orsaken till avhoppet.

– Mykoplasman är förklaringen till att jag under en längre tid har haft problem med förkylningar och slut på orken. Nu när den här diagnosen kom insåg jag att jag måste rensa krafitgt i kalendern och se över mina uppdrag.

Förutom ordförandeuppdraget i Nykarleby stadsfullmäktige fungerar Flén också som styrelsemedlem i Svenska kulturfonden och styrelseledamot i Österbottens förbunds landsskapsstyrelse. Dessutom driver hon ett eget företag och har en familj att ta hand om.

– Jag insåg tyvärr att det är uppdraget som stadsfullmäktigeordförande som jag måste lämna, både för att jag tycker att Nykarleby behöver en stadsfullmäktigeordförande som orkar axla sitt ansvar och för min egen skull.

Flén berättar ändå att beslutet inte var enkelt.

– Jag har trivts med uppdraget. Det har varit roligt och intressant och jag har haft härliga människor att jobba med men när man inte orkar med allt så orkar man inte med allt. Nu tvingades jag ta det här beslutet.

Elli Flén lämnar ändå inte Nykarlebypolitiken utan bara posten som ordförande. Hon fortsätter som ordinarie ledamot i stadsfullmäktige.

Artikeln uppdaterades 23.7.2018 klockan 13.48 med kommentarer av Elli Flén.

Läs också