Hoppa till huvudinnehåll

Ida Slöör satsar seriöst på sin hobby - simmar nästan varje dag och njuter

Ida Slöör visar upp sina medaljer.
Ida Slöör fick fem medaljer i FM-tävlingarna i Jyväskylä. Ida Slöör visar upp sina medaljer. Bild: Bubi Asplund / Yle simning,Ekenäs,Raseborg,Västnyland,Esbo,simmare,medaljer,cetus

Det viktigaste är att ha roligt och att njuta av att simma. Det säger Ekenäsbon Ida Slöör som kom hem från FM i Jyväskylä med fem medaljer.

Ida Slöör simmar för Esboklubben Cetus. Hon deltog i långbane-FM den 26 juni till den 1 juli och simmade betydligt bättre än vad hon tänkte sig.

- Jag är så klart nöjd för det här var över mina förväntningar.

"Jag räknade inte med medaljer"

Träningarna inför säsongen hade inte alls gått bra på grund av sjukdomar, så Ida Slöör tänkte enbart att hon skulle förbättra någon av sina tider.

- Jag räknade inte alls med medaljer och i synnerhet inte med guld.

En kvinna simmar i en simbassäng. Hon heter Ida Slöör.
Ida Slöör i november 2016. En kvinna simmar i en simbassäng. Hon heter Ida Slöör. Bild: Cetus Espoo Västnyland,motion (idrott),idrott,simning,ida slöör

Slöör fick guld i 200 meter ryggsim i klassen flickor 17 år. Silvermedaljerna fick hon i 200 meter ryggsim för damer och i 4x100 meter fritt i klassen för flickor 17 år.

Hon simmade sig till brons i 100 meter ryggsim (F17) och 4x200 meter fritt (damer).

Ida Slöör tror att hon lyckades bra eftersom hon alltid försöker ha roligt och tänka positivt då hon simmar.

- Simningen är en hobby, men det är klart att jag tar det seriöst.

Gnistan tändes i Ekenäsbassängen

Ida Slöör har simmat i tio år, sedan hon var sju. Hon hade gärna börjat simma tidigare med Ekenäs simsällskap, men hade problem med öronen som liten.

Då de problemen gick över så blev hon medlem i föreningen. I början handlade det mest om lek i simbassängen.

- Men så tändes gnistan och jag ville börja tävla.

Gnistan har hållit i sig sedan dess och beror på att Ida Slöör helt enkelt tycker om att simma.

- Ibland går det dåligt och ibland känns det inte alls bra att tävla, men då tänker jag på varför jag började: jag simmar för att det är så roligt.

Simmar vidare i Esbo

Så småningom bytte Ida Slöör till Cetus i Esbo.

- Jag hade bra tränare i Ekenäs och trivdes, men jag måste gå vidare för att bli bättre.

Porträttbild på Ida Slöör.
Ida Slöör satsar på simning just nu, men i framtiden jobbar hon kanske som polis. Hon är också intresserad av att studera psykologi och att jobba som tränare för andra simmare. Porträttbild på Ida Slöör. Bild: Bubi Asplund / Yle simning,Ekenäs,Raseborg,Västnyland,Esbo,simmare,cetus

Nu bor hon i Stensvik och går i Mattlidens gymnasium i Esbo. Simhallen är bara 800 meter från hemmet och hon tränar två gånger per dag, utom på söndagar som är lediga.

- Jag trivs jättebra. Jag simmar och går i skola och träffar kompisar ibland. De flesta kompisar finns ändå i simhallen. Nu kan jag koncentrera mig på skolan och simningen.

Ida Slöör siktar nu på kortbane-FM i november, men på lång sikt är det de olympiska spelen 2024 i Paris, Frankrike, som hägrar.

Bubi Asplund och Tove Virta intervjuade Ida Slöör i Sportmåndag den 23 juli.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland