Hoppa till huvudinnehåll

Macron i djup politisk kris: Våldsam medarbetare leder till åtal, krav på ministrars avgång och ommöblering av palatspersonalen

En man som misstänks vara Alexandre Benalla är våldsam på första maj.
Det är incidenten på bilden som skakar president Emmanuel Macrons tillvaro i sina grundvalar. Frågan lyder: Varför är mannen, som antas vara Alexandre Benalla, på paraden och slår människor iklädd kravallhjälm? En man som misstänks vara Alexandre Benalla är våldsam på första maj. Bild: AFP / Lehtikuva Élyséepalatset,Alexandre Benalla,1 maj

En video spreds förra veckan av en man, som av allt att döma verkade vara den franska presidentens medarbetare, som iklädd i en kravallpolishjälm misshandlar en man under första maj-demonstrationer i våras. Det var illa för Macron. Sedan kom den andra filmen.

Under valkampanjen inför förra årets presidentval arbetade Alexandre Benalla som Emmanuel Macrons säkerhetschef. Efter segern tog han naturligt plats bland Élyséepalatsets personal, som medarbetare till palatsets personalchef.

Förra fredagen fick 26-årige Benalla sparken. Orsaken är hans beteende på första maj-demonstrationerna i det 5:e arrondissementet i Paris i våras.

I en video som publicerades redan några dagar in i maj kan man se en man i civila kläder med kravallpolishjälm som springer till en av riktig polis redan neutraliserad man och angripa honom.

Le Monde identifierade mannen som presidentiella medarbetaren Benalla förra onsdagen. Krisen fick sakta men säkert stormvind i seglen efter att det blev klart att Benalla, som bland annat hade så hög säkerhetsklassificering att han fått gå obehindrat i parlamentsbyggnader, innan han misshandlade den ena mannen också hade behandlat en kvinna våldsamt.

Det kom fram i en annan video som kom ut i offentligheten efter Le Mondes avslöjande.

På sammanställningen av de två klippen som du kan se nedan ser du först angreppet på kvinnan och sedan angreppet på mannen. Han river ner kvinnan på marken innan han springer till mannen, håller honom kring halsen, slår honom i huvudet och sedan ser ut att stampa honom i magen då han ligger.

Det verkar inte vara någon tvivel om att det de facto är Alexandre Benalla i klippen. Macron och inrikesministeriet står inför svåra förklaringar efter att det kom fram att Benalla stängdes av i två veckor i maj, strax efter händelserna, utan att det informerades om saken eller varför han stängdes av.

Åtal efter "oacceptabla" händelserna

Presidenten och hans stab har anklagats av oppositionen och medier för att ha vetat om händelsen men inte åtgärdat saken. Men presidenten själv försöker sitt bästa för att låta påskina att han först nu fått veta exakt hur omfattande Benallas uppenbart oskäliga våld egentligen var.

På söndagen kallade han in flera ministrar för krissamtal och lät förstå att incidenten är oacceptabel. Han har bett Alexis Kohler, personalchef på Élyseepalatset, att granska personalen och möblera om där det behövs. En ny, liknande händelse ska inte få ske igen, är presidentens budskap.

Emmanuel Macron med Alexandre Benalla inför den andra omgången i det franska valet 2017.
Emmanuel Macron, mitten, med Benalla, höger, på väg till vallokalen för att rösta i presidentvalets andra omgång 2017. Emmanuel Macron med Alexandre Benalla inför den andra omgången i det franska valet 2017. Bild: EPA/Etienne Laurent Emmanuel Macron,Alexandre Benalla

Den sparkade Benalla åtalas nu för misshandel. Också en anställd på Macrons parti La République en Marche, Vincent Crase, är föremål för en polisutredning eftersom också han syns i videon.

Frågorna som Frankrike ställer sig är varför Benalla var i det latinska kvarteret i 5:e arrondissementet, varför han var iklädd en polis kravallhjälm och varför han betedde sig så våldsamt.

Ministrar förs till giljotinen

Inte bara Benalla och Crase misstänks för brott. Flera poliser har åtalats för att ha läckt videomaterial från säkerhetskameror i ett försök att rentvå Benallas namn.

I parlamentet underhus, nationalförsamlingen, diskuterade man skandalen på lördagen, och under måndag förväntas inrikesminister Gérard Collomb förhöras i församlingen.

Flera oppositionspolitiker, bland annat socialistpartiet LFI:s före detta presidentkandidat Jean-Luc Mélenchon har krävt Collombs avgång.

Gérard Collomb.
Inrikesminister Gérard Collomb. Gérard Collomb. Bild: EPA/Daniel Kopatsch Gérard Collomb

Frankrike är, oavsett vems huvuden som rullar, i gungning. Folk är upprörda över presidentämbetets behandling av ärendet - antingen visste man inte om det och det är oproffsigt, eller så har man försökt mörka det vilket är skrämmande.

Politiker och journalister frågar sig varför Benalla haft tillgång till nationalförsamlingens möteskammare, eftersom Macron aldrig besöker den då presidenten enligt lag inte får delta i sessionerna.

Hoppa över Twitterpostning

Enligt en ledare i Le Monde kan affären få djuplodande följder, men skribenten ser det som en seger att folket får upprättelse i frågan: "Motkrafterna har fungerat", och pressen har avslöjat något som palatset har försökt dölja.

Oron är att den för bara ett år sedan så hyllade presidenten inte är så nytänkande som hans varumärke antyder, utan att han är en man som "inte verkar ha brutit med den gamla världens beteende".

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes