Hoppa till huvudinnehåll

OS-guldmedaljören Ryan Lochte i blåsväder igen – stängs av i 14 månader efter att av misstag avslöjat sitt fusk på sociala medier

Ryan Lochte.
Ryan Lochte. Ryan Lochte. Bild: Patrick B. Kraemer / EPA / All Over Press Ryan Lochte

Den tolvfaldige OS-medaljören i simning Ryan Lochte har gjort bort sig igen. USA:s antidopningsbyrå USADA meddelar att simmaren stängs av i 14 månader för att ha använt sig av intravenös dropp – något som han själv avslöjade på sociala medier.

Enligt internationella dopningsregler är användning av dropp strikt förbjudet förutom i de fall där det används för sjukvård eller om man har dispens.

Enligt USADA var det Lochte själv som avslöjade fusket, om än av misstag. Lochte ska ha laddat upp en bild på sig själv där han får dropp på sitt Instagram-konto och efter det ska antidopningsbyrån ha inlett sin utredning. USADA påpekar också att Lochte samarbetade med utredningen.

Straffet: En avstängning på 14 månader, vilket innebär att Lochte missar sim-VM 2019 i Sydkorea.

Avstängningen gäller från och med den 24 maj, då USADA inledde sin utredning.

Målet fortfarande Tokyo 2020, senaste sommar-OS blev en sorlig historia

På en presskonferens på måndagen påpekade Lochte att han inte fick i sig prestationshöjande medel. Simmaren meddelade också enligt NBC att han fortfarande har ställt in siktet på att tävla i OS i Tokyo 2020.

Under OS i Rio de Janeiro 2016 gjorde Lochte också bort sig. Den sexfaldiga olympiska mästaren ljög då om att han och tre andra amerikanska simmare blivit utsatta för ett beväpnat rån i Rio.

IOK trodde aldrig på Lochte utan stängde istället av Lochte i tio månader tillsammans med USA:s simförbund. Lochte blev då av med flera av sina sponsorer.