Hoppa till huvudinnehåll

Özil slutar i landslaget och kommer med hårda rasistanklagelser: ”Är tysk när vi vinner men en invandrare när vi förlorar”

Mesut Özil passar bollen
Mesut Özil har gjort sitt i det tyska landslaget. Mesut Özil passar bollen Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press fotboll,Mesut Özil,Tysklands herrlandslag i fotboll

Efter 92 matcher i den tyska tröjan väljer Mesut Özil att sätta punkt för landslagskarriären. Özil meddelar om beslutet i ett långt inlägg på sociala medier där han också kritiserar det tyska förbundet och presidenten Reinhard Grindel.

2009 gjorde Mezut Özil debut i det tyska landslaget i en match mot Norge. Drygt nio år senare spelade han spelade han sin sista landskamp då Tyskland föll mot Sydkorea och åkte ur VM.

Özil som vann VM-guld med Tyskland för fyra år sedan meddelar nu på sociala medier att han slutar i landslaget. Bakom beslutet ligger ett kontroversiellt möte i maj och de efterföljande händelserna.

I mitten av maj poserade Özil och Ilkay Gündogan tillsammans med Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Bilden väckte stor uppmärksamhet och spelarna kritiserades kraftigt. Özil skriver att han efter bilden fått utstå rasistiska påhopp både från tyska politiker och supportrar.

– Bilden hade ingen politisk betydelse. Min mamma har lärt mig att inte glömma mina rötter och bilden handlade om att visa respekt till det högsta ämbetet i min familjs land. Folk har använt bilden för att uttrycka sin tidigare dolda rasism, skriver Özil.

Bild på fotbollsspelaren Mesut Özil.
Mesut Özil. Bild på fotbollsspelaren Mesut Özil. Bild: EPA/GUILLAUME HORCAJUELO Mesut Özil,Soccer,fotboll,Sports,NFL Europa

"Rasism borde aldrig accepteras"

Özil går också ut med hård kritik mot det tyska förbundet och framför allt presidenten Reinhard Grindel. Enligt Özil ville Grindel få bort honom från det tyska landslaget efter att bilden publicerades.

– Jag tänker inte acceptera rollen som syndabock på grund av hans inkompetens och att han inte kan sköta sitt jobb. I Grindels och hans supportrars ögon är tysk när vi vinner men en invandrare när vi förlorar. Det sätt som jag har behandlats av förbundet gör att jag inte längre vill spela för Tyskland.

– Det är en känsla av rasism och bristande respekt. Jag brukade bära den tyska tröjan med stolthet men när förbundet behandlar mig som de gjort och förvandlar mig till politisk propaganda får det vara nog. Jag tänker inte luta mig tillbaka och inte göra något. Rasism borde aldrig accepteras, skriver han.

Klose och Podolski har inte fått samma behandling

Özil väljer också att dra paralleller till sina tidigare lagkamrater i landslaget, Miroslav Klose och Lukas Podolski som har rötter i Polen. Enligt Özil kallas Klose och Podolski aldrig för tysk-polska medan han kallas för tysk-turk.

– Beror det på Turkiet? Beror det på att jag är muslim? Det här är ett viktigt ämne. Genom att kallas tysk-turk särskiljer man på personer som har familj från andra länder. Jag är född i Tyskland och har fått min utbildning här, så varför kan inte folk acceptera att jag är tysk?, frågar sig Özil.