Hoppa till huvudinnehåll

"Serieätaren" häktades igen - uppgav för polisen att han inte tänker sluta

Matportion
Mannen äter och dricker furstligt på restauranger, men vägrar betala för sig. Matportion Bild: Yle/ Hanna Othman Mat,juhla helmi

Mannen, som vid upprepade tillfällen ätit på restauranger i huvudstadsregionen utan att betala, misstänks igen för flera fall av bedrägeri. Han har inte uppgett någon orsak till att han flera gånger ätit på restauranger utan att betala notan.

Tingsrätten i Helsingfors häktade på lördagen en 48-årig man, som på sannolika skäl är misstänkt för två fall av bedrägeri, berättar polisen.

Polisen grep mannen förra torsdagen då han ätit och druckit sig mätt och belåten i en restaurang på Bulevarden i Helsingfors och sedan vägrat betala notan.

- Han beställde anka, några öl, en drink och dessert till en summa av närapå 150 euro, säger kriminalkommissarie Pekka Seppälä.

Också för tre veckor sedan greps mannen av polisen för ett liknande brott. I år har mannen varit misstänkt för sammanlagt nio likadana fall av bedrägeri.

Under tidigare år har han också dömts för liknande brott ett flertal gånger.

- På grund av sin brottshistoria finns det orsak att misstänka att han nog inte kommer att lägga av med sin verksamhet. Han har också vid flera tillfället uppgett för polisen att han inte kommer att sluta, säger Seppälä.

Mannen försökte inte ens fly

Mannen har inte uppgett något motiv till de brott han har erkänt för polisen.

- Han är hungrig och törstig och har velat avnjuta en måltid och alltid har han inte en slant i fickan. Normalt skulle det här avfärdas som lindrigt bedrägeri, och han skulle straffas med böter, säger Seppälä.

- Nu rör det sig ändå om upprepade fall av planerat agerande, och nu är han misstänkt för bedrägeri, vilket kan ge upp till två års fängelse.

Enligt Seppälä är mannen klädd enligt restaurangens standard och uppför sig väl. Han försöker inte heller dölja sitt brott på något sätt.

- Han inväntar lungt servitörens nota och berättar att han inte har pengar eller erbjuder ett bankkort som det inte finns pengar på. Han väntar sedan på vad restaurangen gör med honom.

Artikeln baserar sig på Helsingin käräjäoikeus vangitsi "sarjasyömärin" petoksista epäiltynä – totesi poliisille ettei aio lopettaa "ilmaisia illallisia" skriven av STT.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen