Hoppa till huvudinnehåll

Tyskland: Häftig politisk debatt efter att fotbollspelaren Özil hoppar av landslaget

Mesut Özil.
Mesut Özils beslut att lämna det tyska landslaget har väckt en häftig debatt i Tyskland. Mesut Özil. fotboll,Tyskland,rasism,Mesut Özil

Fotbollsspelaren Mesut Özils besked om att han lämnar det tyska landslaget, bland annat på grund av rasism har satt känslorna i svall. Fallet Özil har i Tyskland blivit en fråga för de ledande politikerna och redan nu handlar debatten om mycket mer än bara fotboll.

Genom sin taleskvinna låter förbundskansler Angela Merkel meddela att hon hyser stor respekt för fotbollsspelaren Mesut Özil.

För Merkel har spelaren med nummer åtta på landslagströjan alltid haft en lite speciell betydelse som en frontfigur i samband med integrationen av mänskor med turkisk bakgrund i Tyskland.

Özils bud om att han hoppar av landslaget bland annat på grund av rasism från fotbollsförbundets sida har snabbt kommit att bli en häftigt omdiskuterad politisk fråga i landet.

”Tysk bara när vi vinner”

Och debatten handlar inte längre endast om fotboll, utan om rasism i allmänhet och hur väl det tyska samhället klarar av integrationen av invandrare.

Justitieminister Katarina Barley ser det som en varningssignal om en stor tysk fotbollsspelare som Özil inte längre accepteras på grund av rasism.

Özil själv skriver i sin långa utläggning från i söndags att han i mångas ögon är tysk bara när man vinner. När landslaget förlorar är han invandrare.

Kritiska fotbollsfans håller upp en skylt med en bild på Mesut Özil där han poserar med Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.
Kritiska fotbollsfans håller upp en skylt med en bild på Mesut Özil där han poserar med Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Kritiska fotbollsfans håller upp en skylt med en bild på Mesut Özil där han poserar med Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Bild: All Over Press fotboll,Mesut Özil

Stormen kring Özil tog fart efter att han några veckor före fotbolls-VM poserade på ett foto tillsammans med den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdoğan.

Efter Tysklands svaga insats i turneringen i Ryssland har kritiken och de tidvis rasistiska påhoppen fortsatt.

Från det tyska fotbollsförbundet DFB tillbakavisar man alla beskyllningar om rasism och beklagar att Özil väljer att lämna landslaget.

Frågor kring Erdoğan obesvarade

Men trots att Özil nu vitt och brett skriver om bakgrunden till att lämna landslaget blir ändå en fråga helt obesvarad.

Hur förhåller han sig till Erdoğan och den politiska utvecklingen i Turkiet?

Enligt Özil hade mötet med presidenten inget med politik eller det turkiska presidentvalet att göra – en formulering som öppnar för ny kritik mot spelaren.

Det är minst sagt naivt att ställa upp på ett foto med Erdoğan och säga att det inte handlar om politik, hävdar kritikerna.

Samtidigt finns det också de som nu vill tona ner hela debatten.

– En multimiljonär som bor och jobbar i England är nog inte det bästa exemplet för att bedöma integrationsmöjligheterna i Tyskland, säger utrikeminister Heiko Maas och han uppmanar alla i fallet berörda parter att fundera på hur man nu ska gå vidare.