Hoppa till huvudinnehåll

Yle utredde: Finländarna vill att hela landet är bebott – och att staten betalar notan

Solnedgång över en sommaräng med blommor och knuten på en röd stuga.
Solnedgång över en sommaräng med blommor och knuten på en röd stuga. Bild: Mostphotos landsbygd,kväll,växter,solnedgång,sommar,Hundkäx,Sommarblommor,midsommar,hundfloka

Finländarna oroas över den ökande ojämlikheten mellan regionerna. Enligt en ny enkät anser de flesta medborgare att staten har ett ansvar för att trygga servicen så att hela landet ska leva.

Resultaten från den enkät, som Taloustutkimus gjort på uppdrag av Yle, är rätt entydiga. Nästan fyra av fem finländare menar att staten bör trygga servicen för att hålla hela landet bebott.

Enkäten gjordes i form av telefonintervjuer under tiden 11 till 19 juni. Den besvarades av 1 012 personer över 15 år.

Bland de nio riksdagspartiernas väljare finns en klar majoritet för att staten ska stöda en jämn utveckling i landet.

Störst är stödet bland kristdemokraternas, Centerns och Socialdemokraternas väljare. Mest skeptiska är de som röstar på Blå framtid, samlingspartiet och de gröna.

"Förutsättningar för liv i alla delar av landet"

Taloustutkimus forskningschef Juho Rahkonen säger att resultaten från enkäten är ett klart bevis på finländarnas oro för den ökande ojämlikheten mellan regionerna.

Rahkonen påpekar att diskussionen om regional utveckling i hög grad varit en fråga för eliten. Urbaniseringsdebatten har främst sysselsatt en liten grupp experter och politiker, men vanliga människors åsikter har inte efterfrågats

Experterna har sett fortsatt befolkningskoncentration och inflyttning till städerna som ett självändamål. Men medborgarna verkar inte hålla med.

- När storstadsbor besöker sin hemtrakt, och ser ännu en nedlagd butik med bräder för fönstren, känner de oro över utvecklingen. Viljan är att det ska finnas förutsättningar för liv i alla delar av landet, att det ska finnas service, analyserar Rahkonen resultaten från enkäten.

Tydligt budskap till statsmakten

Juho Rahkonen har också tidigare studerat regional utveckling. Han överraskades av att bara tolv procent av dem som svarat inte ansåg att staten ska ingripa i den regionala utvecklingen.

- Finländarna vill helt klart att samhällsutvecklingen ska styras offentligt, att marknadskrafterna inte ska tillåtas grassera fritt.

Enligt Rahkonen är undersökningens tydliga budskap att statsmakten också bör placera sina funktioner på andra platser än i Helsingfors. I synnerhet ömmar man för utbildningsmöjligheterna.

- Om någon region saknar utbildningsplatser, flyttar de unga nog någon annanstans. Och de flesta av dem kommer inte tillbaka. Att upprätthålla ett så jämnt utbildningsnätverk som möjligt är en central fråga, säger Rahkonen.

Vissa experter, som stadsforskare Timo Aro och professorn i stadsgeografi Mari Vaattovaara, har ansett det omöjligt att hålla hela Finland befolkat. Rahkonen tycker sådana åsikter är underliga.

- Det är som att säga att hela Finland inte ska försvaras. Vi har ett suveränt land. Varje kvadratcentimeter av Finland är värd att försvaras, fastslår Rahkonen.

Artikeln baserar sig på Yle Uutisets artikel Ylen kysely: Neljä viidestä haluaa, että koko Suomi pysyy asuttuna – ja että valtio maksaa viulut

Läs också