Hoppa till huvudinnehåll

Den finska värmeböljan har börjat kräva dödsoffer - hettan kan fortsätta i fyra veckor framåt

En yngre person håller en äldre person i handen.
Hettan drabbar åldringar värst. En yngre person håller en äldre person i handen. Bild: Mostphotos äldre,hälsa,åldringar,pensioner,sjukvård,sjukskötare,Rynka,senior,grandmother,Äldste,elderly,care,Beröring,Tvärhand,eutanasi

Den pågående värmeböljan i Finland har börjat kräva dödsoffer. Allt fler tar sig till akuten och äldre personer har dött på grund av hettan.

Dödsfall har inträffat i Mellersta Finlands sjukvårdsdistrikt och situationen har hastigt förvärrats under de senaste dagarna.

Enligt distriktets akutvårds överläkare Mikko Lintu börjar åldringarna nu på allvar lida av värmen.

Antalet äldre patienter på akuten har fördubblats. Dagligen har distriktets akutvård hand om dryga tjugo personer som lider av hettan.

- Åldringar och grundsjuka patienter börjar vara i dåligt skick. Akutvårdare får rycka ut, patienterna kommer till jouren och blir intagna, säger Lintu.

En stor del av patienterna klarar sig så länge vätskebalansen hålls i skick. Det finns inga hemliga knep, man måste se till att få i sig tillräckligt med vätska, säger Lintu.

Enligt honom blir situationen bara värre ju längre värmeböljan pågår.

En termometer visar att det är 30 grader varmt.
En termometer visar att det är 30 grader varmt. termometrar,hetta,värmebölja

Fyra veckor värmebölja kvar

Enligt det meteorologiska institutet ECMWF kan värmeböljan i Finland pågå i fyra veckor till.

En finsk undersökning visar att långvariga värmeböljor höjer dödligheten bland åldringar med 20 procent.

- När en besvärlig eller mycket besvärlig värmebölja pågår länge kommer man att se ungefär hundra förtida dödsfall i veckan, bedömer Raimo O. Salonen, överläkare på THL:s enhet för miljö och hälsa.

Risken är som högst på vårdanstalter där åldringarna som är i sämre skick bor.

Det finns gott om problem: på hjärtsjuka personer klarar inte hjärtat av den ökade pressen som hettan orsakar. Om en persons vätskebalans blir dålig kan blodet börja koagulera fortare vilket ökar risken för en blodpropp i hjärnan.

Om man använder sig av vätskedrivande läkemedel för att förebygga svullnad kan det leda till att blodtrycket sjunker vilket i sin tur ökar risken för att falla omkull.

Hand rör om i soppa med en slev.
Läkare rekommenderar soppa som sommarmat i värmeböljan. Hand rör om i soppa med en slev. arbete

Obekvämt för åldringar

Sommaren 2010 pågick en värmebölja i 28 dygn. Enligt Salonen är vi bättre förberedda på värmeböljor än tidigare år.

Han påpekar ändå att vi ser resultatet först när värmeböljan passerat.

Det är svårt att bedöma hur många dödsfall man kunde förhindra genom att göra allt från att se till att lägenheter hålls svala till att sköta om vätskebalansen.

Salonen tror att ett tiotal liv kunde räddas på det sättet.

Åldringar känner inte alltid törst eller så vill de inte dricka tillräckligt. Vissa anser att det känns obekvämt att hela tiden hjälpas besöka toaletten trots att det är önskvärt.

- Om man urinerar ofta är det ett tecken på att vätskebalansen är i skick. Om man inte går på toaletten har man vätskebrist, säger Salonen.

Salonen anser också att det inte pratas tillräckligt om vikten av att äta. Det är bra att äta frukt i värmen. Också skinksmörgåsar, potatisar och sill rekommenderas.

- Ett utmärkt alternativ är att äta soppa. Man får både vätska och energi i sig. Snålsoppan är en bra maträtt och lägger man till ett bröd och ett glas mjölk så har man en utmärkt lunch.

tappa vatten ur kran
Det är viktigt att se till att vätskebalansen är i skick. tappa vatten ur kran Bild: Yle/Johanna Ventus vattenkran

Stressigt på centralsjukhuset i Karleby

På Mellersta Finlands centralsjukhus jour i Karleby var det stressigt under veckoslutet.

Patienterna led av diarré, uppkastningar, svindel, aptitlöshet och vätskebrist.

I Uleåborg har man redan under de senaste veckorna vårdat flera patienter som lidit av svindel, utmattning och vätskebrist.

Både åldringar och grundfriska vuxna personer har besökt akuten i dåligt skick.

Värmeböljan anses vara boven i dramat.

Helsingfors klarar sig bättre

På Malms och Hartmans sjukhus har patientmängden ökat men en rusning kan man inte tala om, säger Lea Lappeteläinen som ansvarar för jouren.

I huvudsak vårdas åldringar och grundsjuka som lider av torka, hjärtfel och allmän svaghet.

I Tammerfors har värmen inte ökat på mängden patienter men allt fler har besökt akuten på grund av värmen. Många patienter är trötta och lider av hjärtproblem.

- Det är de svagaste som lider, säger Tuuli Löfgren, ansvarig för områdets jour.

På flera orter har man blivit tvungen att ta in fler läkare på jobb.

Artikeln är baserad på Yle Uutisets artikel "Helle on alkanut vaatia kuolonuhreja Suomessa – "Mitä pidempään jatkuu, sitä raskaammaksi käy", skriven av Sari Vähäsarja.

Läs mera:

Blodtjänstens lager börjar sina - värmeböljan får blodgivare att stanna hemma

Vanligtvis råder det ingen större blodbrist i Finland på sommaren, men på grund av den ihålliga värmeböljan har lagren börjat sina. Iira Hartikainen, informatör vid Röda Korsets blodtjänst, berättar att hettan lett till att färre donerar blod.

Läs mera:

Värmeböljan visar inga tecken på att avta – 30 grader varmt också nästa vecka

Börjar du vara trött på den oändliga hettan? Tyvärr kommer vi inte med några glädjenyheter. De kommande tio dagarna kommer högst sannolikt att vara precis lika varma som de som gått.

Läs mera:

Värmeböljan påverkar både restaurangpersonal och bagare: “Armar och ben är fuktiga och man är svettig överallt”

Vardagen är varm och svettig i många restaurangkök just nu under värmböljan. Hos bagaren Robert Malm i Pargas kan man svalka sig i kylrummet om det behövs.