Hoppa till huvudinnehåll

Kaos på Tour de France: Polisen använde pepparsprej på protesterande bönder – men träffade också tävlare

Chris Froome använder ögondroppar.
Chris Froome använder ögondroppar efter incidenten. Chris Froome använder ögondroppar. Bild: Yoan Valat / EPA-EFE / All Over Press Chris Froome,Ögondroppar

Den 16:e deletappen av Tour de France bröts tillfälligt av på grund av att polis och protesterande bönder drabbade samman. I tumultet använde polisen någon form av sprej som också träffade flera toppåkare.

Det var drygt 30 kilometer in i den totalt 218 kilometer långa etappen från Carcassonne till Bagnéres-de-Luchon som tävlingen fick avbrytas.

En stor mängd bönder hade placerat höbalar på vägen som en protest för en levande landsbygd, något som polisen snabbt reagerade på.

En protesterande bonde bevakas av flera poliser.
En protesterande bonde övervakas av flera poliser under den 16:e etappen i Tour de France. En protesterande bonde bevakas av flera poliser. Bild: Yoan Valat / EPA-EFE / All Over Press protester

Polisen och bönderna drabbade samman och polisen verkade använda någon form av sprej, men uppmanade ändå tävlarna att cykla förbi.

Flera åkare träffades ändå av sprejen – antingen tårgas eller pepparsprej enligt bland andra nyhetsbyråerna AFP och AP – och tävlingen fick avbrytas.

En av åkarna som drabbades var enligt AP den fyrfaldige Tour de France-vinnaren Chris Froome. Enligt AFP ska också Geraint Thomas ha träffats av sprejen.

"Inget allvarligt"

– Det verkar som att demonstranterna försökte stoppa loppet, vi fick höra att killarna skulle köra förbi, sen såg vi några riktigt aggressiva bönder, säger en stallchef för brittisk tv enligt SVT.

– Jag vet inte hur många, men flera killar drabbades av pepparspray i ögonen, men inget allvarligt, vilket var tur.

Tävlingen startade om efter ett tio minuter långt uppehåll.

Efter 15 etapper är det britterna Thomas och Froome, båda från Team Sky-stallet, som ligger etta respektive tvåa i Touren.

Belgisk vurpa avgörande

Etappsegern gick till slut till fransmannen Julian Alaphilippe. Belgaren Philippe Gilbert såg först ut att gå mot en seger efter ett starkt ryck, men åkte våldsamt ut i en kurva.

Team Sky-duon Thomas och Froome kom i mål åtta minuter efter Alaphilippe, men inga av de närmaste konkurrenterna i totaltävlingen klarade av att knappa in allt för mycket på tidsskillnaden.

Den 17:e etappen som körs på onsdagen har av många titulerats som en av de mest avgörande under årets tour.

Thomas leder Touren med en marginal på en minut och 39 sekunder ner till stall- och landskamraten Froome. Nederländaren Tom Dumoulin ligger på tredje plats 1.50 efter Thomas.

Källor: AFP, AP, SVT

Artikeln uppdaterad efter att etappen avgjorts.