Hoppa till huvudinnehåll

Österbottningar är bra på att sortera brännbart avfall - brokigare är det i bioavfallet

Innehållet i en påse avfall sorterat i sopkärlet för brännbart gås igenom vid Stormossen.
Innehållet i en påse avfall sorterat i sopkärlet för brännbart gås igenom vid Stormossen. Innehållet i en påse avfall sorterat i sopkärlet för brännbart gås igenom vid Stormossen. Bild: Yle/Moa Mattfolk Sopor,avfall,avfallssortering,Stormossen,Österbotten,brännbart avfall

Fiona Småros sommarjobbar på Stormossen med plockanalys som går ut på att analysera hur folk sorterar. Det mest udda finns i bioavfallet.

Med två långa pincetter i sina händer går Fiona Småros igenom soppåse efter soppåse, allt ska bokföras, vägas och rapporteras.

- Jag analyserar på vilket sätt folk i Österbotten sorterar sina sopor och det gör jag genom att ta prover och så får jag ut vikter av olika fraktioner, bland annat på plast, kartong och papper. Sedan får jag fram hur mycket procent till exempel Ekomans sopor består av plast.

Toalettlock i bioavfallet

Österbottningarna verkar ha koll på vad man ska slänga i brännbart avfall men annat är det med bioavfall.

- I brännbart har jag inte hittat några udda saker ännu men på bioavfallssidan har jag hittat toalettlock, en datormus, köksmaskin och flera andra elektroniska saker.

Det finns också en tydlig trend när det gäller bioavfallet. De som sorterar bioavfall i bioska -och papperspåsar sorterar bra. Medan de som sorterar bioavfall i plastpåsar ofta sorterar fel.

Enligt Småros kommer det även små mängder metall ibland i brännbart avfall. I bioavfall däremot finns det nästan i varje last kartong och plast.

I avfallskärlet för brännbara sopor ska ingen metall.
I avfallskärlet för brännbara sopor ska ingen metall. I avfallskärlet för brännbara sopor ska ingen metall. Bild: Yle/Moa Mattfolk avfall,avfallssortering,Stormossen,Österbotten,Soptunna,brännbart avfall

Munskydd tar bort lukten

Potatisar, en trasig leksaksbil, slitna kalsonger, allt ska gås igenom men Småros tycker inte att det är obehagligt att sortera andras sopor, bara ibland om det finns maskar.

- Ibland lyssnar jag på ljudböcker och då glömmer jag oftast vad jag håller på med och jag använder munskydd som tar bort en stor del av lukten.

Hur är det att jobba med detta i sommarhettan?

- Jag står här i skuggan mest men det blir nog ganska varmt med munskyddet. Och där jag hämtar lassen lyser solen rakt på mig så där blir det väldigt varmt. Jag kan inte analysera lika mycket då och måste ta fler pauser.

Fiona Småros och Nina Lindman vid Stormossen i Korsholm.
Fiona Småros och Nina Lindman på Stormossen. Fiona Småros och Nina Lindman vid Stormossen i Korsholm. Bild: Yle/Moa Mattfolk Stormossen,avfallshantering,avfallssortering,Österbotten,nina lindman

Flugorna trivs bra i värmen och Småros började sin arbetsdag med att hänga upp flugpapper. Hon tycker ändå inte att de stör henne för de surrar omkring allt annat på platsen och inte direkt runt henne.

Genom att sortera på detta sätt får man en överblick över hur folk sorterar och kan således förbättra sorteringen på olika håll.

- Om man är osäker på hur man ska sortera så finns det bra information på Stormossens hemsida, säger Småros.

I höst fortsätter Fiona Småros sina studier i kemi-, bio-, materialteknik vid Aaltouniversitetet.

Läs också