Hoppa till huvudinnehåll

Polisen: Österbotten en av världens tryggaste platser att bo på

Polisbil
Helhetsbrottsligheten i Österbotten har sjunkit under en längre tid och den här trenden håller i sig (arkivbild). Polisbil Bild: YLE/Rolf Granqvist polisbil i jakobstad

Helhetsbrottsligheten i Österbotten har sjunkit under en längre tid och den här trenden håller i sig. Egendoms- och trafikbrotten har minskat medan vålds- och narkotikabrotten har ökat.

Du som bor i Österbotten har all anledning att känna dig trygg. Enligt halvårstatistik från Österbottens polisinrättning är regionen nämligen en av världens tryggaste platser att bo på.

Helhetsbrottsligheten i Österbotten har sjunkit under en längre tid och den här trenden håller i sig. Enligt halvårsrapporten fortsätter brottsligheten i det stora hela att sjunka.

Hand plockar mobiltelefon ur väska.
Rån har halverats under det senaste halvåret. Hand plockar mobiltelefon ur väska. stöld,rån,brott,smarttelefoner,mobiltelefoner,Fon,object,theft,Fickstöld,handväskor

Egendomsbrotten har minskat endast en aning i jämförelse med förra året. Inbrotten i bostäder och affärer har ökat men rånen har å andra sidan nästan halverats.

Den positiva nedåtgående trend som funnits bland våldsbrotten har, enligt rapporten, åtminstone tillfälligt brutits. Under första halvan av 2018 skedde 15 procent fler våldsbrott än året innan.

Person i t-skjorta och en polis som har håller ett drogtest i handen.
Narkotikabrotten har ökat. Person i t-skjorta och en polis som har håller ett drogtest i handen. Bild: Tiina Jutila / Yle Polis,narkotika,narkotika (användning),narkomaner,brottslighet,trafikövervakning,narkotikatest,polisen,cannabis,kokain,opioider,amfetamin

Narkotikabrotten har likaså ökat. Sedan i fjol ökade de med 32 procent. Under de senaste tio åren har de fördubblats.

Trafikbrotten har däremot minskat i jämförelse med 2017 men antalet rattfyllerister ökade med 16 procent.