Hoppa till huvudinnehåll

Skärgårdskompaniet riskerar förlora Örö efter hyrestvist med Forststyrelsen

Örö gästbrygga med båtar.
Örö gästbrygga med båtar. Bild: Yle/Annika Holmbom Örö,gästhamnar,brygga (IT),gästhamn

Efter skulder till Forststyrelsen står hyreskontraktet nu på spel. Turismföretaget pekar på svårigheter i att hosta fram pengar under lågsäsong.

Då besöksverksamheten till den tidigare stängda ön Örö inleddes tecknade turismföretaget Skärgårdskompaniet avtal med Forststyrelsen om att driva verksamheten där.

I våras valde Forststyrelsen att inleda en process mot Skärgårdskompaniet för att häva avtalet. Orsaken var bolagets skulder.

Enligt Salon seudun sanomat handlade det om en skuld på 63 000 euro och att bolaget upprepade gånger varit sen med inbetalningarna.

Örös sydspets.
Örös sydspets. Bild: Annika Holmbom Örö,gästhamnar,gästhamn

I sitt genmäle svarade Skärgårdskompaniet att förseningarna berott på plötsliga tilläggskostnader för transporter och för att verksamheten är säsongsbetonad. I månadsskiftet april-maj betalade Skärgårdskompaniet skulden och kunde fortsätta med verksamheten.

Kostnader, men inga turister

Herrick Ramberg på Skärgårdskompaniet vill inte kommentera rättsprocessen, men säger till Yle Åboland att den säsongsbetonade turismverksamheten är utmanande då kostnaderna rullar på under hela året och mycket handlar om investeringar för nästa säsong.

Ramberg hoppas få fortsätta på Örö, inte minst för att verksamheten utvecklats denna sommar med kryssningar från Hangö. Han hoppas på en lösning med Forststyrelsen och att bolaget får fortsätta med verksamheten även nästa säsong.

Örö
Örö Bild: Yle/Linus Hoffman Örö,åbolands skärgård,Åboland

Enligt SSS behandlas ärendet i Egentliga Finlands tingsrätt i slutet av augusti.

Herrick Rambergs bolag Galonis drev tidigare turismverksamhet i flera gästhamnar. Efter att bolaget söktes i konkurs tog nya företagare över, bland annat i Nagu.