Hoppa till huvudinnehåll

Studerandenas idrottsförbund: Finska damidrottare offer för sexuella trakasserier och våldtäktsförsök under europeiska studentspelen

Flaggor under invigningsceremonin till EUSA-spelen 2016.
Flaggor under invigningsceremonin till EUSA-spelen 2016. Flaggor under invigningsceremonin till EUSA-spelen 2016. Bild: imago/Grubisic/ All Over Press flaggor,European University Sports Association

Studerandenas idrottsförbund OLL anklagar i hårda ordalag den europeiska takorganisationen EUSA för att totalt ha misslyckats att hantera flera fall av sexuella trakasserier under de pågående studentstortävlingarna i Portugal.

– Flera allvarliga fall av sexuella trakasserier och till och med våldtäktsförsök har ägt rum under pågående EUSA games. Manliga idrottare och en manlig tränare från ett och samma land har antastat i huvudsak finska damidrottare.

– Det handlar om både verbalt och fysiskt våld, som till slut kulminerade i ett våldtäktsförsök.

Det skriver OLL i ett pressmeddelande på engelska på sin webbplats. Enligt OLL ska attackerna ha bevittnats av flera idrottare från olika länder, som också fallit offer för trakasserierna.

Men takorganisationen för europeisk studentidrott, EUSA, ska inte ha tagit anklagelserna allvarligt.

– Därför väljer vi nu att göra saken offentlig, skriver förbundet.

"De tycker att det står ord mot ord"

Enligt OLL ska EUSA ha försökt sopa händelserna under mattan.

– Varken någon från arrangörernas sida eller säkerhetspersonalen på plats gjorde något för att hjälpa offren. Den finska idrottaren som utsattes för våldtäktsförsöket ropade till och med på hjälp, men till ingen lycka, skriver OLL.

– EUSA har gjort det klart för oss att det handlar om en situation där ord står mot ord, och därför har de inte straffat de skyldiga på något sätt. Istället kommer de att dela ut eventuella straff först efter att spelen är över. Men vi tror inte att någon kommer att straffas, tillägger förbundet.

Enligt OLL började trakasserierna direkt då spelen körde igång den 13 juli. Idrottsfestivalen tar slut på lördag.

Flyttade till hotell

EUSA Games ordnas vartannat år och i årets upplaga tävlas det i badminton, basket, kanotåkning, fotboll, futsal, handboll, judo, rodd, sjumannarugby, bordtennis, tennis och volleyboll.

I år ordnas tävlingen i Coimbra i Portugal.

Trakasserierna ägde rum i faciliteterna där samtliga idrottare bor. För att säkerställa de finska idrottarnas säkerhet flyttade man idrottarna till ett hotell den 19 juli.

– Vi är förfärade över hur EUSA har behandlat den här situationen. EUSA sänder nu signaler om att offer av sexuella trakasserier ska hålla tyst och att de skyldiga kommer undan obestraffade, skriver förbundet.

Takorganisationen vill inte kommentera

Enligt STT har EUSA meddelat att man inte kommenterar fallet i nuläget, utan jobbar på ett utlåtande.

Offret för våldtäktsförsöket kommer att polisanmäla händelsen i Finland. Polisen kallades till platsen också i Portugal, men där gick ärendet inte vidare.

– Polisen kunde inte engelska, så en person från EUSA agerade tolk. Efter en stund lämnade polisen plötsligt förhöret utan att offret ens hann berätta om våldtäktsförsöket, berättar OLL:s generalsekreterare Elina Havu för STT.

Läs pressmeddelandet i sin helhet här.

Artikeln uppdaterad med ytterligare information från STT klockan 17.59.

Läs också