Hoppa till huvudinnehåll

Svart mark och eldhärdar mötte Karisbrandmän - Backgränd FBK släckte eld i Pyhäranta

Brandbil från Backgränd FBK på plats vid skogsbranden i Pyhäranta.
Backgränd FBK är specialiserad på skogsbränder. De var på plats vid skogsbranden i Pyhäranta. Brandbil från Backgränd FBK på plats vid skogsbranden i Pyhäranta. Bild: Backgränd FBK Pojo, Raseborg,Raseborg,Västnyland,Pyhäranta,brand

Backgränds frivilliga brandkår fick i torsdags (19.7) rycka ut på ett annorlunda uppdrag. De styrde sin nya brandbil 180 kilometer västerut för att hjälpa till med släckningsarbetena i Pyhäranta i Egentliga Finland.

Klockan tre på eftermiddagen gick alarmet hos Backgränd FBK. Tre timmar senare befann de sig i hetluften i Pyhäranta.

- Där bytte vi med en annan enhet och vi höll på till klockan tre på natten innan vi kunde åka tillbaka mot Backgränd, säger kårchef Christian Wikström.

Backgränd FBK:s brandbil syns bakom uppbränd skog i Pyhäranta.
Drygt 50 personer evakuerades från sina hus och fritidshem på grund av den stora skogsbranden. Backgränd FBK:s brandbil syns bakom uppbränd skog i Pyhäranta. Bild: Backgränd FBK Pojo, Raseborg,Raseborg,Västnyland,Backgränd,eldsvådor,skogsbränder,skogsbranden i pyhäranta

Väl på plats var det snabba ryck och brandmännen fick direkt ta tag i eftersläckningsarbetena.

- Det var svarta områden och brandbon som kom upp här och där. Dem får man släcka med vatten eller kombinerat med att man gräver runt med grepar och hackor. Man tar hjälp av dem för att komma åt brandbona för det brinner också under marken, förklarar Wikström.

Med ett brandbo avses en eldhärd varifrån elden fortfarande får näring.

Brandbil från Backgränd FBK i Pojo på väg för att släcka skogsbranden i Pyhäranta.
Räddningsverket i Egentliga Finland fick hjälp av kolleger från Birkaland, Egentliga Tavastland, Satakunta och västra Nyland. Brandbil från Backgränd FBK i Pojo på väg för att släcka skogsbranden i Pyhäranta. Bild: Backgränd FBK Pojo, Raseborg,Raseborg,Västnyland,Pyhäranta,skogsbranden i pyhäranta backgränd fbk

Backgränd FBK är specialiserad på skogsbrandssläckning. De har en skogsbrandsvagn.

Brandkåren har nyligen fått en ny brandbil som direkt togs i bruk. Kårchef Wikström säger att det var varmt på plats och att brandmännen använde andningsskydd.

- Oftast när det är terrängbrand så är det varmt i luften och därtill kommer det värme från själva branden och marken vilket gör sitt för kroppen, säger Wikström om de intensiva arbetstimmarna.

Tre enheter deltog från västra Nylands område, en från Raseborg, en från Lojo och en från Esbo.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland