Hoppa till huvudinnehåll

Två offer avled i samband med Torontoskjutningen - gärningsmannen led av depression och psykos

Bild av folk som sörjer offren.
En 18-årig studerande och en tioårig flicka avled efter skjutningen. 13 andra skadades. Bild av folk som sörjer offren. Bild: AFP / Lehtikuva Toronto,skottlossning,brott,The Canadian

Den 29-åriga mannen, som misstänks för skottdådet i Toronto, led av allvarliga mentala svårigheter och hade en ständig kamp med depression och psykotiska utbrott, berättar hans familj på måndagen till tidningen Toronto Star.

På söndag kväll strax efter 22 lokal tid öppnade en Torontobo eld mot en restaurang i stadsdelen Greektown i Toronto i Kanada. En 18-årig studerande, en tioårig flicka och den misstänkta gärningsmannen dog i samband dådet. 13 andra skadades.

– Vi är helt förstörda över detta. Det är obegripligt, men vi måste uttrycka våra djupaste kondoleanser till alla familjer som nu lider på grund av vår sons hemska handlingar, säger familjen.

En av de frågor som väckts efter dådet är hur mannen, som led av psykoser, fått tag i vapen. Eftersom han led av psykisk ohälsa borde han inte haft tillgång till vapen.

Enligt familjens uttalande hade varken professionell hjälp eller medicinering någon effekt på hans mentala tillstånd.

Toronto Star uppger att polischefen Mark Saunders fortfarande arbetar med fallet.

Bild från gränden där mannen sköt mot polisen.
Gränden där gärningsmannen sköt mot polisen. Bild från gränden där mannen sköt mot polisen. Bild: AFP / Lehtikuva Toronto,skjutvapen,skottlossning,Polis,Canada

Totalt femton personer skjutna

I attacken fick femton personer skottskador, uppger CNN. Av dem har en 18-årig kvinnlig student och en tioårig flicka avlidit.

Just nu vårdas 13 andra personer mellan åldrarna 17–59 på sjukhus med varierande skador. Fem personer vårdas eftersom deras tillstånd är allvarligt eller kritiskt. Tre personer fick livshotande skador och tvingades akutopereras, berättar en läkare för Toronto Star.

Ett ögonvittne beskriver hur lugnt mannen skjutit mot folk i restaurangen och sedan gått i väg.

– Det var overkligt. Jag har alltid tänkt att om jag hamnade i en sån här situation skulle jag springa mot skytten och stoppa honom, men det fanns ingen möjlighet till att göra det, säger vittnet till Toronto Star.

Efter skottlossningen mot restaurangen kom två poliser till platsen. Då ska de ha uppstått en skottlossning mellan polisen och den misstänkta gärningsmannen i en gränd. Där ska gärningsmannen ha skjutit sig själv.

Vapenrelaterade brott ökar i Toronto

Under 2017 rapporterade polisen i Toronto om 205 skottlossningar. Med fem månader kvar av året ligger siffran för 2018 på 228 skottlossningar.

Från och med på fredagen innan söndagens skottdrama fanns det 200 fler poliser än vanligt på kvällen i riskområden i Toronto. Detta för att försöka förebygga våldsbrott i staden.

Torontos borgmästare John Tory säger till CNN att Toronto har ett problem med vapen.

– Problemet är att vapen finns lätt tillgängligt för väldigt många människor, säger Tory.

Ökningen i vapenrelaterade brott gäller inte bara för Toronto. Det är ett faktum i hela Kanada.

Skottlossningen i Toronto.

Läs också