Hoppa till huvudinnehåll

USA:s FN-ambassadör anklagar Palestinas grannar och bundsförvanter för hyckleri

Nikki Haley
Nikki Haley Nikki Haley,USA

USA:s FN-ambassadör Nikki Haley kritiserar arabvärlden för deras futtiga ekonomiska bidrag till palestinska flyktingar.

Uttalandet har sin grund i att USA har varit den största donatorn, men landet har skurit ner sina anslag.

Haley pekar ut Egypten, Kuwait och Förenade Arabemiraten. Hon hävdar att de talar mycket om att hjälpa Palestina men gör sist och slutligen ganska lite.

Haley säger att inga länder är lika frikostiga när det gäller att lova hjälpa till som Palestinas grannländer och övriga länder från Islamiska konferensorganisationen.

Hon uppger att detta helt enkelt bara är tomma ord och att det inte hjälper att snacka i New York om man inte bidrar med faktisk hjälp.

USA har minskat anslagen till FN:s hjälporganisation för Palestinaflyktningar (UNRWA) från 360 miljoner dollar till 60 miljoner.

Sammanlagt bidrar Kina och Ryssland med 2,4 miljoner dollar till UNRWA.

Tidigare FN-ambassadörer kritiserar Trumps beslut

Skralare har det även varit eftersom USA:s president Donald Trump återhållit stödet fullständigt i väntan på att det palestinska ledarskapet skall återuppta fredsförhandlingarna med Israel.

Den avsevärda bantningen av stödet till UNRWA har fått kritik på hemmafronten.

Sju av USA:s tidigare FN ambassadörer, tillhörande både republikanerna och demokraterna, har kritiserat beslutet och sagt att stödet borde återställas.

Sverges FN-ambassadör Olof Skoog säger att problemet är en avsaknad av plan. Han säger i ett uttalande att problemet diskuterades redan i fjol men inget har hänt.

I juni sade Jared Kushner, rådgivare till Trump, att en plan för Mellanöstern är i görningen och kommer att presenteras snart.

Haley säger också att arabländerna borde låta den palestinska ledningen förstå hur dumma de ser ut när de ratat ett fredsförslag de inte ens sett.

Källa: Reuters