Hoppa till huvudinnehåll

Alla studentbostäder är nästan slut i Vasa och Seinäjoki - endast studentrum finns kvar men intresset för dem är svalt

Ett brunt bord med rutig duk och två stolar bredvid. I förgrunden en vit fotölj med en mönstrad kudde.
Arkivbild. Ett brunt bord med rutig duk och två stolar bredvid. I förgrunden en vit fotölj med en mönstrad kudde. Bild: Yle/Edit Lindblad hem,bostäder,lägenheter,bostadshus,bostadshyror,vardagsrum,Länstol,Matbord,stolar,hyresbostäder,hyra,hus

Både i Seinäjoki och Vasas studentbostadskö finns några hundra studerande som väntar på bättre lägenheter.

Situationen för studerande som söker bostad är för tillfället ganska bra i Vasa och Seinäjoki. Vid Sevas i Seinäjoki, som hyr ut studentbostäder finns det knappt 100 ansökningar kvar och vid stiftelsen för Vasa studentbostad Voas står 300 studerande i kö.

Största delen av de sökande har blivit erbjudna en bostad, men de har fortsatt stå i kö i hopp om att får tag i en etta.

Intresset för studentrum är lågt

I både Seinäjoki och Vasa finns ännu kvar studentrum men de verkar inte vara särskilt lockande för en stor del av de studerande.

I Helsingfors försöker man lösa situationen på olika sätt. Dels försöker man locka studerande till studentrum genom ett pilotprojekt som går ut på att man ges möjlighet att hitta en kompis att dela studentlägenheten med. Helsingforsregionens studentbostadsstiftelse Hoas försöker också locka invånare till studentrum genom att ge dem tillgång till elbilar.

Sevas kundchef Asko Heikkilä skrattar åt tanken av att göra något liknande i Seinäjoki.

- Det första som jag kommer att tänka på som kan göras här i Seinäjoki är att ge dem en eltandborste med olika borsthuvuden, säger Heikkilä och ler.

Heikkilä tror att intresset för studentbostäder bland annat har minskat för att unga i dag inte vill dela utrymme utan vill ha eget.

- Levnadsstandarden är högre, mer pengar finns och föräldrarna stöder bättre sina unga, tror Heikkilä när han försöker kartlägga orsakerna till att intresset för studentrum är lågt.

Andra saker som avgör när det gäller studentbostäder är naturligtvis också priset och om den ligger i närheten av studieplatsen.

- I jämförelse med privata hyreslägenheter är det ju förmånligare att bo i studentbostäder, eftersom det ingår i hyran också el, vatten och nätuppkoppling, säger Heikkilä.

Stressigaste tiden är i slutet av juli

Både i Seinäjoki och Vasa började studerande söka bostäder direkt efter att de fått säkerställt sin studieplats i juni-juli.

- Det kommer ännu in några ansökningar så efterfrågan finns men till oss kommer också uppsägningar och sista minuten annulleringar. Många har lyckats få lägenhet, men man kan inte ha så höga krav mera, säger Voas kundchef Susanna Eerola.

Text: Mirva Ekman/Yle
Översättning, bearbetning: Rosita Pellas
Orginalartikeln kan du läsa här.