Hoppa till huvudinnehåll

Allt fler herrelösa katter i huvudstadsregionen - en del hittar inte hem igen

Katt i katthuset i Lovisa.
Enligt djurskyddslagen har kommunen skyldighet att omhänderta herrelösa katter och hundar och se till att de sköts om. Katt i katthuset i Lovisa. Bild: Yle/Hanna Othman katt,hemlösa katter,katthus

Under sommaren är det vanligt att katter springer bort. Speciellt i huvudstadsregionen har djurskyddsföreningar i sommar fått ta emot ovanligt många anmälningar om upphittade katter.

Vid Helsingfors djurskyddsförening HESY har man för tillfället 150 katter i förvar, berättar ordförande Hannele Luukkainen. Hon tror att det senaste tidens värmebölja är en orsak till att så många katter hamnat på villovägar.

- Nu när det har varit så väldigt varmt har folk vädrat mera och haft fönster och dörrar öppna. Katter faller lätt från fönster och balkonger och springer sedan bort.

Klar ökning i anmälningar

Vid föreningen Karkurit får man dagligen flera anmälningar om herrelösa katter. Speciellt från Nyland får man många samtal, berättar Maija Ankkuri vid föreningen.

Ankkuri är förvånad över det stora antal anmälningar som kommer in.

- Jag är helt förskräckt över att det är så mycket försvunna katter. Så här mycket har det aldrig tidigare varit, säger hon.

I huvudstadsregionen har det sedan början av året kommit in 290 anmälningar om försvunna katter till Karkurit, berättar Ankkuri. Av dem saknas 57 fortfarande, alltså närmare 20 procent.

I hela landet har sammanlagt 1160 katter anmälts som försvunna hittills i år, och av dem har 800 hittats. Av alla de katter som förra året anmäldes till föreningen som försvunna hittades 74 procent.

Också småfåglar kan locka till rymningsfärd

Enligt Ankkuri kan det ha med värmen och häckningstiden att göra att så många katter hamnar på villovägar.

- Det är ovanligt med såhär många bortsprungna katter. Nu när det har varit så varmt så rymmer katter av någon anledning från hemgården.

- Såhär i häckningstider tycker katter också om att springa runt och jaga alla möjliga småfåglar.

Kastrerade katter rör sig inte själva så långa vägar - ifall inte någon far iväg med dem, menar Ankkuri.

- Det kan bero på att rovdjur som till exempel rävar eller lodjur fångar dem.

Även tvåfotade djur kan ha något med saken att göra, tror Ankkuri.

- Raskatter intresserar många kriminella som säljer dem vidare, säger hon.

Bortsprungen katt som har anmälts som försvunnen.
Katt som anmälts försvunnen i Mårtensdal i Vanda. Bortsprungen katt som har anmälts som försvunnen. Bild: Karkurit katt,djurskydd

Vid hittedjurshuset i Vik tar man huvudsakligen emot katter och hundar. På sommaren kan det under den mest brådskande perioden finnas mellan 60-80 djur i huset. Huvudsakligen tar man emot katter och hundar, berättar Marjo, som inte vill uppge sitt efternamn.

En stor orsak till att det finns så många hemlösa katter, menar Marjo, är att en del ägare släpper ut katter som inte är kastrerade.

- Ett problem är att vissa ägare släpper ut sina katter med flit. Om man släpper ut katter som inte är kastrerade leder det till att de får ungar och antalet vilda katter ökar, säger hon.

Finländare inte vana vid herrelösa djur

En annan orsak till att så många katter anmäls som försvunna tror hon beror på att det är ovanligt med herrelösa djur i Finland.

- I Finland har vi inte en sån kultur där det är vanligt att herrelösa katter och hundar springer omkring. Det gör att människor blir oroliga och gör anmälningar.

Enligt djurskyddslagen har kommunen skyldighet att omhänderta herrelösa katter och hundar och se till att de sköts om. Ett bortsprunget djur får hållas under 15 dygn, så att möjliga ägare kan hämta dem.

Herrelösa djur som upphittats förs till Hittedjurshuset i Vik. Om ingen saknar dem efter 15 dagar bär det av till HESY.

Kommunen har enligt djurskyddslagen rätt att sälja djuret vidare eller i värsta fall avliva det.

Hannele Luukkainen vid HESY påminner om att man ska vara beredd på ett långvarigt åtagande om man skaffar en katt som husdjur.

- Det är samma sak som att skaffa barn. Man måste ta i beaktande att en katt lever mellan 15-20 år, så man måste planera enligt det.

- När man vet att man är redo för en sådan långsiktig relation är man välkommen att hämta en katt från oss.

Artikeln uppdaterad 25.7. 2018 klockan 13:53 då rubriken ändrades från "Herrelösa katter i huvudstadsregionen hittar sällan hem" till "Allt fler herrelösa katter i huvudstadsregionen - en del hittar inte hem igen".