Hoppa till huvudinnehåll

Inget handelskrig mellan USA och EU - Trump och Juncker nöjda efter "konstruktivt möte"

Donald Trump och Jean-Claude Juncker på väg till sin gemensamma presskonferens framför Vita huset i Washington.
Donald Trump och Jean-Claude Juncker på väg till sin gemensamma presskonferens framför Vita huset i Washington. Donald Trump och Jean-Claude Juncker på väg till sin gemensamma presskonferens framför Vita huset i Washington. Donald Trump,Jean-Claude Juncker

USA:s president Donald Trump och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker har uppnått ett avtal för att undvika ett handelskrig. Nu ska förhandlingarna fortsätta.

Efter mötet i Vita huset höll Juncker och Trump en gemensam presskonferens som började med att Trump kallade den gångna dagen "fantastisk".

- Vi har inlett en ny fas i vårt förhållande, sade Trump i början av presskonferensen med Juncker vid sin sida.

USA ska nu ompröva tullarna på stål och aluminium.

Medan förhandlingarna om den fortsatta handelsrelationen pågår kommer USA inte att införa importtullar på bilar från EU. Inga andra nya tariffer får heller införas så länge förhandlingarna fortsätter.

EU ska utöka sin import av flytande naturgas och sojabönor från USA. Enligt Trump kommer EU nästan genast att börja importera mer amerikanska sojabönor.

Parterna vill sänka tullar till noll

Både Juncker och Trump uppgav att USA och EU nu ska arbeta för att sänka tullar och subventioner för industrivaror - utom bilar - till noll.

Man ska samarbeta för att sänka handelshinder överlag.

Trump har hyllat mötet med Juncker i en lång rad tweetar.

Trump förmedlade alltså det här fotot för att visa att USA och EU verkligen älskar varandra.

Enligt avtalet ska parterna också nu arbeta för att utöka handeln inom flera områden som - bland annat - läkemedel, jordbruksprodukter och tjänster.

- Jag hade en avsikt idag - att sluta ett avtal idag. Det har vi lyckats med, sade Juncker under presskonferensen. Han upprepade det samma på Twitter efteråt.

Hoppa över Twitterpostning

"EU fortsätter att försvara fri och rättvis handel", skrev Juncker.

USA och EU ska också samarbeta för att reformera Världshandelsorganisationen WTO, uppgav Juncker och Trump. Tydligen främst för att täppa till luckor i WTO:s regelverk som Kina utnyttjar på fel sätt.

En stund innan presskonferensen inleddes uppgav en källa inom EU för Dow Jones News Wire att Trump hade fått EU att gå med på eftergifter för att undvika en fullskalig handelskonflikt.

Den här informationen fick Wall Street att skena under de sista handelsminuterna och Nasdaq stängde på en ny rekordnivå.

Överenskommelsen i Vita huset har välkomnats på många håll. Tysklands förbundskansler Angela Merkel kallade den för ett genombrott som kan rädda miljontals jobb och förhindra ett handelskrig.

Det samma uttryckte Tysklands handelsminister Peter Altmeier i en tweet.

Hoppa över Twitterpostning

Om USA nu hade infört tullar på bilimporten från EU, så hade det fått extra stora konsekvenser just för den tyska exportsektorn.

Artikeln kompletterades 26.7 kl.06.00 - 06.30 bland annat med tweetar av Trump, Juncker och Altmeier.

Läs mera:

Dystra utsikter inför toppmötet mellan EU och USA - EU lägger inte fram nya handelsförslag

USA:s president Donald Trump ser dystert på möjlighetern till framgång då han i dag träffar EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och handelskommissionär Cecilia Malmström i Washington. EU säger att man inte lägger fram nya kompromissförslag inför Trumps hot om strafftullar för bilar.

Läs också