Hoppa till huvudinnehåll

Jurmoborna slutade få paket till ön: "Grannen har beställt skor åt barnen och paketet är ännu i Nagu" – Posten: Det handlar om ett missförstånd

havsbild över Jurmo
Jurmo ligger långt söderut från Korpoström i Åbolands skärgård. Färjan M/S Eivor är det enda sättet att ta sig till fastlandet med om man inte har egen båt. havsbild över Jurmo Bild: Petteri Riikonen/ Yle Jurmo,Skärgårdshavet

Den 1 februari ändrades postens produktvillkor för godstransport, vilket ledde till att de som tidigare fått hem sina paket gratis nu måste betala. Det krävs nu också skriftlig fullmakt för att få paket med färjförbindelse.

Men Jurmoborna har förstått det som att paketen helt slutat komma med färjan Eivor till ön. Det berättar Tiina Johansson, som också är ägare för Jurmo Inn.

– Jag hade ett paket som var en till två veckor i posten och de kunde inte sätta det på Eivor. Slutligen beslöt de att ändå sätta paketet på färjan.

– Nu har grannen ett paket – han har beställt skor åt barnen och paketet är någonstans i Nagu – och de kan inte sätta paketet på Eivorbåten.

Ett ensamt träd på ön Jurmo.
Eftersom Jurmoborna bor så långt ute i skärgården beställer de ofta paket via nätet. Men det är redan nu problematiskt ifall man inte kan kryssa i hemleverans i nätbutiken, för då är paketet långt borta från Jurmo. Ett ensamt träd på ön Jurmo. Bild: Sanna Sutela/Yle träd,öar,Jurmo

Tidigare ringde man till postkontoret i Nagu och allt löste sig

För en längre tid sedan räckte det att meddela posten i Nagu för att få sitt paket till Jurmo.

Sedan ändrades det så att man behövde ringa till kontoret och be dem sätta paketet på färjan Eivor, men nu har flera Jurmobor märkt att de inte alls kan få paket till ön.

– Och nu är det faktiskt problem, för man har ju beställt från nätet och trott att posten kommer som den har gjort hittills. Nu är det svårt, paketen blir i Nagu och vi får inte de därifrån till båten, säger Johansson.

En postresa att fara efter ett paket från Nagu startar halv sju på morgonen från Jurmo med båten och sedan är den tillbaka tiotiden på kvällen.― Tiina Johansson

Inte möjligt för arbetande människor att hämta paket i Nagu

Speciellt problematiskt är det redan om man inte kan välja hemleverans när man bestället på nätet, att det alternativet inte finns.

För att som Jurmobo att åka till Nagu och hämta paketen är nästan intill omöjligt om man jobbar vanliga vardagar, säger Johansson.

Det är enbart på fredagar som färjan kör fram och tillbaka samma dag. Här finns färjans tidtabeller.

– En postresa att fara efter ett paket från Nagu startar halv sju på morgonen från Jurmo med båten och sedan är den tillbaka tiotiden på kvällen. Det blir en lång postresa och man ska ju jobba också så det är inte bara så där att hämta ett paket.

Och åker man inte på en fredag måste man övernatta i Nagu. Och under vintertid går inte ens färjan på tisdagar.

Karta där Jurmo finns i mitten, Kökar i väster, Korpo och Åbo i norr, och Hangö i öster.
Jurmoborna har egentligen aldrig helt hemtransport från posten. De hämtar alla sin post från färjan, både tidningar, brev och paket. Karta där Jurmo finns i mitten, Kökar i väster, Korpo och Åbo i norr, och Hangö i öster. Bild: Yle Jurmo

Ingen vet varför – de fick en lapp från posten

Johansson säger att de inte fått höra om någon orsak varför förändringen skett, förutom en lapp från Posti.

Hon funderar om det skulle handla om sparkrav, men säger att posten ändå fortfarande måste skicka med vanliga brev och liknande med färjan till Jurmo.

– De på posten råkar illa ut med våra paket, då de måste hålla dem där istället för att föra dem till båten när de hämtar annan post också. Men nu får de inte göra det.

– Jag förstår inte varför de har gått till ett sådant här system. Det är bara besvär för alla.

Det handlar om ett missförstånd

Marcus Öhman, vikarierande förman vid posten i Pargas, säger att det hela handlar om ett missförstånd.

– Det som egentligen har ändrat så skedde faktiskt redan den 1 februari, då postens produktvillor för godstransport ändrades.

Det gjorde då att de som tidigare fått hem sina paket gratis nu måste betala, säger Öhman.

Säkerhetskraven har också skärpts. Det krävs nu skriftlig fullmakt för att få paket med färjförbindelse.

– Fullmakt gäller med alla paket. Vi får egentligen inte skicka ut något med förbindelsebåten om vi inte har fullmakt av kunden.

Slutdestination.
Det kostar elva euro att få transporterat paketet till hemmet, säger Marcus Öhman, vikarierande förman vid posten i Pargas. Slutdestination. Bild: Yle / Ted Urho julkortssortering

Enligt Öhman beror missförstånden också på att informationen om förändringen skickats ut först i slutet av juni, även om förändringen trädde i kraft redan i februari i år.

– Jo, största missförstånden verkar ha skett när informationen kom så sent ut till kunderna. Det beklagar vi.

Måste logga in på postens sidor och betala paketavgift

Enligt Öhman betyder det här alltså att Jurmoborna nog kan få paket ännu med färjan. Och även att Tiina Johanssons granne kan få skorna till sina barn till Jurmo.

– Det är absolut möjligt.

Hur få sitt paket till Jurmo (eller annan skärgårdsö med färjförbindelse):

- Först måste man göra en betalning på elva euro via internet på hemtransporten.

- Det gör man genom att logga in på postens sidor. Det går inte att göra betalningen utan att vara inloggad än så länge, men Öhman säger att man håller på att förbättra systemet.

- Sedan ska man också ha en fullmakt, av kunden. Det systemet är tillsvidare i kraft säger Öhman.

- Den hittar man också på postens hemsidor. Den går att ladda ner och printa ut och fylla i och skicka till postens kontor.

- Då borde försändelsen komma hem.

Källa: Marcus Öhman, vikarierande förman vid posten i Pargas.

Jurmo: ö i Åbolands skärgård långt söderut från Korpoström. Färja går från Nagu.