Hoppa till huvudinnehåll

Kommentar: Varför publicerar Svenska Yle en artikel där en Yle-journalist försöker ta sig in till företag utan tillstånd?

Marit af Björkesten
Marit af Björkesten Marit af Björkesten Bild: Henrietta Hassinen / Yle Marit af Björkesten,Yle

Yle Uutiset har med hjälp av dold kamera visat på allvarliga brister i säkerheten hos flera för samhället viktiga företag och myndigheter. Yles journalist lyckades i tio fall av elva ta sig in till företagen och myndigheterna utan att ifrågasättas då han var utrustad med reflexväst och bar på en stege.

Till normal journalistisk praxis hör att journalisten öppet berättar att hen är journalist, men i detta fall var det inte möjligt. Yle Uutisets ledning hade i förväg godkänt dessa okonventionella journalistiska metoder.

Läs mer om ansvariga utgivaren Jouko Jokinens motiveringar här (på finska).

Svenska Yle fattar själv sina publiceringsbeslut. Vi har bekantat oss med Yle Uutisets journalistiska process och valt att publicera en svenskspråkig version av nyheten, då den visar på tydliga brister i säkerheten vid samhälleligt viktiga funktioner.

Marit af Björkesten
Ansvarig utgivare, Svenska Yle

Läs också

Nyligen publicerat - Samhälle