Hoppa till huvudinnehåll

Nya markbränder under kvällen – anlagd brand i vedhög och häftiga blixtnedslag bakom

Närbild på lågor i skog
Närbild på lågor i skog Bild: Mostphotos skogsbränder

Flera bränder uppstod i Satakunta under onsdagen. En anlagd brand spred sig i terrängen, men kunde släckas.

Vid 17-tiden gick larmet om en markbrand på Saurionkuja i Ulvsby. En hög med energived stod i lågor och elden hade spridit sig i terrängen. Ett område som täcker 200 kvadratmeter eldhärjades, men räddningsverket lyckades släcka branden. Enligt räddningsledaren hade någon tuttat på den tre meter höga och femton meter långa högen med energived.

Ungefär en och en halv timme senare gick larmet om flera skogsbränder i Raumo, alla orsakade av blixtnedslag. Den häftigaste var på Sippolantie där en hektar skog brann. Enligt räddningsledaren hade blixten slagit ner i tre träd samtidigt. Nedslaget hade varit så kraftigt att fem meter av barken på träden skalats av. Branden kunde släckas, men eftersläckning pågår till klockan åtta på morgonen.

De två andra bränderna var lindrigare och krävde endast mindre åtgärder. Räddningsledaren i Raumo räknar ändå med att utryckningarna kommer att bli fler medan åskan drar över området.

Läs också