Hoppa till huvudinnehåll

Över 80 döda i brandkatastrofen i Grekland – många spekulationer om att bränderna var anlagda

Invånare i Mati inspekterar sitt hus efter branden i Mati.
Invånare i Mati inspekterar sitt hus efter branden. Invånare i Mati inspekterar sitt hus efter branden i Mati. Bild: EFE/YANNIS KOLESIDIS skogsbränder,markbränder,Grekland

Minst 81 människor, bland dem många barn, har omkommit i brandkatastrofen i Grekland. Enligt Sveriges Radios utsända hittades ett dödsoffer på onsdag förmiddag i ett badkar där hon sökt skydd för lågorna.

På onsdag förmiddag uppgav grekiska myndigheter att bränderna i Grekland krävt 80 dödsoffer. Det var efter att en person avlidit av sina skador på sjukhus.

Sveriges Radios utsända befinner sig på den värst drabbade orten Mati, nordost om Aten, och hon berättade om ytterligare ett dödsoffer som räddningsarbetare hittat i ett hus i närheten. Det var en kvinna som hade försökt ta sin tillflykt till badkaret i sitt hus.

Dödssiffran befaras stiga medan räddningsarbetare letar igenom brandskadade hus. Enligt nyhetsbyrån Reuters uppskattar räddningsarbetare att mellan 60 och 100 människor fortfarande saknas i Mati, men de grekiska myndigheterna har inte meddelat hur många som saknas.

Medlemmar av grekiska Röda korset letar efter saknade människor i nedbrända hus i Mati idag, 25.7.
Medlemmar av grekiska Röda korset letar efter saknade människor i nedbrända hus i Mati i dag, 25.7. Medlemmar av grekiska Röda korset letar efter saknade människor i nedbrända hus i Mati idag, 25.7. Bild: EPA-EFE/YANNIS KOLESIDIS skogsbränder,Grekland

Rättsläkare som nu försöker identifiera dem som hittats döda, uppger för nyhetsbyrån Reuters att det är en utmaning vad gäller de värst skadade dödsoffren. En del anhöriga kan tvingas vänta rätt länge på besked.

Orsakades bränderna av giriga kriminella eller av Tsipras ateism?

Det är oklart vad som orsakade skogsbränderna i kustsamhällena väster och öster om huvudstaden Aten.

Med den hårda vinden, täta skogen och de smala gatorna i Mati var katastrofen ett faktum.

Både Greklands premiärminister Alexis Tsipras och regeringens talesperson Dimitris Tzanakopoulos har antytt att de misstänker att bränderna kan ha varit anlagda, eftersom flera bränder startade samtidigt.

Också Sveriges Radios utsända Stephanie Zakrisson berättar att det sprids teorier om att bränderna anlagts av kriminella som varit ute efter att plundra hus som evakuerats.

Andra misstänker att någon eller några har låtit tända eld på områden för att sedan kunna köpa upp billiga tomter.

Kvarlevorna efter en hund på en balkong till ett utbränt hus i Mati, 25.7.
Kvarlevorna efter en hund på en balkong till ett utbränt hus i Mati, 25.7. Kvarlevorna efter en hund på en balkong till ett utbränt hus i Mati, 25.7. Bild: EPA-EFE/YANNIS KOLESIDIS skogsbränder,hund,Grekland

Åklagare från Greklands högsta domstol har meddelat att de har inlett en utredning av hur bränderna startade.

Biskop Ambrosius av Kalávrytas teori om brandorsaken väckte ändå en kritikstorm.

Biskopen påstod att bränderna var ett uttryck för Guds vrede över premiärminister Tsipras uttalade ateism.

Den grekiska kyrkan har tagit avstånd från hans uttalande.

Källor: Reuters, SR, AFP, AP

Läs mera:

Tjugosex människor brändes till döds på stranden medan de omfamnade varandra - minst 74 döda i våldsam skogsbrand nära Aten

Åtminstone 74 människor hade på tisdagen hittats döda nära Greklands huvudstad Aten efter våldsamma skogsbränder som spred sig med synnerligen hög hastighet.