Hoppa till huvudinnehåll

Skarp kritik mot svenska skogsindustrin: "Själva bränslet för branden, det vill säga skogen, borde förändras"

Bild på journalisten och författaren Sven Olov Karlsson.
Bild på journalisten och författaren Sven Olov Karlsson. Bild: Trons Sven Olov Karlsson

Svenska författaren och journalisten Sven Olov Karlsson riktar stark kritik mot den svenska skogsindustrins roll i de pågående skogsbränderna runtom i Sverige. För några år sedan upplevde han själv en storbrand på nära håll och efterlyser att industrin nu tar sitt ansvar för att göra skogarna mindre brandfarliga.

År 2014 härjade en jättebrand i Västmanland i Sverige. Skogsbranden har beskrivits som den värsta branden i Sverige sedan 1950-talet. Den ödelade en yta som är tre gånger större än Stockholm och nådde författaren och journalisten Sven Olov Karlssons hemby Nyhyttan som ligger nordväst om Stockholm.

- Att hamna inför en naturkatastrof med proportioner tagna ur en Hollywood-film av Steven Spielberg är väldigt overkligt och skrämmande, säger Karlsson.

Skogsbränder i närheten av Ljusdal i Sverige.
Skogsbränder i närheten av Ljusdal i Sverige. Bild: AFP / Lehtikuva skogsbränder,Sverige

Karlsson berättar att hans by ligger i en återvändsgränd flera kilometer inne i skogen och därför trodde man att byn skulle bli inringad och instängd av branden.

- Vi körde härifrån i en Londondimma av brandrök och var övertygade om att det här är sista gången vi ser den här bebyggelsen. Allting kommer att förintas. Men lyckligtvis så blåste vinden elden förbi bebyggelsen och förintade endast skogen. Så vi kunde återvända.

Karlsson beskriver upplevelserna från branden som ett trauma som han ännu inte återhämtat sig ifrån.

- Vi som var med om den här branden lever med den för all framtid. Och det samma gäller de som nu kämpar med de andra bränderna runtom i Sverige.

”Värsta bränderna i modern svensk historia”

Karlsson har skrivit reportageboken ”Brandvakten” om branden som i fjol blev nominerad till Augustpriset i kategorin bästa svenska fackbok. I boken skildrar han storbranden i Västmanland ur flera olika perspektiv, däribland hur skogsindustrins roll i branden.

Under sommaren har Sverige drabbats av enorma skogsbränder som sägs vara de värsta i modern svensk historia. Det vill säga värre än jättebranden för fyra år sedan.

I Finland har man också upplevt mer omfattande skogsbränder än vanligt. Men skillnaderna i hur skogarna ser ut och hur skogarna brukas i Sverige och Finland kan förklara varför Sverige drabbats hårdare av skogsbränder, berättar Juha Laitila, forskare på Naturresursinstitutet Luke. De finska skogarna består i regel av mindre enheter, är mer varierade och det finns fler bara marker som bryter av skogarna.

Enligt Karlsson har planteringen och produktionen av skog i Sverige ökat mångfaldigt sedan andra världskriget.

- Det har lett till täta, höga skogar i väldigt stora sammanhängande ytor.

En tätare skog konsumerar också mer vatten än gles skog, konstaterar Karlsson. I en tät skog når inte nederbörden marken utan avdunstar redan i trädtopparna, vilket leder till att marken blir torrare och att torkan går djupare ner i marken. 


- När en skogsbrand väl är ett faktum brinner det inte bara i trädtopparna, -grenarna och -stammarna utan också långt nere i marken. Där de finns rotsystem och döda växtdelar som kan brinna.

- Torkan i sådana skogar blir så svår att elden kan gräva in sig där och leva sitt eget liv där. Och det är ett av problemen man brottas med nu.

Kårböle i Sverige
Kårböle i Sverige Bild: AFP / Lehtikuva Skogsbrand,skogsbränder,Sverige

"Det beror helt enkelt på skogsbruket"

Karlsson säger att det finns många orsaker till den pågående situationen med stora bränder i de svenska skogarna.

- Förutom vädret har tillgången på bränsle ökat kraftigt i de svenska skogarna. Det beror helt enkelt på skogsbruket och skogsägandet, säger Karlsson.

Enligt Karlsson lärde sig räddningstjänsterna och myndigheterna att samarbeta efter storbranden i Västmanland.

Men han är ändå besviken över att erfarenheterna från den branden inte ledde till större åtgärder för att motverka de bränder som härjar i Sverige i dag.

- Det gjordes massor av utredningar efter branden. Men utredningar är utredningar. De stannar kvar i en bokhylla på någon myndighet. Man har inte gjort om räddningstjänsten eller krisberedskapen i proportion till det hot det här visade sig vara.

- Nu strider man med hjälp av samma resurser som man hade för fyra år sedan. Och som var otillräckliga då och som fortfarande är otillräckliga.

Brandmän släcker en bränd i Ljusdal från luften.
De resurser som nu sätts in för att bekämpa de enorma bränder som härjar runtom i Sverige är otillräckliga, säger Sven Olov Karlsson. Brandmän släcker en bränd i Ljusdal från luften. Bild: AFP / Lehtikuva skogsbränder,Sverige,Ljusdal

Hoppas på att industrin reagerar

Laitila på Naturresursinstitutet säger att lösningen på problemet är att skogarna skulle gallras mer ofta och att skogarna borde brytas av med fler bara marker för att sakta ner brandspridningen. Karlsson är av samma åsikt.

- I Sverige är skogen en väldigt lönsam industri. De är glada att kunna använda stora maskiner för att avverka massvis av virke för det är rationellt och lönsamt, men om man förlorar sin råvara finns det ingen lönsamhet kvar alls.

- Min förhoppning är att skogsindustrin nu ska börja intressera sig för att skydda sin egen råvara på ett annat sätt än man gjort hittills.

Karlsson hoppas att de som sitter på makten och kunskapen inom skogsbruket nu ska fundera hur man ska göra om skogen så att den inte är lika utsatt när nästa torka kommer.

- På bara fyra år har vi i Sverige lidit jättestora förluster på grund av skogsbränder. Antingen så låtsas man att det regnar och fortsätter som vanligt tills nästa jättebrand kommer eller så börjar man fundera hur man ska göra om det här så att skogen klarar sig bättre under varma torra perioder.

- Om vi fortsätter ha sammanhängande, stora monokulturer här kommer det fortsätta att brinna.