Hoppa till huvudinnehåll

Bomb exploderade utanför USA:s ambassad i Peking medan kvinna försökte bränna sig själv

Kinesiska poliser har spärrat av den delen  av gatan utanför ambassaden där den hemgjorda bomben exploderade
Kinesiska poliser har spärrat av den delen av gatan utanför ambassaden där den hemgjorda bomben exploderade Kinesiska poliser har spärrat av den delen av gatan utanför ambassaden där den hemgjorda bomben exploderade Bild: EPA-EFE/WU HONG Kina,Peking,USA

En bombexplosion har skakat USA:s ambassad i Peking.

Polisen säger att en 26-årig man greps efter att han utlöste en hemgjord sprängladdning nära ambassaden.

Polisen sade först att det handlade om fyrverkeripjäser som exploderade, men nu talar man alltså om en mindre bomb.

Mannen som kommer från inre Mongoliet lär också ha skadats i handen. Enligt polisen heter han Jiang vilket tyder på att han kan vara hankines och inte en etnisk mongol.

Smällen var kraftig men bomben lär inte ha orsakat större skador på ambassaden även om en polisbil demolerades enligt ögonvittnen.

- Vi hörde en ganska kraftig explosion vid ettiden så gick gick ut på gatan för att se vad som hade hänt, men polisen spärrade snabbt av hela området, säger ett anonymt ögonvittne.

Det drabbade området utanför ambassaden har alltså spärrats av och inga journalister eller civila tillåts i närheten.

- Det verkar som om polisen reagerade mycket snabbt, som om de var förberedda, säger ett annat ögonvittne som kallade sig Li.

Ambassadområdet i nordöstra Peking är relativt stort och den dagliga långa kön till den konsulära avdelningen som handhar visum står fortfarande kvar, trots explosionen som inträffade utanför en annan del av ambassaden.

Kinesiska poliser utanför den amerikanska ambassaden i Peking
Kinesiska poliser utanför den amerikanska ambassaden i Peking Kinesiska poliser utanför den amerikanska ambassaden i Peking Bild: AFP / Lehtikuva Kina,Peking,polisen

Oklart motiv

Många länder har sina ambassader i samma område, bland dem Frankrike, Indien, Sydkorea och Israel.

Flera ambassader meddelar att de inte noterade explosionen och att de arbetar helt som normalt.

Varken amerikanerna eller kineserna vill ännu säga något om mannens motiv, men relationerna mellan Kina och USA är spända bland annat på grund av det hotande handelskriget mellan länderna.

Kinesiska medier rapporterade tidigare på dagen att poliser utanför ambassaden, hade gripit en kvinna som försökte tända eld på sig efter ha hällt bensin på sig.

Det tyder på att kvinnan kan ha varit en tibetan - Flera tibetanska aktivister och munkar har begått självmord genom att bränna sig själva i protest mot Kinas hårdföra politik mot tibetaner.

Våldsamma, individuella protester är rätt vanliga i den kinesiska huvudstaden då folk från hela landet som är missnöjda av en eller annan anledning kommer till Peking för fästa uppmärksamhet vid sina problem.

I en av de värsta incidenterna av det här slaget dödades åtta personer i juni ifjol då en en mentalt störd man sprängde en bomb utanför ett daghem.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes