Hoppa till huvudinnehåll

Exceptionell getingsommar – telefonen ringer i ett hos skadedjursbekämparen

En geting sitter på en blomma
I år finns det ovanligt mycket getingar. En geting sitter på en blomma Bild: Ismo Pekkarinen/All Over Press getingar,insekter

I år finns 20 gånger mer getingar än i fjol och skadedjursbekämparen Pertti Jumppanen bekräftar att sommaren är exceptionell. Han hinner knappt få av sig skyddsutrustningen innan han sticker iväg för att ta ner nästa getingbo.

Mängden getingar varierar från år till år, och det är helt naturligt. Det berättar biträdande professor Jouni Sorvari från Östra Finlands universitet för finska Yle. Vartannat år finns det fler getingar och vartannat år finns det färre.

– I år finns det ungefär 20 gånger fler getingar än i fjol, säger Sorvari.

En som sannerligen märkt av getinginvasionen är Pertti Jumppanen som driver ett företag som sysslar med skadedjursbekämpning i huvudstadsregionen.

– Sommaren har varit exceptionell. I mitten av maj fick vi redan många förfrågningar och nu i juli så har situationen eskalerat totalt. Vi har väldigt bråttom, just nu sysslar vi bara med bekämpning av getingar.

Ett getingbo hänger i ett tak
Många vill ha hjälp med att få ner getingbon. Ett getingbo hänger i ett tak Bild: Stina Sirén/Yle getingbo

Jumppanen får in mellan 10 och 20 anmälningar om getingar varje dag. Getingbon finns vanligtvis på terrasser och balkonger men Jumppanen säger att han tagit bort getingbon från även mer besynnerliga platser, som till exempel lådor på balkonger, inuti trädgårdsgungor och springor i terassgolvet.

– Det är ett konstant ståhej med getingarna och ibland känns det som att man inte ens behöver ta av sig skyddsutrustningen mellan varven.

Bona är stora i år

Enligt Pertti Jumppanen är getingbona sällsynt stora i år.

– De är åtminstone lika stora som en stor grapefrukt eller ett barns huvud. Och de kommer att fortsätta växa i och med värmen.

Beroende på getingboets storlek och var det finns så kan man själv ta ner det.

– Väntar man till sen kväll då luften blir svalare och getingarna samlas i boet kan man försiktigt närma sig boet och spraya vid öppningen med någon slags aerosol för att bedöva getingarna. Sedan kan man släppa ner boet i en plastpåse och sluta den ordentligt.

Om man är ens lite allergisk mot getingar ska man hålla sig borta från getingbon, uppmanar Jumppanen.

Håkan Kjellberg jobbar för ett annat företag som arbetar med skadedjursbekämpning i huvudstadsregionen. Han berättar att folk oftast vill ha hjälp med att ta ner getingbon som finns vid ingångar till hus eller fönster. Om man själv vill ta ner ett getingbo rekommenderar han att man gör det i början av sommaren då de fortfarande är små.

Hungriga getingar uppfattas som aggressiva

Stämmer det då att getingarna blir mer aggressiva i slutet av sommaren? Inte riktigt. Enligt biträdande professor Jouni Sorvari beror getingarnas aggresivitet på att de egentligen är hungriga.

En portion med grillmat står på ett utebord i trä. Ett glas med vitt vin står bredvid.
Hungriga getingar söker sig till mat och söta drycker i slutet av sommaren. En portion med grillmat står på ett utebord i trä. Ett glas med vitt vin står bredvid. Bild: Mostphotos grillrätter,grill,maträtter,köttprodukter,grillning,friluftsliv,grönsaker,grillar,sommar,grillmat

I slutet av sommaren brukar getingarna ha mindre näring kvar i sina bon. Det leder till att getingarna söker sig till våra grillfester för att komma åt maten och drycken. Då brukar människor dra slutsatsen att de är mer aggressiva.

Det sista man ska göra om man får getingar på besök vid matbordet är att vifta omkring med armarna. Istället lönar det sig att flytta på sig, säger Sorvari.

Använd kylpåse!

Om det ändå går så illa att man blir stucken av en geting, vad ska man då göra?

När man blir stucken är det viktigt att ta det lugnt och sätta sig ner, påpekar Tom Löfstedt som är chefsläkare på Lojo sjukhus.

Det gör ont och svider och området där man blivit stucken blir rött och svullet. Löfstedt rekommenderar att man lägger något kallt på det drabbade området, till exempel en kylpåse. Man kan också svalka området med kallt vatten.

En kylande salva kan också kännas skön på huden.

Är man överkänslig för getingstick och blir stucken på foten så kan hela foten svälla upp. Man kan också få svårt att andas och då ska man ringa 112, säger Löfstedt.

Är man överkänslig för getingstick så kommer reaktionen mer eller mindre omedelbart.

– Om ingen kraftigare reaktion har kommit inom en timme så är det väldigt osannolikt att den överhuvudtaget kommer.

Men getingstick kan vara farliga även för ickekänsliga personer om man till exempel blir stucken i munnen eller om man blir stucken väldigt många gånger.

Överkänslighet är inte särskilt vanligt

Stiger man i ett jordgetingbo och får 20-30 stick så är det skäl att kalla på hjälp, menar chefsläkaren Löfstedt.

Bra att komma ihåg är att en människa inte kan få en kraftig reaktion av sitt livs första getingstick.

Tom Löfstedt
Tom Löfstedt är chefsläkare på Lojo sjukhus. Tom Löfstedt Bild: Yle/ Maria Wasström löfstedt

Överkänsligheten skapas nämligen i kroppen i samband med att en geting sticker dig och du får giftet in i kroppen.

Men överkänslighet för getingstick är inte speciellt vanligt, säger Tom Löfstedt.

På sjukhuset i Lojo där han jobbar har man haft 1-5 patienter varje dag som blivit stuckna av getingar. Trots det har man inte haft ett enda allvarligt fall den senaste månaden, berättar han.

Detta är bra att ha om du blir stucken

Vill du vara förberedd på ett getingstick så kan det vara bra att uppdatera förstahjälplådan där hemma. Antihistamin är bra att ha liksom en förpackning kylsalva. Mycket mer än så kan man inte förbereda sig, säger Löfstedt.

Han påpekar att det är bra att i förväg tänka igenom situationen hur man ska gå till väga om man blir stucken, så att man inte får panik när och om det sker.

De som är överkänsliga för getingstick har ofta en allergipenna hemma samt direktiv för hur mycket antihistamin- och kortisontabletter de ska ta.

Läs också