Hoppa till huvudinnehåll

Grekland: "Allvarliga tecken" på att de dödliga bränderna var anlagda

En katt med brännskador försöker dricka vatten utanför ett brandskadat hus i Rafina.
En katt med brännskador försöker dricka vatten utanför ett brandskadat hus i Rafina. En katt med brännskador försöker dricka vatten utanför ett brandskadat hus i Rafina. Bild: EPA-EFE/SIMELA PANTZARTZI Grekland

Den grekiska regeringen sade på torsdagskvällen att det finns allvarliga tecken på att de dödliga markbränderna var anlagda.

Markbranden har hittills krävt 83 människors liv, de flesta av dem i den lilla staden Mati som ligger öster om huvudstaden Aten.

Det har också tidigare förekommit spekulationer om att bränderna kan ha anlagts, men på torsdagskvällen sade regeringen att det finns tydliga tecken på att så är fallet.

- Vi har hittat allvarliga tecken och viktiga fynd som tyder på att bränderna har anlagts, sade minister Nikos Toskas på en presskonferens enligt nyhetsbyrån APT.

Ministern sade att polisen har hittat "fysiska bevis" men ville inte gå närmare in på detaljer.

Ett nedbrunnet hus i Rafina i Grekland.
En gata med nedbrunna hus i Rafina i Grekland. Ett nedbrunnet hus i Rafina i Grekland. Bild: EPA-EFE/SIMELA PANTZARTZI Grekland

Antalet dödsoffer befaras stiga eftersom tiotals människor fortfarande saknas.

Många av dödsoffren är så brandskadade så att det kommer att bli svårt att identifiera dem.

- Den huvudsakliga dödsorsaken är eld, i de flesta fall har kropparna helt brunnit upp och det gör identifieringen svår, säger obducenten Nikolaos Kalogrias

Ett sextiotal människor vårdas på sjukhus, många av dem med allvarliga skador.

Läs mera:

Ilska blandas med sorgen i Grekland - myndigheterna beskylls för trög insats i den dödliga markbranden

I Grekland hoppas man nu på att de utlovade regnen ska lätta brandsituationen som fortfarande är svår på sina håll. Samtidigt har kritiken mot bristerna i räddningsarbetet tagit fart.

Läs också