Hoppa till huvudinnehåll

Inget nytt toppmöte mellan Trump och Putin i år - utrikesminister Pompeo grillades om Helsingfors-toppmötet i kongressen

USA:s utrikesminister Mike Pompeo under förhöret i senatens utrikesutskott.
USA:s utrikesminister Mike Pompeo under förhöret i senatens utrikesutskott. USA:s utrikesminister Mike Pompeo under förhöret i senatens utrikesutskott. Bild: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS Mike Pompeo

Vita huset har meddelat att ett tilltänkt andra toppmöte mellan USA:s president Donald Trump och Rysslands president Vladimir Putin skjuts upp. Samtidigt vidhöll USA:s utrikesminister i senatsförhör att USA:s linje gentemot Ryssland står fast.

USA:s utrikesminister Mike Pompeo grillades av senatens utrikesutskott i hela tre timmar och irritationsnivån var stundtals hög.

Senatorerna försökte gång på gång få reda på vad som egentligen sades under den diskussion som Trump och Putin förde på tumanhand, med bara tolkarna närvarande, under toppmötet i Helsingfors.

Enligt Pompeo vet han vad som sades mellan Trump och Putin, men han gav vaga och undvikande svar på senatorernas enträgna frågor om samtalets innehåll.

Pompeo vidhöll ändå att USA inte kommer att erkänna Rysslands annektering av Krim och att USA:s hårda linje gentemot Ryssland står fast.

Sanktionerna mot Ryssland kommer inte att lyftas innan Ukraina får tillbaka sin territoriella integritet.

USA:s utrikesminister hörs av senatens utrikesutskott 25.7.2018.
USA:s utrikesminister hörs av senatens utrikesutskott 25.7.2018. Bild: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS Mike Pompeo

Sanktionerna mot Ryssland kan också komma att skärpas på grund av den ryska inblandningen i det amerikanska presidentvalet 2016, enligt Pompeo.

- Jag personligen, gjorde det klart för Ryssland att inblandning i våra demokratiska processer kommer att få allvarliga konsekvenser, sade Pompeo redan i sitt öppningsanförande.

Inget nytt toppmöte förrän "häxjakten" är över

I förra veckan meddelade Vita huset att president Trump gett i uppdrag till sin nationelle säkerhetsrådgivare John Bolton att bjuda in president Putin på ett besök i Washington redan i höst.

Igår kväll lät Bolton meddela att det nya toppmötet inte blir av ännu i år. Det måste skjutas upp till nästa år.

Det beror på den särskilde åklagaren Robert Muellers utredning av rysk inblandning i det amerikanska presidentvalet, enligt Bolton.

USA:s nationelle säkerhetsrådgivare John Bolton i Helsingfors den 16 juli.
Trumps nationelle säkerhetsrådgivare John Bolton i Helsingfors den 16 juli. USA:s nationelle säkerhetsrådgivare John Bolton i Helsingfors den 16 juli. Bild: Lehtikuva John Bolton

- Presidenten anser att nästa bilaterala möte med president Putin bör äga rum efter att Rysslands-häxjakten är över, så vi kom överens om att det hålls efter första delen av nästa år, sade Bolton.

Trump kallar så gott som konsekvent Muellers utredning för en "häxjakt".

Källor: Reuters, AFP, AP

Läs mera:

Debatten rasar efter att Trump bjudit in Putin till Washington - Trumps egen underrättelsechef uttrycker stor förvåning

Vita huset har meddelat att det redan pågår diskussioner om Putins eventuella besök i Washington i höst. Den inbjudan väcker starka reaktioner i USA. Trumps egen underrättelsechef blev tagen på sängen av nyheten.