Hoppa till huvudinnehåll

Kaos och anklagelser om fusk efter valet i Pakistan - arméns favorit utropade sig som segrare

Cricketlegenden och arméns marionett Imran Khan.
Cricketlegenden och arméns marionett Imran Khan höjer inte rösten på grund av anklagelser om valfusk. Cricketlegenden och arméns marionett Imran Khan. Pakistan

Pakistan har drabbats av ett valkaos precis som befarat, efter gårdagens parlamentsval.

De slutliga valresultaten borde ha kungjorts natten till torsdag, men resultaten dröjer än enbart på grund av tekniska problem, säger valkommissionen som hävdar att valet var 100% fritt och rättvist.

- Det finns ingen konspiration, eller något tryck att förhala resultaten. Förseningen beror endast på datasystemen har kollapsat, hävdade valkommissionens generalsekreterare Babar Yaqoob.

Alla andra större partier utom Imran Khans PTI, säger däremot att det var rena rama fuskvalet och att deras valobservatörer slängdes ut från vallokalerna innan rösträkningen slutfördes.

Supportrar av det pakistanska partiet PTI firar valdagens slut i Lahore, Pakistan.
Supportrar av det pakistanska partiet PTI firar valdagens slut i Lahore, Pakistan. Pakistan

Endast PTI:s observatörer tilläts följa med rösträkningen som för första gången övervakades av militärofficerare.

Militären hade placerat ut över 800 000 soldater utanför vallokaler och officerare fick för första gången leda valförrättningen inne i vallokaler.

Vid lunchtid på torsdagen hade bara omkring hälften av rösterna räknats men medier förutspådde redan en seger för Imran Khans parti, Pakistan Tehreek-e-Insaf ("Rörelsen för rättvisa").

Vid det laget hade PTI säkrat 100 platser i parlamentet då det krävs 137 för att bilda en majoritetsregering.

Pakistanska kvinnor visar sina markerade tummar efter att ha röstat i valet i Pakistan.
Pakistanska kvinnor visar sina markerade tummar efter att ha röstat i valet i Pakistan. Pakistan

"Inget val utan urval"

Det styrande partiet, det Pakistanska Muslimförbundet PML-N samt landets näst största parti, det Pakistanska Folkpartiet PPP befarade redan inför valet att militären gör sitt yttersta för att räcka över segern till Imran Khan som alltid har varit okritisk mot armén i motsats till de två största, traditionella partierna i Pakistan.

Nu har även ledarna för fyra andra partier sällat sig till Muslimförbundet och Folkpartiet som alla anklagar militären för flagrant fusk.

Shahbaz Sharif som numera leder Muslimförbundet efter att hans bror ex-premiärminister Nawaz Sharif slängdes i fängelse för korruption, säger att hans parti "fullständigt avvisar resultaten som kom till genom fusk."

Shehbaz Sharif avvisar valresultaten som fusk.
Shahbaz Sharif avvisar valresultaten som fusk. Shehbaz Sharif avvisar valresultaten som fusk. Pakistan

- Miljoner människors mandat och förtroende har svikits. Vår demokratiska process har vänts tillbaka årtionden. det här var inte något val utan ett urval (no election, but selection) klagar Sharif.

Han har tidigare pekat ut chefen för militärens mäktiga underrättelsetjänst ISI, som huvudskyldig till den "smutsiga kampanjen" mot de traditionella partierna i Pakistan.

PML-N har under sin tid vid makten kritiserat armén och hävdat sin rätt att leda landets utrikes- och säkerhetspolitik, särskilt gentemot grannländerna Indien och Afghanistan.

Den avsatte premiärministern Nawaz Sharif försökte närma sig ärkefienden Indien och få till stånd bättre relationer med Afghanistan som anklagar den pakistanska militären för att stöda talibanrebeller.

Kvinnor som köar för att rösta i valet håller upp sina identitetslegitimationer.
Kvinnor som köar för att rösta i valet håller upp sina identitetslegitimationer. Pakistan

Oro och protester befaras

PML-N har styrt regeringen sedan år 2013 men ingen oberoende observatör trodde före valet att vare sig PML-N eller PTI skulle få egen majoritet.

Nu talar medier i stället om att PML-N har slagits ut fullständigt av PTI, vilket också bidrar till farhågor om omfattande valfusk.

- De har tryckt Pakistan 30 år tillbaka, folk kommer inte att tolerera det, varnar Shahbaz Sharif och opartiska reportrar och observatörer håller med om att missnöjet och ilskan kokar bland gräsrötterna både i PML-N och PPP.

PML-N dominerar i landets folkrikaste provins Punjab medan PPP är starkt i den näst största provinsen Sindh. Om massprotester skulle bryta ut i dessa provinser så kan det lamslå hela nationen.

PTI-supportrarna började fira trots att inga valresultat har offentliggjorts.
PTI-.supportrarna firade segern i natt trots att inga resultat hade offentliggjorts. PTI-supportrarna började fira trots att inga valresultat har offentliggjorts. Pakistan

Det förvånansvärt stora stödet för PTI trots att rösträkningen fortfarande pågår, är tillräckligt för att utlösa misstankar och protester bland PPP:s och PML-N:s anhängare, säger den amerikanska Pakistan-experten Michael Kugelman.

Militärledningen har inte ännu kommenterat valet, men Imran Khan utropade sig som valets segrare på torsdag eftermiddag och hans anhängare firade segern i natt innan resultaten var kända, vilket bidrar till ilskan mot både Khan och armén.

- Det här är ett totalt kaos, och jag är ytterst oroad över vad som händer härnäst säger den politiska forskaren Azeema Cheema.

- Det beror på hur medborgarprotesterna organiseras. Det förekommer sannolikt spontana protester bland partiaktivister och allt beror på hur partiernas ledning reagerar; om det börjar organisera massprotester.

Den pakistanska oppositionsledaren Imran Khan.
Imran Khan är särskilt populär bland unga som törstar efter förändring Den pakistanska oppositionsledaren Imran Khan. Bild: EPA-EFE/SHAHZAIB AKBER Pakistan,Imran Khan

PTI fick stort stöd bland unga

I sitt segertal lovade Khan att utreda misstankarna om valfusk.

Han utlovade också fortsatta försök med Indien för att lösa den långvariga konflikten om det delade Kashmir, samt att försöka få slut på kriget i Afghanistan.

Alla i Pakistan är ingalunda emot PTI eller Imran Khan som förmodligen är landets största sportstjärna genom tiderna. Khan var kapten för Pakistans kricketlag som vann världsmästerskapet år 1992.

Den karismatiska Khan har i åratal fört en högludd kamp mot korruption som alla större partier har gjort sig skyldiga till.

Han är särskilt populär bland ungdomar som törstar efter förändring, intygar den 21 årige Kahad Hussein som röstade för första gången.

- Khan lyckades motivera unga väljare, säger Hussein som drog ut på gatorna med sina vänner för att fira segern i natt.

Khan talade om kampen mot korruptionen och om att skapa en "Islamisk välfärdsstat" och andra stora förändringar som tilltalade unga, särskilt i storstäder.

Han fick i varje fall hård kritik för att han så försonlig och undfallande gentemot radikala religiösa partier som också stöds av militärledningen.

Läs också