Hoppa till huvudinnehåll

Ryska politikern Dimitrij Kozak: "Vi vill ha "grid girls" i F1-loppet i Sotji"

En "Grid Girl" vid Kimi Räikkönens bil i GP-loppet i Austin i fjol.
En "grid girl" vid Kimi Räikkönens bil i GP-loppet i Austin i fjol. En "Grid Girl" vid Kimi Räikkönens bil i GP-loppet i Austin i fjol. Bild: xpbimages.com Grid girl,Formel 1,Kimi Räikkönen,bilsport

Lättklädda kvinnor har i åratal poserat i samband med F1-loppen, men inför den pågående säsongen tog den traditionen slut. Något som den ryske politikern Dimitrij Kozak inte gillar.
– Vi vill ha "grid girls" i F1-loppet i Sotji, säger Kozak som fram till maj månad var en av Rysslands vice premiärministrar.

Ilta-Sanomat vet berätta att en av Rysslands förra vice premiärministrar, Dimitrij Kozak, har uttalat sig i frågan om de så kallade "grid girlsen", det vill säga de relativt lättklädda kvinnorna som bland annat visar upp startnummer under F1-lopp.

– Vi vill ha "grid girls" i F1-loppet i Sotji. Vi för diskussioner med de internationella arrangörerna, säger Kozak till nyhetsbyrån Tass.

Dimitrij Kozkov gratulerar Hamilton och Vettel.
Dimitrij Kozkov gratulerar vinnaren Lewis Hamilton och tvåan Sebastian Vettel efter GP-loppet i Sotji 2015. Dimitrij Kozkov gratulerar Hamilton och Vettel. Bild: imago/Crash Media Group/ All Over Press Formel 1,Lewis Hamilton,Sebastian Vettel

Kozaks agenda gäller Formel–1-loppet i Sotji i slutet av september. Om allt går som politikern och hans entourage önskar kommer det att finnas "grid girls" på körbanan.

F1-ägaren avslutade traditionen

I början av 2018 meddelade F1:s marknadschef Sean Bratches att traditionen med "grid-girls" inte stämmer överens med företagets värderingar och sociala normer i den moderna världen.

Det amerikanska bolaget Liberty Media köpte upp F1-serien för drygt ett och ett halvt år sedan, och ett uttalat mål var att öka mängden kvinnliga åskådare. Grid girls passar inte in i det nya varumärket.

– Vi tror att det här varken är lämpligt eller relevant för Formel–1 och dess gamla och nya fans runtom i världen, konstaterade Bratches.

Men i Ryssland tänker man annorlunda. I våras sade Kozak enligt webbplatsen Sport-Express att unga kvinnor alltid haft en roll i marknadsföringen av bilsportvärlden.

– Jag hoppas kunna komma överens med ledningen för F1-serien så att vi kunde återställa traditionen. Vi har världens vackraste kvinnor.

Hoppa över Twitterpostning

I Monacos GP trotsade arrangörerna reglerna genom att ha såväl kvinnliga som manliga modeller vid depån.

I Monacos GP trotsade arrangörerna reglerna.
I Monacos GP trotsade arrangörerna reglerna. I Monacos GP trotsade arrangörerna reglerna. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Formel 1,Monacos Grand Prix

Formel–1-loppet i Sotji körs den 28–30 september.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport