Hoppa till huvudinnehåll

Tänak snabbast på första specialsträckan i Jyväskylä och varnar för finländarna – Lappi nöjd med starten: ”Tio gånger bättre än förra året”

Ott Tänak kör i Jyväskylä
Ott Tänak var snabbast på den första specialsträckan i Jyväskylä. Ott Tänak kör i Jyväskylä Bild: Lehtikuva rally,Ott Tänak

Säsongens åttonde VM-rally, det finska rallyt i Jyväskylä körde igång i kväll med en specialsträcka. Den 2,3 kilometer långa Harju 1 kördes i centrala Jyväskylä och där var Ott Tänak i sin Toyota snabbast.

Tänak avverkade sträckan på 1.49,2 och besegrade VM-ledaren Thierry Neuville med sju tiondelar.

Det är inte ovanligt att Tänak ligger i topp i Jyväskylä tidigt i rallyt. Det här var tredje året i rad som han tog hem den första specialsträckan.

Trots att Tänak börjat bra så har han aldrig vunnit i Jyväskylä och i år räknar han med att det största hotet till totalsegern kommer från stallkamraterna Jari-Matti Latvala och Esapekka Lappi.

– Definitivt, de vet hur man ska köra på de här vägarna. Jag ska inte klaga eftersom jag har samma förutsättningar med bilen i år, jag måste bara vara snabbare, säger Tänak efter den första specialsträckan.

Esapekka Lappi som tog sin första seger i karriären i Jyväskylä i fjol ligger på femte plats efter dagens specialsträcka, 1,7 sekunder efter Tänak. Jari-Matti Latvala var 2,3 sekunder långsammare än Tänak och det gav en åttonde plats.

– Åtminstone började rallyt tio gånger bättre än förra året. Det passar bra för mig. Om jag fortsätter på samma sätt så vinner jag hela rallyt med tre minuter, säger Lappi med ett litet flin efter målgången.

VM-rallyt i Jyväskylä fortsätter i morgon med tio specialsträckor. Första start är klockan 08.18.

Resultat, SS1/23:

1. Ott Tänak Toyota 1.49,2
2. Thierry Neuville Hyundai +0,7
3. Sebastien Ogier Ford +0,8
4. Andreas Mikkelsen Hyundai +0,9
5. Esapekka Lappi Toyota +1,7
6. Mads Östberg Citroen +1,8
7. Craig Breen Citroen +1,8
8. Jari-Matti Latvala Toyota +2,3

Läs också

Nyligen publicerat - Sport