Hoppa till huvudinnehåll

Vasaborna blir inte längre färre - stadsdirektör Tomas Häyry tror invånarna kommer att öka till hösten

Stadsdirektör Tomas Häyry
Arkivbild. Stadsdirektör Tomas Häyry Bild: Yle/Sarah Karjalainen Österbotten,Vasa,Tomas Häyry

Befolkningsutvecklingen i Vasa pekar inte längre neråt. Vi har sett att trenden håller på att vända och nu är det full fart framåt. Till hösten kommer vi att se en tillväxt, säger Vasas stadsdirektör Tomas Häyry.

Antalet Vasabor minskade med över 200 invånare i fjol. Den trenden verkar man nu ha lyckats bryta.

Den sista juni var den preliminära siffran för antalet Vasabor 66 795, vilket är ungefär lika många som samma tid på året i fjol. Det skriver tidningen Vasabladet.

Häyry tror invånarna kommer öka till hösten

Att Vasaborna inte längre minskar är goda nyheter för säger Vasas stadsdirektör Tomas Häyry.

- Vi har väntat på det här och länge sett att trenden är på väg åt rätt håll. Nu är det full fart framåt och till hösten kommer vi att gå mot en tillväxt igen, säger Häyry.

"Finns det jobb så kommer det folk"

Efter flera tunga år där både stora offentliga och privata arbetsgivare minskat på sina arbetsplatser ser det ekonomiska läget nu bättre ut. Mycket har hänt på ett år säger Häyry.

- Vi ser en tillväxt inom ekonomin och industrin. Det går bra för både små och stora företag och vi talar nu oftare om brist på arbetskraft än om samarbetsförhandlingar. Finns det jobb kommer det också folk, säger Häyry.

Evenemang lockar besökarna till Vasa

Att det händer saker i Vasa är också en förklaring till att man lyckats bryta den negativa befolkningstrenden tror Häyry.

YleXPop på Vasa torg 2018.
Evenemang är bra för stadens rykte Gratisevenemang Yle X Pop lockade många till torget tidigare i sommar. YleXPop på Vasa torg 2018. Bild: Yle/Merja Siirilä YleXPop,vasa

Under loppet av bara en vecka ordnas till exempel tre musikevenemang, Vaasa Festival, Musikfestspelen Korsholm och Wasa Open Air. I helgen avgörs också EM-slutspelet för under 19-åringar pågar i Vasa och Seinäjoki som bäst. Evenemang av det här slaget är bra för Vasas rykte slår Häyry fast.

- Det är bra att det händer mycket i Vasa. Det ger en positiv bild av staden och besökare som kommer hit kommer gärna tillbaka.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten