Hoppa till huvudinnehåll

Aftonbladet: Dopningsskandal pyr inom svensk friidrott

Meraf Bahta
Enligt Aftonbladets uppgifter har Meraf Bahta missat sina dopningstest. Meraf Bahta Bild: Jean-Cristophe Bott / EPA / All Over Press meraf bahta

Aftonbladet skriver att EM-guldmedaljören på damernas 5000 meter, Meraf Bahta, kan åka på ett tävlingsförbud på grund av att hon stått över tre dopningstest.

Enligt svenska Aftonbladets uppgifter handlar det om den 29-åriga medel- och långdistanslöparen Meraf Bahta som vann EM-guld på damernas 5000 meter i Zürich 2014. I EM i Amsterdam två år senare vann hon silver.

Om uppgifterna stämmer kan Bahtas deltagande i EM i Berlin som går av stapeln den 7–12 augusti vara i fara.

"Inga namn"

Sveriges förbundskapten Karin Torneklint bekräftar att en person misstänks men hon säger inga namn.

– Jag kan bekräfta att en individ har tre missar i systemet, men vi kommer aldrig bekräfta eller dementera vem, säger Torneklint till Aftonbladet / Sportbladet.

– Men vi är väldigt optimistiska om att vi kan få bort någon av de missarna. Vi kommer aldrig bekräfta eller dementera vilka av våra aktiva som har de här problemen. Det händer ibland att man får sådan här missad information och man kan också få bort dem i olika fall beroende på orsak till missarna, säger hon.

Enligt regelverket innebär tre missade dopningstest inom loppet av tolv månader att det är frågan om en dopningsförseelse.

Lär få delta i EM

Trots misstankarna om dopningsförseelser lär Bahta få delta i EM – det är Svenska friidrottsförbundet som avgör saken.

– En utövare som står misstänkt för vistelserapporteringsbrott blir inte automatiskt avstängd under utredning, säger Tommy Forsgren, som är tillförordnad avdelningschef på Svensk Antidoping, till Sportbladet.

Generalsekreteraren för Svenska friidrottsförbundet Stefan Olsson säger till Sportbladet att han tror att det hela kommer att ordna sig.

– Först och främst tycker jag att det är otroligt viktigt att poängtera att det inte finns något åtal ännu. Vi har tillsammans med den personen som det gäller lämnat in en ansökan om omprövning till dopningsnämnden, och vi tror på goda grunder att en av missarna kommer tas bort. Från förbundets sida finns det inga sanktioner mot utövaren, säger Olsson.