Hoppa till huvudinnehåll

Bekvämlighet och bilväg viktigare än algläge när man väljer stuga i Västnyland

Stuga på landet.
Många vill ha det bekvämt på landstället. Stuga på landet. Bild: Anders Gustavssom

Det är inte längre det lilla torpet med utedass som lockar. Den moderna kunden vill istället ha ett semesterställe där man kan vistas året om. Det finns köpare som tar algblomningen i beaktande men för de flesta är det annat som avgör.

Ralf Lindén, försäljningschef vid OP Koti som säljer fastigheter i Västnyland och Åboland, säger att förekomsten av blågröna alger under högsommaren inte har så stor betydelse vid val av stuga.

En man i randig skjort aoch kostym utomhus i solen vid stängsel.
Ralf Lindén har inte upplevt att algerna skulle påverka marknaden negativt. En man i randig skjort aoch kostym utomhus i solen vid stängsel. Bild: Bubi Asplund / Yle man,lindén ralf

Tomten får gärna vara havsnära men det ska helst vara bilväg ända fram och ett hus med bekvämligheter.

De blågröna algerna till trots har det alltså varit en livlig sommar för försäljningen av fritidsstugor i Västnyland.

- Det har varit populärt att köpa stuga i år. Vi hade sålt mer den sista juni i år än i fjol. Jag har förstått att det också gäller andra så det verkar som om fritidshandeln ökat i år jämfört med i fjol, berättar Lindén.

en rödmålad stockvägg med ett vitmålat fyrkantigt fönster med fyra mindre rutor
Det var ha varit bättre åtgång på stugor i år än i fjol. en rödmålad stockvägg med ett vitmålat fyrkantigt fönster med fyra mindre rutor Bild: Mostphotos Stuga,fritidshus,stugliv,fönster,Falu rödfärg

Sari Berndtsson, försäljningschef vid OP Koti i Hangö, säger att hon inte heller har märkt att de blågröna algerna skulle skrämma bort kunder.

- Jag tror att det är andra faktorer som påverkar mer än algerna. Oftast är problemet med algerna ganska kortvarigt, säger hon.

Riktar blicken mot insjöar

Lindén säger att det förekommer att kunder frågar om hur utsatt området är för blågröna alger, men att fokus ofta snarare ligger på i vilket väderstreck stranden är belägen och ifall det är frågan om en sandstrand eller klippor.

Han menar samtidigt att algblomningen är exceptionell i år och ifall den ser likadan ut i framtiden så kommer det att synas på marknaden.

Brygga med simstege.
Om det blir många algrika somrar efter varandra kanske folk söker sig till bort från havet. Brygga med simstege. Bild: Copyright: Eugene Sergeev simning,Ssangyong Rexton,friluftsliv

- Intresset för fritidsfastigheter kommer att bestå, men en del kanske väljer att köpa stuga vid en insjö eller till exempel i Bottenviken där algblomningen inte är så svår, förklarar han.

Sari Berndtsson säger också att det finns en risk att flera år av riklig algblomning kan påverka kunderna.

Samtalsämne redan för nästan 20 år sedan

Mosse Lindholm, försäljningschef vid Aktia fastighetsförmedling i Ekenäs, säger att han minns hur man redan i början av 2000-talet diskuterade i media hur algerna kunde inverka på stugköp.

- Då handlade det mer om ifall kunder föredrar sjöstränder framom havstomter på grund av algerna, säger han.

en man inne i en fastighetsförmedling med broschyrer över bostadsobjekt som är till salu i bakgrunden.
Mosse Lindholm minns liknande diskussioner från tidigare år. en man inne i en fastighetsförmedling med broschyrer över bostadsobjekt som är till salu i bakgrunden. Bild: Tiina Grönroos / YLE bostadsförmedling,Bostadsmarknad,bostadsmarknaden,fastighetsköp,Västnyland,Raseborg,mosse lindholm

Lindholm har i år stött på kunder som riktat uppmärksamheten mot områden med mindre algblomning.

- Jag har upplevt köpare som letar efter platser norr om Hangö udd istället för den södra kusten där man har skönjt blågröna alger på sistone, berättar han.

Hyresgäster också ointresserade av algläget

Anders Holmberg hyr ut stugor i Barösund. Han har inte lagt märke till att algblomningen skulle ha någon som helst inverkan på kommersen.

- Jag kan inte säga att det skulle ha påverkat. Vi har inte fått några avbokningar till följd av algläget.

En orsak kan vara att stranden vid stugorna inte är särskilt barnvänlig.

- Folk simmar nog där men det är en brant strand där man ska gå ner via en stege från bryggan så det kanske inte har så stor betydelse, förklarar han.

Tidigare somrar ännu algrikare

Holmberg säger att stugorna ofta är bokade till och med ett år i förväg. Därför kan han inte heller avläsa någon direkt inverkan på intresset att hyra i förhållande till mängden blågröna alger.

blågröna alger, grönt vatten och lite strandstenar och -klippa
Blågröna alger har blivit en bekant syn för många. blågröna alger, grönt vatten och lite strandstenar och -klippa Bild: Marica Hildén / Yle alger,Blågröna alger,blågrönalger,Cyanobakterier,Västnyland,Ingå,cyanobakterier

Han berättar att det i år funnits lite alger vid deras sund under dagar då det varit vindstilla eller blåst lätt, men att han minns betydligt algrikare somrar från tidigare år.

- Jag kommer ihåg när vi för länge sedan körde ut på öppet hav och det blev ett spår efter båten, annars var det grönt, säger Holmberg.

Läs också