Hoppa till huvudinnehåll

Fick uppehållstillstånd på tredje försöket – Pargaspappan får stanna i Finland med sin familj i åtminstone fyra år

Paret Nour och Shfan sitter i soffan med sin dotter Lara i famnen.
Paret Nour Sorki och Shfan Ahmed hittade varandra efter att båda anlände till Finland. Paret Nour och Shfan sitter i soffan med sin dotter Lara i famnen. Bild: Yle/ Nora Engström shfan ahmed

Den irakisk-syriska Pargasfamilj som länge kämpat för att hela familjen ska få bo kvar i Finland fick ett glädjande besked på torsdagen, pappan i familjen fick ett tillfälligt uppehållstillstånd.

Tillståndet gäller i fyra år.

Pargasbon Monica Hedström-Järvinen har fungerat som stödperson till familjen och hon berättar att beskedet togs emot med glädje.

- Det känns overkligt för dem och för oss andra också efter en tre år lång kamp, säger Hedström-Järvinen.

Paret Nour Sorki och Shfan Ahmed hittade varandra efter att båda anlände till Finland. Hon som kvotflykting från Syrien och han som asylsökande från Irak. Tillsammans har de två barn som är födda i Finland.

Mamman och barnen är numera finska medborgare och har alltså rätt att stanna i landet.

Konverterade till kristendom

Pappan Shfan fick avslag på sina tidigare asylansökningar men efter att han konverterat till kristendom godkändes hans senaste ansökan.

- Han gick skriftskolan och konverterade till kristendom. Vi vet att kristna förföljs i Irak och det var det som gav honom uppehållstillståndet, konstaterar Hedström-Järvinen.

Enligt Hedström-Järvinen var det inget lätt beslut för pappan.

- Han har funderat länge på frågan och det tog nästan ett år innan han gjorde slag i saken. Han har varit aktiv i församlingen i Pargas och i Åbo där han kan gå på mässa på arabiska. Han vill också att hans barn ska döpas och bli medlemmar i den kristna kyrkan.

Vad händer efter fyra år?

- Han kommer i god tid innan tiden går ut att lämna in en ny ansökan. Då kan han ansöka om att få ett bestående uppehållstillstånd eller ytterligare fyra års uppehållstillstånd.