Hoppa till huvudinnehåll

Finska brandmän på väg till Sverige: "Det blir spännande att se hur det är på riktigt där"

Ari Virtanen står vid en brandbil.
Biträdande brandchef Ari Virtanen ska åka till Sverige och hjälpa släcka bränder där. Ari Virtanen står vid en brandbil. Bild: Bild: Privat räddningsverk,Uleåborg,Ari Virtanen

Ett trettiotal finska brandmän är på väg till Sverige för att hjälpa till med att släcka de enorma skogsbränder som har härjat i landet i över en vecka.

Svenska Yle fick tag på biträdande brandchef Ari Virtanen från räddningsverket i Uleåborg och Nordöstra Österbotten som är på väg till Sverige för att släcka bränder. Enligt Virtanen är stämningen pirrig då de förbereder sig för sitt uppdrag i Sverige.

– Det blir spännande att se hur det på riktig är i Sverige då bränderna är så stora, säger Virtanen.

Virtanen berättar att gruppen är framme på eftermiddagen på lördag. Brandmännen från räddningsverken i Norra Savolax, Lappland och Uleåborg-Nordöstra Österbotten möts i Torneå och påbörjar sedan sin 700 kilometer långa resa mot bränderna i mellersta Sverige.

– Det tar säkert omkring 12 timmar att ta sig från Torneå till det området där vi ska släcka, säger Virtanen.

Brandmännen är beredda på att bo i tält

Manskapet som åker till Sverige ska kunna jobba självständigt och kan inte förvänta stöd från svenskarna. Därför åker också en stödgrupp tillsammans med brandmännen till Sverige. Stödgruppens uppgift är att sköta bland annat kommunikation och service.

Virtanen berättar att brandmännen är beredda på att bo i tält till en början.

– Utöver släckningsutrustning packar vi med saker så att vi kan bo i tält, förklarar Virtanen.

Enligt Inrikesministeriet jobbar brandmännen en vecka i Sverige, men uppdraget kan förlängas vid behov.

Virtanen berättar ändå att brandmännen som åker från Uleåborg-Nordöstra Österbotten kommer att ha en rotation på fyra dagar. Ett skift varar i tolv timmar och brandmännen på plats jobbar i två skift.

– Det är lite annorlunda jämfört med de vanliga uppdragen att man jobbar flera dagar med samma brand, berättar Virtanen.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes